Teknisk uppdatering

Under förmiddagen tisdag 27 september kommer hemsidan inte vara åtkomlig på grund av en teknisk uppdatering.
Tack för ert tålamod!

Januari 2019

Senaste händelser

 • Januari

 •  Hög domare flyr till USA

  En före detta domare vid Högsta domstolen framträder i lokal-TV i den amerikanska delstaten Florida dit han säger att han flytt i protest mot president Maduro. Christian Zerpa var tidigare en nära allierad till Maduro men han säger sig nu ha bytt sida och kallar Maduros seger i presidentvalet i maj som orättfärdig. Zerpa säger också att Högsta domstolen blivit en del av den verkställande makten och att Maduro har för vana att kalla till sig domare för att instruera dem i hur de ska besluta i känsliga mål. Avhoppet bekräftas av Högsta domstolen som dock anger ett annat skäl: att en undersökning pågår mot Zerpa gällande anklagelser om sexuella trakasserier av kvinnliga kollegor.

 • USA:s sanktioner anmäls till WTO

  USA inför sanktioner mot sju venezuelaner som anklagas för att ha plundrat statskassan på miljarder genom illegal valutaväxling. De personer som drabbas av sanktionerna får sina tillgångar i USA frysta och de hindras från fortsatt ekonomisk aktivitet genom att transaktioner som de är delaktiga i beläggs med en straffavgift. USA har infört sanktioner mot Venezuela i flera omgångar. Samma dag som de senaste sanktionerna tillkännages vänder sig Venezuela till Världshandelsorganisationen WTO och kräver konsultationer på grund av sanktionerna som Venezuela hävdar strider mot internationell lag. Venezuelas klagomål kan utmynna i att WTO måste tillsätta en skiljedomstol för att avgöra frågan.

 • Maduro installerad trots protester

  President Nicolás Maduro ignorerar uppmaningar från omvärlden om att avgå och låter sig sväras in för en ny sexårig ämbetsperiod. Ceremonin förrättas av Högsta domstolen eftersom nationalförsamlingen som vanligen utför sysslan är försatt ur spel (se Augusti 2017). Maduros seger i det tidigarelagda presidentvalet i maj 2018 har fördömts av EU, USA och länderna i Limagruppen som omfattar de flesta länder i Latinamerika plus Kanada. Dagen efter installationen uppmanar oppositionen till massprotester mot Maduros fortsatta styre. Den oppositionskontrollerade nationalförsamlingens nyvalda talman Juan Guaidó utmanar Maduro som han kallar ”usurpator” (en som tillskansat sig makt med våld). Guaidó säger att han själv är redo och har rätt enligt författningen att ta över presidentposten till dess att val kan hållas.

 • Nationalförsamlingen försöker locka över militärer

  Nationalförsamlingen utmanar president Maduro genom att utlova straffrihet för militärer som ansluter sig till oppositionens försök att avsätta regeringen. Amnestin ska också omfatta civila regeringsföreträdare som stödjer försöken att ”återupprätta den konstitutionella ordningen”.

 • Soldater grips efter upprop mot regimen

  Tjugosju soldater grips sedan de vänt sig mot regimen och via sociala medier försökt få stöd från allmänheten. Upprorsmakarna uppges ha intagit en säkerhetspostering och tillfångatagit fyra personer samt beslagtagit vapen innan de greps. Det kortlivade upprorsförsöket fick stöd av invånare i Caracas som kastade flaskor och stenar mot kravallpolis och demonstrerade på gatorna genom att trumma på kastruller. Polisen svarade med tårgas och gummikulor.

 • Oppositionsledare utropar sig till interimspresident

  Läget blir alltmer spänt när nationalförsamlingens talman Juan Guaidó utropar sig själv till president under en övergångsperiod. Guaidó säger att det finns stöd i författningen för att talmannen tar över om den sittande presidenten är illegitim. Utspelet kommer samtidigt som tiotusentals invånare deltar i demonstrationer mot president Nicolás Maduro med krav på hans avgång. Regeringsanhängare demonstrerar samtidigt till stöd för Maduro. Ett drygt tiotal personer dödas i oroligheter. När USA genast erkänner Guaidó bryter Maduro förbindelserna med USA och beordrar alla amerikaner att lämna landet inom tre dygn. Flera sydamerikanska länder, däribland Argentina, Brasilien, Colombia och Peru, följer USA:s exempel och erkänner Guaidó som den rättmätiga presidenten. Bland de länder som uttalar stöd för Maduro finns Ryssland, Kina och Turkiet, samt i Latinamerika Mexiko, Bolivia och Kuba. 

 • Europeiska uppmaningar om nyval

  Frankrike, Nederländerna, Spanien, Storbritannien och Tyskland ställer ultimatum: om inte Maduro utlyser nyval inom åtta dagar för att lösa den politiska krisen i landet kommer de att erkänna Juan Guaidó som president. EU varnar i lösare ordalag att åtgärder kommer att vidtas om val inte utlyses. Kravet tillbakavisas av Maduro som säger att Venezuela inte är bundet till Europa. Under ett krismöte i FN:s säkerhetsråd om Venezuela anklagar Ryssland USA för att planera en kupp.

 • Hög militär hoppar av

  Venezuelas militärattaché i Washington, överste José Luis Silva, bryter med regeringen och säger att han nu erkänner Juan Guaidó som president. I övrigt har militärerna hittills fortsatt att vara solidarisk mot Maduro, trots oppositionens försök att locka dem att byta sida.

 • USA inför oljesanktioner

  USA inför sanktioner mot det statliga oljebolaget PDVSA och uppmanar samtidigt militären att acceptera ett fredligt maktskifte. USA kommer inte låta pengarna för oljeinköp gå till Maduros regering, och inga amerikanska företag tillåts göra affärer med PDVSA. Oljebolaget kan dock undgå sanktionerna genom att erkänna Juan Guaidó som president, säger USA:s finansminister Steve Mnuchin. USA köper cirka 40 procent av den olja som Venezuela exporterar. Över 20 länder har nu erkänt Guaidó som tillförordnad president, och över 30 personer har dödats sedan de nya oroligheterna bröt ut. Guaidó säger i ett uttalande att han nu tar kontroll över Venezuelas utländska tillgångar.

 • Valutan devalveras

  I ett tydligt fotbyte genomförs en devalvering med nära 35 procent så att valutan får ungefär samma värde mot dollarn som den har på svarta marknaden. Den strikta valutakontroll som upprätthållits sedan 2003 har bidragit till hyperinflationen, som IMF nu beräknar kan komma att uppgå till 10 miljoner procent i år. Valutan devalverades med 96 procent i augusti 2018 men har sedan dess förlorat 98 procent av sitt värde.

 • Reseförbud för Guaidó

  Högsta domstolen förbjuder oppositionsledaren Juan Guaidó att lämna landet och beordrar att hans bankkonton ska frysas, medan en utredning mot honom genomförs. USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton varnar för ”allvarliga konsekvenser” om något händer med Guaidó. I det alltmer uppskruvade läget säger Perus utrikesminister Néstor Popolizio att Limagruppen (se Utrikespolitik och försvar) motsätter sig ”militär intervention”. Bolton har tidigare sagt att ”alla alternativ” är öppna för att lösa krisen och stor uppmärksamhet har fästs vid att han framträtt offentligt med ett skrivblock med orden ”5 000 soldater till Colombia”. Några timmar efter beskedet om att Guaidó fått reseförbud säger president Nicolás Maduro till den ryska nyhetsbyrån RIA att han vill förhandla med oppositionen och internationella medlare.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0