Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från den franska nyhetsbyrån AFP, den brittiska nyhetstjänsten BBC och nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • Presidenten klarar misstroendeomröstning

   President Martín Vizcarra klarar med god marginal en den förtroendeomröstning som utlysts mot honom i kongressen. Efter en tio timmar lång debatt röstar 32 ledamöter för att avsätta honom medan 78 röstar mot förslaget och 15 lägger ned sin röst. Oppositionen hade behövt 87 jaröster för att avsätta Vizcarra.

  • Ekonomiministern klarar misstroendeomröstning

   En majoritet av kongressens ledamöter röstar nej när ett misstroendevotum väcks mot ekonomiminister Maria Antonieta Alva. Hon klarar sig kvar med siffrorna 46–73, efter en fem timmar lång debatt. Förtroendefrågan gäller hennes sätt att hantera ekonomin under coronapandemin. Utfallet antas minska pressen något på president Martín Vizcarra bara dagarna innan kongressen ska rösta i riksrättsprocessen som inletts mot honom veckan innan.

  • Razzior under korruptionsutredning

   Polis genomför razzior mot flera högt uppsatta regeringsföreträdare i samband med den korruptionsutredning som dagen innan fått kongressen att väcka ett riksrättsförfarande mot president Martín Vizcarra. Presidenten anklagar nu kongressens talman Manuel Merino för att försöka få med sig militären i ett försök att störta honom. Premiärminister Walter Martos och försvarsminister Jorge Chávez – båda pensionerade generaler – hävdar också att Merino kontaktat ledare inom försvarsmakten i samband med att anklagelserna mot presidenten presenterades. Om Vizcarra skulle avsättas blir talmannen interimspresident. Anklagelserna gäller en relativt okänd sångare, Richard Cisneros Carballido, som ska ha anlitats som konsult av kulturdepartementet och fått orimligt hög ersättning. Presidenterna i övriga länder i Andinska gemenskapen (Bolivia, Colombia och Ecuador) uppmanar kongressen att undvika att avsätta Vizcarra mitt under pågående pandemi och ekonomisk kris. Fjorton personer omfattas av korruptionsutredningen.

  • Kongressen inleder riksrättsförfarande

   Kongressen inleder en riksrättsprocess mot president Martín Vizcarra som anklagas för att försöka hindra en korruptionsutredning. Beslutet som antas med röstsiffrorna 65–36 ska följas av en debatt om huruvida Vizcarra ska avsättas på grund av ”moralisk oförmåga”. Bakgrunden är att talmannen Manuel Merino fått en läckt ljudinspelning i vilken Vizcarra förefaller diskutera sätt att dölja hur offentliga medel missbrukats. Själv hävdar presidenten att kongressen försöker genomföra en kupp.

  • Augusti

  • Kraftig ekonomisk tillbakagång

   Ekonomin krympte med 30 procent under andra kvartalet då hela landet befann sig i karantän på grund av coronapandemin. Först den 1 juli började rörelsebegränsningarna att upphävas, men de har till en till återinförts De värst drabbade sektorerna var tillverkningsindustrin, tjänstesektorn och gruvindustrin. Nedgången i ekonomin för hela det första halvåret låg på 17 procent, enligt rapporten från statistikmyndigheten. Över en halv miljon personer har bekräftats smittade av coronaviruset och antalet döda i covid-19 uppgår till 26 800.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0