Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt nyzeeländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Abort inte längre ett brott

   Parlamentet ändrar landets stränga abortlag som är över 40 år gammal. Enligt den var det straffbart för en kvinna att göra abort om inte hennes fysiska eller psykiska hälsa var allvarligt hotad och detta måste styrkas av två läkare. Detta måste ske före den 20:e graviditetsveckan. Efter det var reglerna ännu hårdare. Den nya lagen, som antas av 68 ledamöter medan 51 röstar emot, innebär att det inte längre är brottsligt att göra abort. Fram till vecka 20 är det upp till kvinnan själv och hennes läkare att besluta om abort. Därefter behöver utredning genomföras.

  • Inreseförbud för utländska medborgare ska stoppa covid-19

   Premiärminister Jacinda Ardern meddelar att ett inreseförbud införs för personer som inte är medborgare eller bor i Nya Zeeland. Förbudet ska förhoppningsvis bidra till att dämpa spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. De nya gränsrestriktionerna kommer att slå hårt mot den viktiga turistnäringen och i förlängningen påverka hela ekonomin. Regeringen har också utlovat ett stödpaket motsvarande 4 procent av BNP för att hjälpa landet att klara corona-epidemin. Stödet kommer att gå bland annat till sjukvården för att bekämpa coronaviruset, till bidrag för familjer med låga inkomster och till människor beroende av socialhjälp samt till sänkta företagsskatter.

 • 2019

  • Mars

  • Nya Zeeland förbjuder halvautomatiska vapen

   Efter terrordådet den 15 mars har regeringen beslutat att lägga fram en lag i parlamentet om att förbjuda den typ av vapen som användes av gärningsmannen. Halvautomatiska vapen och automatkarbiner kommer inte att tillåtas efter den 11 april . Regeringen kommer också att ta initiativ till en amnesti och köpa tillbaka de vapen som nu ska förbjudas. Något som kan kosta regeringen stora pengar – mellan 100 och 200 miljoner dollar, enligt Jacinda Ardern.

  • 50 döda i terrordåd

   I samband med fredagsbönen tar sig en ensam man in i två moskéer i staden Christchurch och skjuter ihjäl 50 människor, däribland även barn, medan minst lika många skadas. En misstänkt gärningsman grips av polisen. Han är en 28-årig australisk medborgare med högerextremistiska sympatier. Ytterligare ett par personer grips av polisen, men släpps senare. Premiärminister Jacinda Ardern fördömer terroristattacken, som är den värsta masskjutningen någonsin i landet, och kallar det en av Nya Zeelands ”mörkaste dagar”.

  • December

  • 16 döda i vulkanutbrott

   Ett vulkanutbrott på ön White Island leder till att 16 människor mister livet. De befinner sig tillsammans med ytterligare ett 30-tal personer på det populära turistmålet när vulkanen får ett utbrott. Några turister lyckas bli upphämtade av båtar som kommer till undsättning. Flera av dem vårdas ännu på sjukhus med allvarliga skador. Två rättsutredningar har inletts efter händelsen för att bland annat undersöka om det skett något brott mot arbetsmiljölagstiftning.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0