Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från den franska nyhetsbyrån AFP, den brittiska nyhetstjänsten BBC och nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Död gerillaledare orsakar huvudbry

   Maoisterillan Sendero Luminosos grundare och tidigare ledare, Abimael Guzmán, avlider efter en tids sjukdom, 86 år gammal. Guzmán avtjänade sedan 1992 ett livstidsstraff. Myndigheterna ställs inför ett dilemma: kvarlevorna ska enligt lag överlämnas till en nära anhörig men den enda som finns i Guzmáns fall är hustrun Elena Iparraguirre, också hon dömd till livstid för terrorism. Dessutom finns en oro för att en gravplats skulle bli en vallfärdsplats för gerillasympatisörer. Många anser att kroppen bör kremeras och askan spridas i Stilla havet.

  • Augusti

  • Klartecken för ny regering

   Efter en långdragen debatt godkänner kongressen den nyvalde presidenten Pedro Castillos första regering, med röstsiffrorna 73–50. Därmed avblåses den politiska kris som hotade. Kongressen debatterade i två dagar innan omröstningen kom till stånd. Castillos motståndare ville rösta nej till regeringen eftersom de hävdar att flera ministrar har kopplingar till maoistgerillan Sendero Luminoso.

  • Utrikesministern avgår

   Utrikesminister Héctor Béjar avgår efter knappt tre veckor på jobbet, sedan kritiken växt mot honom på grund av ett tidigare uttalande om terrorism. Han hävdade då att terrorism kom till Peru genom flottan, som tränats av den amerikanska underrättelseorganisationen CIA. Han sade sig också övertygad om att CIA låg bakom skapandet av maoistgerillan Sendero Luminoso, som terroriserade landet på 1980-och 1990-talet. Den oppositionskontrollerade kongressen hade hotat att inleda avsätta Béjar på grund av de kontroversiella uttalandena. Några dagar senare utses karriärdiplomaten Óscar Maúrtua till ny utrikesminister. Maúrtua har varit ambassadör och var utrikesminister också under mittenpresidenten Alejandro Toledo i början av 2000-talet.

  • Juli

  • Omstridd kandidat till premiärministerposten

   President Pedro Castillo utser sin partikamrat Guido Bellido till premiärminister. Bellido saknar politisk erfarenhet och är omstridd då han ska ha uttalat sig i positiva ordalag om maoistgerillan Sendero Luminoso, som bedrev en blodig väpnad kamp på 1980- och 1990-talet. Utnämningen kan bli svår att få godkänd i kongressen som kontrolleras av oppositionen. 

  • Pedro Castillo tillträder som president

   Socialisten Pedro Castillo svär eden som stats- och regeringschef och utlovar i ett tal omfattande förändringar, med arbete mot korruption och monopolbildningar samt satsningar på utbildning och sjukvård. Castillo tillträder i ett svårt läge. Peru är det land i världen som registrerat flest dödsfall per invånare i covidpandemin. Spänningarna är stora inom hans vänsterparti Fria Peru och hans stöd i kongressen väntas bli svagt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0