Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juli

  • Bougainville ska vara oberoende 2027

   Vid ett möte i staden Wabag i Högländerna enas Bougainvilles president, det före detta gerillabefälet Ishmael Toroama, och Papua Nya Guineas premiärminister James Marape om en tidsplan för vägen till en ny status för Bougainville. I ett första steg ska en mängd befogenheter övergå till öns myndigheter under 2023, därefter ska en ny författning skrivas för Bougainville och den papuanska författningen ska anpassas. 2027 ska Bougainville ha övertagit alla maktbefogenheter. Det framgår dock inte om detta innebär full självständighet för Bougainville. I en icke-bindande folkomröstning 2019 röstade 97,7 procent av Bougainvilles befolkning för självständighet från Papua Nya Guinea. Det papuanska parlamentet måste dock godkänna folkomröstningen, vilket ännu inte skett. Det är oklart hur majoriteten av ledamöterna skulle rösta.

  • April

  • Ett 20-tal döda i klanstrider i Högländerna

   Ett 20-tal människor har dödats i strider mellan olika klaner i provinsen Östra Högländerna, meddelar de papuanska myndigheterna. Sju av dem dödades när en granat detonerade. Flera hus brändes ned. Konflikten gäller en tvist om äganderätten till mark i området Kainantu. Klanstrider om rätten till mark eller andra naturresurser är inte ovanliga i Papua Nya Guinea, men situationen har förvärrats av att handeldvapen kommit in i bilden.

  • Mars

  • "Coronavåg riskerar bli humanitär katastrof"

   Experter från Läkare utan gränser varnar för att den internationella nödhjälp som når fram till Papua Nya Guinea inte är tillräcklig för att undvika en humanitär katastrof i spåren av den nya coronavågen. I vissa delar av landet testas hälften positivt för covid-19. De 8 000 doser coronavaccin som levereras av Australien är en droppe i havet. Sjukhus och vårdcentraler är överbelastade samtidigt som en stor del av sjukvårdspersonalen är sjuka med covid-19 och isolerade, enligt Läkare utan gränser. Samtidigt vidtar regeringen nya åtgärder mot smittspridningen: munskydd blir obligatoriskt och massgravar blir tillfälligt tillåtna. Reglerna för social distansering skärps.

  • Restriktioner mot corona införs

   Som en följd av den snabbt ökande spridningen av coronaviruset i Papua Nya Guinea stänger regeringen skolorna, förbjuder papuanerna att göra icke nödvändiga resor och ärenden samt gör det obligatoriskt att bära munskydd. Lokala nedstängningar av de värst drabbade områdena kan bli aktuella. Målet med restriktionerna är att få ned smittspridningen för att undvika att sjukvården blir överbelastad.

  • Februari

  • Sir Michael Somare död

   Papua Nya Guineas mest tongivande politiker under flera decennier, Sir Michael Somare, avlider efter en tids sjukdom. Somare var chefsminister 1972-1975, premiärminister 1975-1980, 1982-1985 och 2002-2011, utrikesminister 1988-1992, 1999, 2000 och 2006 samt guvernör för Östra Sepik 1995-1999 och 2012-2017. Sammantaget var han landets regeringschef i 17 år (läs mer i Modern historia). Efter beskedet om Somares död utbryter kravaller och plundring i Port Moresby och Lae, men polisen kan lugna ned situationen efter några dagar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0