Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Presidenten coronasmittad

   Interimspresident Jeanine Áñez meddelar att hon har testat positivt för coronaviruset. Hon säger sig må bra och att hon kommer att sätta sig i karantän men fortsätta att arbeta. Fyra andra regeringsmedlemmar har bekräftats smittade de senaste dagarna, däribland hälsominister Eidy Roca. Närmare 43 000 människor har bekräftats coronasmittade i Bolivia och drygt 1 500 har avlidit i covid-19.

  • Ny ekonomiminister tillsatt

   President Jeanine Áñez utser en ny ekonomiminister, Óscar Ortiz, bara två månader före valet. Något skäl till varför föregångaren José Luis Parada får lämna posten ges inte. Ortiz har varit ekonomiutvecklingsminister och ställde upp i presidentvalet i oktober 2019, då han kom på fjärde plats.

  • Juni

  • Val ska hållas i september

   Båda kamrar i den lagstiftande församlingen godkänner ett förslag om att den senarelagda valet ska hållas den 6 september. Det sker sedan valtribunalen enats med de politiska partierna om datumet. Valet skulle ha hållits i maj men sköts upp på grund av coronapandemin. Hittills är Bolivia relativt förskonat från smitta. Antalet bekräftade fall är 15 000 och antalet dödsfall i covid-19 färre än 500.

  • Maj

  • Hälsoministern grips i coronaskandal

   Hälsominister Marcelo Navajas grips av polis i La Paz, misstänkt för korruption kopplat till överpriser på respiratorer. Ytterligare två anställda i hälsodepartementet grips också, och Navajas avsätts av president Jeanine Áñez. Hon har dagen innan beordrat en utredning av respiratoraffären. Skandalen gäller 179 respiratorer som köpts från utlandet för nära 5 miljoner dollar, pengar som Interamerikanska utvecklingsbanken skjutit till. Det har sedan visat sig att tillverkaren sålde respiratorer för mindre än halva priset. Dessutom anser läkare att respiratorerna inte passar på de bolivianska intensivvårdsavdelningarna. Runt 4 500 fall av coronasmitta har rapporterats i Bolivia och 190 personer har bekräftats avlidna i covid-19.

  • Mars

  • Valet skjuts upp på grund av corona, utegångsförbud införs

   Valmyndigheten beslutar att skjuta upp det val som skulle ha hållits i maj, på obestämd tid, på grund av den pågående coronapandemin. Flertalet presidentkandidater i valet hade redan förespråkat en senareläggning av valet. Den tillförordnade presidenten Jeanine Áñez tillkännager att ett landsomfattande utegångsförbud införs. Det innebär att endast en person per familj får gå ut, och endast för att utföra nödvändiga ärenden. Endast fordon som används för varutransporter tillåts på gatorna. Gränserna stängdes dagen innan. Endast ett fåtal fall av coronasmitta har än så länge upptäckts i Bolivia.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0