Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Guillermo Lasso vinner presidentvalet

   Den konservativa före detta bankmannen Guillermo Lasso vinner i andra omgången av presidentvalet, med 52,5 procent av rösterna. Den besegrade motståndaren, vänsterkandidaten Andrés Arauz, gratulerar Lasso till segern. Lasso har lovat att locka utländska investerare, skapa två miljoner nya jobb och öka oljeproduktionen. Han har också utlovat höjd minimilön, skattelättnader för småföretag och inrättandet av en fond för att stimulera entreprenörskap. Lasso besegrades av vänsterns kandidater både 2013 och 2017, då först Rafael Correa och sedan Lenín Moreno vann.

  • Mars

  • Ny minister avgår i växande vaccinationsskandal

   Hälsovårdsminister Rodolfo Farfán avgår efter bara 19 dagar på posten, på grund av den växande skandalen kring individer i ledarställning som trängt sig före i vaccinationskön. Farfáns företrädare Zevallos avgick i februari av samma skäl. Zevallos är under utredning för maktmissbruk och har flytt landet, till USA. Det har visat sig att en rad politiker, akademiker, journalister och personer inom idrotten har tillskansat sig vaccin, under en period när endast sjukvårdsanställda i frontlinjen och äldre på boenden skulle vaccineras. Hittills har 119 000 personer fått en första dos av Pfizers vaccin. Antalet döda i covid-19 uppgår till drygt 16 300.

  • Inrikesministern avgår efter dödligt fängelseupplopp

   Inrikesminister Patricio Pazmino avgår en dryg vecka efter våldsamma bråk som bröt i fyra fängelser samtidigt och krävde 7 människors liv. Nationalförsamlingen har krävt att såväl Pazmino som polischefen och chefen för fängelseförvaltningen lämnar sina poster. Våldsutbrottet berodde på en maktkamp efter mordet på en gängledare i december. Rivaliserande gäng i fängelserna tros ha kopplingar till narkotikakarteller i Colombia och Mexiko. Militär och kravallpolis fick sättas in för att bryta upp oroligheterna.

  • Februari

  • Hälsovårdsministern avgår efter vaccinskandal

   Hälsovårdsminister Juan Carlos Zevallos avgår efter en skandal där personer i ledande position trängts sig före i vaccinationskön. Zevallos har erkänt att hans 87-åriga mor och flera andra närstående fick ta del av 42 000 vaccindoser som egentligen var reserverade för anställda i sjukvården och personer på äldreboenden.

  • Guillermo Lasso klar för andra valomgången

   Andra omgången av presidentvalet den 11 april kommer att stå mellan Andrés Arauz och Guillermo Lasso, uppger Nationella valrådet (CNE). Beskedet kommer sedan fyra av fem medlemmar av CNE fastställt resultatet från den första valomgången: Arauz fick 32,72 procent av rösterna och Guillermo Lasso 19,74. Yaku Pérez fick enligt det nu godkända resultatet 19,39 procent. Han överklagar CNE:s beslut men får senare avslag i valdomstolen. Pérez ansluter sig nu till en marsch mot huvudstaden som ursprungsfolk och anhängare till dem inledde för flera dagar sedan på en plats nära gränsen mot Peru i söder.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0