Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • HD fråntar Guaidó partiledarposten

   Hösta domstolen beordrar oppositionsledaren Juan Guaidó att avgå som partiledare för Folkets vilja (VP), och ger posten till hans rival José Gregorio Noriega. HD bytte nyligen på liknande sätt ut ledningen i två andra ledande oppositionspartier (se Juni 2020). Datum för det kommande valet till nationalförsamlingen har nu satts till den 6 december.

  • Juni

  • HD sparkar oppositionsledare

   Högsta domstolen avsätter ledningen för två av de viktigaste oppositionspartierna: Rättvisa först (PJ) och Demokratisk aktion (AD). I båda fallen ersätts hela partistyrelsen. Den regeringstrogna domstolen utser också nya partiledare som anklagas för att i smyg vara allierade till det regerande socialistpartiet PSUV. Bernabé Gutiérrez, som får i uppdrag att leda AD har tidigare uteslutits ur partiet på grund av anklagelser om samarbete med regimen.

  • Oppositionen drar sig ur val

   Elva oppositionspartier, däribland de fyra största, uppger att de inte tänker ställa upp i kommande parlamentsval, ett par dagar efter det att den regeringskontrollerade Högsta domstolen utsett en ny valdomstol. Enligt oppositionen är den nya valmyndigheten alltför regimtrogen, och de får stöd från USA vars utrikesminister Mike Pompeo talar om ”det senaste steget” för att fuska i nästa val. Något datum har inte satts men val till nationalförsamlingen väntas under året.

  • Maj

  • Givarkonferens för flyktingar

   En internationell givarkonferens för de miljontals människor som befinner sig på flykt från Venezuela ger över 650 miljoner dollar. FN:s människorättskommissionär Filippo Grandi säger att utfallet är ”exceptionellt”. Närmare 40 länder är representerade i konferens som hålls via länk på grund av coronapandemin. EU uppger att 145 miljoner euro avsatts för humanitärt bistånd till venezuelanska flyktingar i grannländerna, främst Colombia, Peru och Ecuador.

  • HD godkänner talman

   Högsta domstolen godkänner Luis Parra som talman i nationalförsamlingen, nästan fem månader efter den tillspetsade situationen när både Parra och oppositionsledaren Juan Guaidó gjorde anspråk på posten (se Januari 2020). Parra hör till oppositionen men har brutit med Guaidó efter anklagelser om korruption. Guaidó har kallat Parra en ”diktaturens hantlangare”. Nationalförsamlingen är det enda styrande organet i Venezuela som oppositionen i någon mån kontrollerar. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0