Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från den franska nyhetsbyrån AFP, den brittiska nyhetstjänsten BBC och nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2019

  • Oktober

  • Tillförordnad president avgår

   Den tidigare vicepresidenten Mercedes Aráoz avgår, dagen efter det att kongressen utsett henne till president i trots mot president Martín Vizcarra. Därmed har landet inte längre två konkurrerande statschefer. Läget i har förblivit lugnt trots den konstitutionella kris som utspelar sig. Aráoz förklarar att hon lämnar posten som tillförordnad president sedan den regionala organisationen OAS slagit fast att författningsdomstolen måste avgöra om Vizcarra agerade i enlighet med lagen när han upplöste parlamentet. Aráoz lämnar också posten som vicepresident med hänvisning till att den konstitutionella ordningen i landet brutit samman.                                                                                                                                                                                                                                                              

  • September

  • Maktkamp övergår i akut kris

   Den politiska krisen skruvas upp ett varv när president Martín Vizcarra upplöser kongressen, som han anser hindrar hans försök att bekämpa korruptionen. Den oppositionskontrollerade kongressen svarar genast med att stänga av Vizcarra som de anklagar för en ”kupp”, och utse vicepresidenten Mercedes Aráoz till ny ledare. Enligt presidentens anhängare är beslutet emellertid ogiltigt eftersom kongressen redan stängts. Vizcarra motiverar i ett TV-tal den drastiska åtgärden med att kongressen vägrat att genomföra nödvändiga reformer och att tidigarelägga nästa val (se Juli 2019). Vizcarra vill nu se val den 26 januari 2020. Presidentens utspel kommer efter det att kongressen trotsat hans varningar och godkänt nya ledamöter av författningsdomstolen, trots att en del av dem är misstänkta för brott. Militärledare och poliser beger sig till regeringsbyggnaden för att visa sitt stöd för presidenten.

  • Keiko Fujimoris häktningstid kortas

   Högsta domstolen beslutar att halvera oppositionsledaren Keiko Fujimoris tid i preventivt häkte, vilket innebär att hon kan friges i april 2020 (se även Oktober 2018). Hennes advokater säger att beslutet ska överklagas till författningsdomstolen, då hon begärt att släppas omedelbart.

  • Juli

  • Presidenten: ”Tidigarelägg nästa val”

   President Martín Vizcarra föreslår oväntat att nästa president- och kongressval ska hållas ett drygt år i förtid, för att få ett slut på det han kallar en ”institutionell kris”. Förslaget måste först godkännas av kongressen och därpå i en folkomröstning för att bli av. Val skulle då kunna hållas i april 2020, istället för i juli 2021. Det politiska läget i Peru är till stor del låst av skarpa motsättningar mellan Vizcarra och hans regering, och kongressen som domineras av oppositionspartiet FP. Vizcarra har tidigare hotat att upplösa kongressen och tvinga fram nyval där. Nu erbjuder han sig alltså att också själv avgå i förtid. En central konflikt mellan presidenten och kongressen är hans förslag att ge Högsta domstolen rätt att frånta kongressledamöter deras åtalsimmunitet. Kongressen, som idag har den rätten, vill inte släppa den ifrån sig.

  • Ex-president Toledo grips i USA

   Den före detta presidenten Alejandro Toledo grips i USA och väntas bli utlämnad till hemlandet där han åtalats för korruption (se även Juni 2018). Toledo misstänks ha tagit emot 20 miljoner dollar från den brasilianska byggjätten Odebrecht, i utbyte mot kontrakt för bygget av en väg mellan Peru och Brasilien. Han anklagas för bland annat maktmissbruk och penningtvätt, till men för den peruanska staten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0