Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juli

  • Undantagstillstånd utlyst efter fängelseuppror

   President Guillermo Lasso utlyser undantagstillstånd sedan uppror i två fängelser resulterat i över 20 döda och närmare 60 skadade. Polisen får i uppdrag att ta över från civila fångvårdare inne i fängelserna, och militären får i uppdrag att ta kontroll utanför. Både intagna och poliser finns bland offren. Ett antal fångar lyckades rymma under oroligheterna. Polisen uppger inte hur många, bara att 78 har gripits på nytt. Blodiga sammandrabbningar har inträffat också tidigare på de båda fängelserna (se Februari 2021).

  • Presidentdekret om fördubblad oljeproduktion

   Presidentdekret om fördubblad oljeproduktionPresident Guillermo Lasso undertecknar ett dekret om 22 åtgärder som ska leda till att oljeproduktionen fördubblas på fem år. Bland annat vidtas åtgärder för att öka de utländska investeringarna och auktioner ska återupptas för oljetillgångar som inte har utvecklats, däribland i Amazonas. Genom dekretet kringgår president Lasso nationalförsamlingen där han sannolikt hade stött på patrull. Oljeutvinningen är omstridd i Ecuador.

  • Maj

  • Guillermo Lasso tillträder som president

   Den konservativa tidigare bankmannen Guillermo Lasso svär eden och tillträder som president. Lasso som tar över i ett svårt krisläge till följd av coronapandemin har lovat att locka investeringar till oljesektorn och sätta fart på ekonomin. Han har också lovat att nio miljoner ecuadorianer ska få coronavaccin under hans första 100 dagar vid makten, och meddelar att bilaterala samtal ska hållas med Ryssland, Kina, USA, EU och Chile för att säkra tillräckligt med doser. Antalet döda i covid-19 överskrider nu 20 000 och vaccinationsarbetet har hittills gått långsamt.

  • April

  • Författningsdomstolen ogiltigförklarar abortförbud

   Med sju röster mot två beslutar författningsdomstolen att förbudet mot abort även efter våldtäkt strider mot grundlagen. Det innebär i praktiken att en avkriminalisering av aborter inleds, trots att det tidigare stoppats i nationalförsamlingen (se September 2019).

  • Guillermo Lasso vinner presidentvalet

   Den konservativa före detta bankmannen Guillermo Lasso vinner i andra omgången av presidentvalet, med 52,5 procent av rösterna. Den besegrade motståndaren, vänsterkandidaten Andrés Arauz, gratulerar Lasso till segern. Lasso har lovat att locka utländska investerare, skapa två miljoner nya jobb och öka oljeproduktionen. Han har också utlovat höjd minimilön, skattelättnader för småföretag och inrättandet av en fond för att stimulera entreprenörskap. Lasso besegrades av vänsterns kandidater både 2013 och 2017, då först Rafael Correa och sedan Lenín Moreno vann.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0