Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från den franska nyhetsbyrån AFP, den brittiska nyhetstjänsten BBC och nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Keiko Fujimori släpps ur häktet

   Oppositionsledaren Keiko Fujimori släpps efter ett drygt år ur ur preventivt häkte (se Oktober 2018), efter ett beslut i författningsdomstolen. Redan i september beslutade Högsta domstolen attt halvera häktningstiden, som ursprungligen skulle ha varat i tre år. Anklagelserna mot henne kvarstår, men hon får nu hantera dem på fri fot. Keiko Fujimoris popularitet har dalat sedan korruptionsskandalen briserade.

  • September

  • Presidenten utlyser nyval

   Den politiska krisen skruvas upp ett varv när president Martín Vizcarra upplöser kongressen och utlyser nyval. Den oppositionskontrollerade kongressen svarar med att stänga av Vizcarra som de anklagar för en ”kupp”, och utse vicepresidenten Mercedes Aráoz till ny ledare. Men militärledare och poliser beger sig till regeringsbyggnaden för att visa sitt stöd för presidenten och Aráoz avgår redan följande dag. Hon lämnar också vicepresidentposten. President Vizcarra motiverar i ett TV-tal den drastiska åtgärden med att kongressen vägrat att genomföra nödvändiga reformer och att tidigarelägga nästa val (se Juli 2019). Presidentens utspel kommer efter det att kongressen trotsat hans varningar och godkänt nya ledamöter av författningsdomstolen, trots att en del av dem är misstänkta för brott. Nyvalet till  kongressen väntas den 26 januari 2020.

  • Insats mot kokaodling

   Regeringen tillkännager att en 45 dagar lång insats ska inledas av säkerhetsstyrkor den 1 november, för att utrota illegala kokaodlingar i Vraem. Det är första gången en sådan insats görs i Vraem, ett område som beräknas stå för cirka 70 procent av kokainproduktionen i Peru. Insatsen ska enligt regeringen följas av flera. Undantagstillstånd och militär kontroll har rått i området i årtionden, men några utrotningsförsök har inte gjorts tidigare av oro för våldsamma sammandrabbningar med kokaodlare och rebeller.

  • Juli

  • Presidenten: ”Tidigarelägg nästa val”

   President Martín Vizcarra föreslår oväntat att nästa president- och kongressval ska hållas ett drygt år i förtid, för att få ett slut på det han kallar en ”institutionell kris”. Förslaget måste först godkännas av kongressen och därpå i en folkomröstning för att bli av. Val skulle då kunna hållas i april 2020, istället för i juli 2021. Det politiska läget i Peru är till stor del låst av skarpa motsättningar mellan Vizcarra och hans regering, och kongressen som domineras av oppositionspartiet FP. Vizcarra har tidigare hotat att upplösa kongressen och tvinga fram nyval där. Nu erbjuder han sig alltså att också själv avgå i förtid. En central konflikt mellan presidenten och kongressen är hans förslag att ge Högsta domstolen rätt att frånta kongressledamöter deras åtalsimmunitet. Kongressen, som idag har den rätten, vill inte släppa den ifrån sig.

  • Ex-president Toledo grips i USA

   Den före detta presidenten Alejandro Toledo grips i USA och väntas bli utlämnad till hemlandet där han åtalats för korruption (se även Juni 2018). Toledo misstänks ha tagit emot 20 miljoner dollar från den brasilianska byggjätten Odebrecht, i utbyte mot kontrakt för bygget av en väg mellan Peru och Brasilien. Han anklagas för bland annat maktmissbruk och penningtvätt, till men för den peruanska staten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0