Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Oppositionen avbryter valbojkott

   Den ledande oppositionsalliansen MUD ställer upp i de lokala och regionala val som ska hållas den 21 november, enligt ett uttalande. Det innebär att en tre år lång bojkott av valprocesser nu avbryts. MUD avstod från att delta i presidentvalet 2018 och i parlamentsvalet 2020, med hänvisning till odemokratiska förutsättningar. MUD betonar att man inte tror att de kommande valen kommer att vara rättvisa, men vill delta för att stärka medborgarnas inflytande. Beskedet kommer mot bakgrund av de samtal mellan oppositionen och regeringen som inleddes i Mexiko i augusti, i ett försök att lösa den politiska krisen i Venezuela.

  • Nya samtal inleds mellan regering och opposition

   Företrädare för regeringen respektive oppositionen skriver på en uppgörelse om att hålla en förhandlingsprocess under norsk medling, i Mexico City. Samtalen hoppas kunna bidra till en lösning på den djupa poliska och ekonomiska kris som landet befinner sig. Fokus väntas bli på att val ska hållas och sanktioner upphävas. Tidigare samtal, i Dominikanska republiken 2018 och i Barbados 2019, ledde ingen vart. Två dagar senare friges oppositionsledaren Freddy Guevara som tidigare gripits anklagad för terrorism (se Juli 2021).

  • Juli

  • Oppositionsledare grips

   Säkerhetspolis griper oppositionsledaren Freddy Guevara som enligt åklagare anklagas för terrorism och förräderi. Guevara uppges ha kopplingar till ”extremister och paramilitära grupper” med band till Colombias regering. Guevara har tidigare anklagats för att ha uppviglat till våld och tillbringade tre år på Chiles ambassad innan han benådades och lämnade ambassaden (se Augusti 2020). Regeringen har anklagat den 35-årige tidigare studentledaren Freddy Guevara för att tillsammans med sin mentor Leopoldo López, som befinner sig i landsflykt i Spanien, ha legat bakom oroligheter i Caracas en vecka tidigare. Minst 26 personer dödades då i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och gängmedlemmar i ett fattigt område.

  • Maj

  • Kidnappade soldater friade

   Åtta soldater som tillfångatagits av en väpnad grupp i delstaten Apure vid gränsen mot Colombia har räddats, uppger försvarsminister Vladimir Padrino. En colombiansk rebellgrupp som kallar sig 10:e Martín Villa-fronten har sagt sig ligga bakom kidnappningen av soldaterna den 23 april. Fronten består av utbrytare ur den tidigare vänstergerillan Farc i Colombia, som slöt fred med regeringen 2016. Det har återkommande rapporterats om sammandrabbningar mellan militär och rebellgrupper i området, och tusentals människor har flytt över gränsen till Colombia. Våldet började i mars när en väpnad grupp anföll en armébataljon i staden La Victoria. ”Colombianska irreguljära väpnade grupper” låg bakom attacken, enligt regeringen som skickade flygvapnet och extra soldater till området. I övrigt har få detaljer avslöjats om läget. Colombia anklagar sedan länge Venezuela för att ge colombianska rebeller en fristad, men utvecklingen pekar på att åtminstone en rebellgrupp hamnat i konflikt med den venezuelanska militären. Många tidigare rebeller från Colombia ägnar sig nu i huvudsak åt smuggling, narkotikahandel och illegal guldbrytning.

  • Regionalval utlysta

   Valmyndigheten meddelar att borgmästar- och guvernörsval ska hållas den 21 november. Samtidigt pågår försök att få igång en dialog mellan regeringen och oppositionen. De senaste dagarna har oppositionsledaren Juan Guaidó förespråkat att de internationella sanktionerna mot Venezuela successivt upphävs bara president Nicolás Maduro och hans allierade utlovar fria val med internationell övervakning. Maduro har i sin tur sagt sig villig att träffa ”hela oppositionen” med stöd av EU och Norge.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0