Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • Minister varnar för korrupt och brutal poliskår

   Papua Nya Guineas minister med ansvar för polisfrågor, Brian Kramer, säger till den brittiska tidningen The Guardian att polisen är landets mest korrumperade myndighet och anklagar poliskåren för dålig disciplin och brutalitet. Kramer säger att Papua Nya Guinea "står på randen till sammanbrott" på grund av systematisk korruption.

  • Fd gerillabefäl blir president i Bougainville

   President- och parlamentsvalet i Bougainville avslutas efter att ha pågått sedan den 12 augusti. Valet skulle ha hållit redan i maj men har fått skjutas fram två gånger på grund av coronapandemin. Valrörelsen beskrivs som lugn men anklagelser om röstköp förekommer. Ishmael Toroama, före detta befäl för den väpnade separatistgruppen Bougainvilles revolutionära armé (BRA), vinner presidentvalet med 61,4 procent av rösterna mot 38,6 procent för tvåan, prästen och tidigare parlamentsledamoten Simon Dumarinu. I parlamentsvalet sker ett generationsskifte när unga politiker ersätter veteranpolitiker på många av de 40 platserna. Det nyvalda parlamentets huvudsakliga uppgift blir att förhandla med Papua Nya Guinea om självständighet i enlighet med folkomröstningen 2019. Toroama har under valrörelsen föreslagit en två till tre år lång förhandlingsperiod, med målet att utropa självständighet om fem år. De flesta bedömare tror att den planen är alltför optimistisk då motståndet i Papua Nya Guinea på sina håll är starkt.

  • Juli

  • Port Moresby sätts i karantän

   Regeringen beordrar att huvudstaden Port Moresby stängs ned sedan landet drabbats av sitt första dödsfall med covid-19. Bland annat stängs skolorna och nattligt utegångsförbud införs. All icke nödvändig affärsverksamhet förbjuds. Munskydd blir obligatoriskt på allmänna platser. Inrikesflyg ut från staden stoppas. Enligt premiärminister Marape har 23 nya fall av coronaviruset bekräftats på ett dygn och han varnar för att smittspridningen snabbt kan växa utom kontroll. En vecka tidigare hade Papua Nya Guinea sammanlagt endast elva fall av konstaterad smitta, nu noteras 61 fall. Landet saknar tillräcklig kapacitet att göra provtagningar, så proven skickas nu för analys till Australien och Singapore.

  • Vädjan om hjälp mot ökad spridning av covid-19

   Den papuanska regeringen vädjar till Världshälsoorganisationen WHO om hjälp att bromsa vad man befarar är en accelererande spridning av det nya coronaviruset i landet. Ytterst få har testats för covid-19 i Papua Nya Guinea, vilket gör att statistiken över antalet smittade och döda med covid-19 sannolikt inte visar hela sanningen. Myndigheterna ser en snabb smittspridning bland sjukvårdspersonal i Port Moresby och ber omvärlden om hjälp att hindra smittan från att spridas till andra delar av landet. Sjukvårdssystemet i Papua Nya Guinea är underfinansierat och dåligt utbyggt och tyngs redan av många patienter med sjukdomar som malaria, tuberkulos, aids och polio.

  • April

  • Driften i jättegruva stoppas

   Utvinningen i en stor guldgruva i Porgeradalen stoppas när staten inte förnyar tillståndet för det kanadensiska bolag som tillsammans med ett kinesiskt företag bryter guldet. Stoppet kommer sedan regeringen beslutat att en större andel av gruvdriften ska utföras av papuanska bolag. Guldgruvan står för en tiondel av Papua Nya Guineas export.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0