Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Morales avgång godkänns av MAS-kontrollerad församling

   Parlamentet godkänner den förre presidenten Evo Morales avgång, två månader efter det att han flydde från landet. Det sker efter en kaotisk debatt i församlingen, som domineras av Morales parti MAS, dagen innan hans senaste mandatperiod skulle ha löpt ut. Parlamentets godkännande av presidentens avgång krävs egentligen enligt författningen, men trots det godkände författningsdomstolen Jeanine Añez som övergångspresident (se 12 november 2019). Añez partikamrater i parlamentet kallar det godkännande som nu kommer irrelevant. Morales har flera gånger sagt att han betraktar sig som president till dess att parlamentet accepterat hans avgång.

 • 2019

  • December

  • Diplomater utvisas

   Regeringen meddelar att Mexikos ambassadör och två spanska diplomater ska utvisas. Beskedet kommer efter flera dagars protester utanför den mexikanska ambassaden i La Paz, där motståndare till den gamla regeringen kräver att den nu terroranklagade förre inrikesministern Juan Ramón Quintana lämnas ut. Mexiko har klagat på att ambassaden i praktiken är belägrad och att landets diplomater trakasseras av bolivianska myndigheter, och har begärt Internationella domstolen (ICJ) medlar i konflikten. Den mexikanska ambassadören ska redan ha kallats hem, av säkerhetsskäl. De båda spanska diplomaterna, däribland landets chargé d’affaires, anklagas av övergångsregeringen för att ha besökt Mexikos ambassad med ”fientliga avsikter”.

  • Arresteringsorder för Morales

   En arresteringsorder utfärdas för den avsatte presidenten Evo Morales som regeringen anklagar för uppror och terrorism. Morales twittrar att anklagelserna är ”olagliga, orättvisa och författningsvidriga”. Han har själv sagt att han inte ställer upp som kandidat i nästa val men anser att han inte borde stängas av från att delta i politiken.

  • Morales får asyl i Argentina

   Den avsatte presidenten Evo Morales beger sig från Mexiko till Argentina, där den nytillträdda vänsterregeringen har beviljat honom asyl. Med honom från Mexiko reser den förre vicepresidenten Álvaro García, utrikesministern Diego Pary, hälsoministern Gabriela Montano och OAS-ambassadören José Alberto Gonzáles. Den nya utrikesministern i La Paz, Karen Longaric, säger att Argentina bör följa gällande ”principer och regler” och inte låta Morales yttra sig politiskt, som han gjorde i Mexiko. Bolivias interimspresident Jeanin Añez var inte inbjuden när Argentinas nye president Alberto Fernández ett par dagar tidigare.

  • Ytterligare ministrar får asyl i Mexiko

   Den tidigare ekonomiministern Luis Arce uppger att han fått asyl i Mexiko, precis som den avsatte presidenten Evo Morales. Arce var ekonomiminister från 2006 till 2017, då han avgick av hälsoskäl, under en period av hög ekonomisk tillväxt. Den tidigare vicepresidenten Álvaro Garia och den förra sjukvårdsministern Gabriela Montano har också fått asyl i Mexiko.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0