Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • November

  • Ex-president Morales tillbaka i Bolivia

   Den före detta presidenten Evo Morales återvänder till Bolivia för första gången sedan han gick i landsflykt ett år tidigare. Han eskorteras till gränsen av Argentinas president Alberto Fernández, och korsar den sedan till fots. Han möts av hundratals anhängare på andra sidan. Morales har tidigare sagt att han skulle återvända om hans parti MAS vann valet, vilket skedde i oktober. Det är oklart vad Morales kommer att inta för roll nu. Den nya presidenten Luis Arce har distanserat sig något från Morales efter valet.

  • Luis Arce tillträder som president

   Luis Arce som vann valet i oktober svär presidenteden och tillträder som ny stats- och regeringschef. Den 57-årige har lovat att bygga upp landets sargade ekonomi och återuppta banden med vänsterorienterade länder i regionen, som Argentina, Kuba och Venezuela, men också vara pragmatisk i förhållande till högerregeringar som den i Brasilien. Han har också sagt att han bara tänker sitta en mandatperiod.

  • Oktober

  • Parlamentet vill åtala interimspresidenten

   Det avgående parlamentet röstar igenom en motion som rekommenderar att övergångspresident Jeanine Áñez och elva av hennes ministrar ställs inför rätta för oroligheterna valhösten 2019, då ett 30-tal människor dödades i oroligheter.

  • Häktningsorder för Morales upphävs

   En domare upphäver den preventiva häktningsorder som gäller den före detta presidenten Evo Morales, som har anklagats för både terrorism och våldtäkt (se 18 december 2019 och 24 augusti 2020). Enligt domaren har Morales rätt att försvara sig kränkts och inga utredningar ska heller pågå.

  • MAS-kandidaten Arce segrar i första valomgången

   Socialistpartiets kandidat Luis Arce tar oväntat hem segern i presidentvalet redan i första omgången. Tvåan Carlos Mesa erkänner sig besegrad och interimspresident Jeanine Áñez är bland de första att gratulera Arce och hans vicepresidentkandidat David Choquehuanca. Arce får 55 procent av rösterna, mot knappt 29 procent för Carlos Mesa som företräder mittenalliansen Medborgargemenskap. Extremhögerns kandidat Luis Fernando Camacho får 14 procent. Arce säger att hans regering ska sträva efter nationell enighet. Bolivia är fortfarande djupt splittrat efter fjolårets val ledde till oroligheter och att den förre presidenten Evo Morales gick i landsflykt. Det var oväntat att Arce skulle vinna redan i första valomgången. Resultatet innebär en stor seger för MAS och ett nederlag för den högerregering som har lett landet sedan oroligheterna hösten 2019. I det samtida parlamentsvalet får MAS 73 mandat i deputeradekammaren och 21 i senaten. Medborgargemenskap får 41 respektive 11 mandat medan Camachos högerallians Vi tror får 16 respektive 4.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0