Juni 2021

Senaste händelser

  • Juni

  • Utreseförbud för belarusier

    Gränsmyndigheten meddelar att det blir svårare för belarusier att lämna landet. Samma dag, under en rättegång i Minsk, försöker en åtalad regimkritiker att ta sitt liv. Stepan Latypov sticker sig i halsen och segnar ned. Människorättsorganisationen Viasna uppger att han utsatts för påtryckningar att erkänna brott för att hans anhöriga annars skulle bli föremål för förföljelse. Enligt myndigheter, som betraktar det som ett brott, har Latypov via sociala medier deltagit i kritik mot regimen efter presidentvalet 2020. 

  • EU-förbud mot flygning

    EU:s flygsäkerhetsmyndighet EASA skärper sin varning mot flygning genom belarusiskt luftrum så att man nu inför ett direkt förbud för flygbolag med säte i EU-länder. Flygbolagens internationella organisation IATA kritiserar förbudet och anser att det innebär att flygsäkerheten politiseras.

  • Belarus svarar på USA-sanktioner

    Belarus uppmanar USA att minska sin diplomatiska och administrativa personal och drar in tillståndet för USA:s biståndsmyndighet att arbeta i landet. Hanteringen av visum hör till det som påverkas. Samma dag har återinförda amerikanska sanktioner mot nio belarusiska statsföretag trätt i kraft. USA:s beslut att återinföra sanktioner föregicks av varningar till regimen i Minsk som bottnade i hur regimkritiker behandlats alltsedan det ifrågasatta presidentvalet 2020.

  • Straffen för regimkritiker skärps

    Hårdare straff väntar den som deltar i protester, enligt information som myndigheter offentliggör på nätet. President Lukasjenko skriver under ändringar av strafflagen som skärper villkoren. Den som deltar i två otillåtna protestmöten hotas av tre års fängelse som återfallsförbrytare. Att utöva eller uppmana till ”extremistaktivitet” kan ge sex års fängelse, finansiering fem år. Motstånd mot polis kan resultera i tre års fängelse, för våld eller hot om våld mot polis ska straffet kunna bli sju års fängelse. Strafflagen utökas också med upp till fem års fängelse för den som offentliggör uppgifter om poliser eller deras närstående. Den senaste tiden har regimen dragit åt tumskruvarna mot oppositionella, bland annat genom strängare regler för massmedier (se 9 maj och 24 maj).

  • EU preciserar utökade sanktioner

    När EU utökar sina sanktioner tar unionen sikte mot 78 belarusier och sju företag eller andra inrättningar. Beslutet, som medlemsländernas EU-ambassadörer lägger grunden till, fattas formellt av utrikesministrarna några dagar senare. Storbritannien ansluter sig till EU:s beslut, som bland annat innebär sanktioner mot Belarus försvars- och transportministrar, därtill mot exportnäringar som produktionen av gödningsmedel. Sanktionerna bottnar i bland annat hur Belarus agerade när ett civilt flygplan på väg från Grekland till Litauen tvingades landa i Minsk (24 maj). EU-sanktioner har införts tidigare i flera steg framför allt mot president Lukasjenko och ytterligare 87 personer.

  • Belarus lämnar partnerskap med EU

    Efter EU:s beslut om nya sanktioner mot Belarus ställer Belarus in sitt deltagande i EU:s så kallade östliga partnerskap. Sanktionerna är föranledda av förtrycket mot kritiska medborgare i Belarus och av att regimen inte drar sig för att tvinga ned flygplan som är på väg mellan två EU-länder (se 23 maj). Partnerskapet är ett initiativ som går tillbaka till 2009, då sex länder i östra Europa, alla tidigare sovjetstater, erbjöds ekonomisk utveckling i utbyte mot reformer. Från rysk sida ses det som att EU tränger sig på i Moskvas intressesfär, randområden runt Ryssland. Den belarusiska regimen närmade sig EU en tid då det såg ut som om medborgarnas fri- och rättigheter var på väg att stärkas. Partnerskapet har främst fokuserat på handel, studentutbyte och överenskommelser om att ta bort roamingavgifter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0