Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från den franska nyhetsbyrån AFP, den brittiska nyhetstjänsten BBC och nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • "Allvarligaste krisen"

   Ekonomin krympte med över 40 procent i april på grund av coronapandemin, visar nya siffror. Inte minst den viktiga gruvindustrin drabbades hårt. Gruvdriften återupptogs under maj. President Martín Vizcarra talar om ”den allvarligaste krisen i vår historia”.

  • Många poliser döda i covid-19

   Minst 170 poliser beräknas nu ha avlidit i covid-19, uppger inrikesministeriet. Totalt beräknas nästan 10 000 poliser ha smittats, i huvudsak under arbetet med att få folk att efterleva karantänsbestämmelserna (se även 24 april 2020). Peru är näst Brasilien det hårdast drabbade landet i Latinamerika under pandemin, med över 200 000 coronafall och 6 000 döda.

  • Maj

  • Tredje polischefen på tio dagar

   En korruptionsutredning kopplad till sjukvårdsmaterial under coronakrisen leder till att den tredje polischefen på tio dagar utses. Héctor Loayza blir hastigt befordrad till general för att kunna bli polischef. Stora delar av polisledningen i landet är misstänkt för inblandning i härvan som enligt medier rör över 2 miljoner dollar inköp. Statsåklagaren inledde utredningen i slutet av april efter 15 anmälningar som rörde inköp av munskydd, handsprit, handskar och annat skyddsmaterial, till vad som uppges vara överpriser.

  • Keiko Fujimori släpps på nytt

   Oppositionsledaren Keiko Fujimori får återigen lämna häktet (se Januari 2020), sedan en domstol gett klartecken för att frige henne mot borgen på motsvarande 20 000 dollar. Fujimori begärde att få slippa häktet på grund av oro för att smittas av coronaviruset i det kvinnofängelse i Lima där hon hållits, men domstolen hänvisade till andra skäl.

  • April

  • Inrikesministern avgår efter coronakritik

   Inrikesminister Carlos Morán avgår sedan han kritiserats för att poliser inte har försetts med skyddsutrustning under coronapandemin. Runt 1 300 poliser har bekräftats smittade av coronaviruset och minst 17 har avlidit. Poliserna som har varit sysselsatta med att se till att de hårda karantänsreglerna efterlevs arbetar utan munskydd eller extra tillgång till sjukvård. Morán är den andra ministern som avgår sedan landet försattes i coronakarantän. Den första var hälsominister Elizabeth Hinostroza.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0