Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • Expresident döms till fängelse

   Den tidigare övergångspresidenten Jeanine Áñez döms till tio års fängelse för vad åklagarna säger var en statskupp för att avsätta president Evo Morales. Jeanine Áñez som var president i ett år 2019–2020 befinns skyldig till att ha fattat ”beslut i strid med författningen”. Själv säger hon att hon är offer för en politisk hämndaktion. Jeanine Áñez har suttit häktad sedan mars 2021.

 • 2021

  • Augusti

  • Expresident åtalad för folkmord

   Den förra presidenten Jeanine Áñez har åtalats för folkmord och andra brott, uppger statsåklagarämbetet. Åtalet gäller två incidenter under oroligheterna i november 2019, då sammanlagt 22 demonstranter dog. I en nyligen publicerad rapport från den regionala organisationen OAS beskrivs händelserna som ”massakrer”. Dagen efter beskedet uppges Áñez göra ett försök att ta livet av sig. Enligt hennes dotter Carolina Ribera har Áñez drabbats av en allvarlig depression efter att ha suttit i häkte sedan mars. Familjen har upprepade gånger begärt att Áñez flyttas till sjukhus då hon lider av högt blodtryck och andra hälsoproblem.

  • April

  • Minister grips för mutbrott

   Ministern för landsbygdsutveckling Edwin Characayo grips sedan han filmats när han tog emot en väska med 20 000 dollar i mutor. Enligt inrikesministeriet hade Characayo lovat att överföra ägarskapet för en lantbruksfastighet i Santa Cruz till en grupp individer i utbyte mot pengar. President Luis Arce säger att regeringen inte accepterar någon korruption, oavsett vem som gör sig skyldig till den. Characayo tillträdde i december, sedan företrädaren anklagats för nepotism och maktmissbruk. Characayos advokat säger att ministern lurats och att han inte tog emot pengarna.

  • Regeringspartiet förlorar guvernörsval

   Andra omgången i fyra guvernörsval innebär ett bakslag för regeringspartiet MAS som förlorar i samtliga: La Paz, Chuquisaca, Pando och Tarija. Därmed kontrollerar MAS bara tre av de nio departementen. De fem övriga guvernörsvalen avgjordes redan i första omgången.

  • Mars

  • Massprotester mot gripanden

   Tiotusentals invånare deltar i oppositionsledda protester i flera städer mot gripandet två dagar tidigare av den förra presidenten Jeanine Áñez. Den regionala organisationen OAS har uttryckt oro över gripandet av Áñez och två tidigare ministrar, som har häktats i fyra månader. Enligt OAS har det bolivianska rättssystemet inte kapacitet att garantera en rättvis prövning av deras fall.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0