Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt nyzeeländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • Livstids fängelse för Christchurch-attentat

   Den 29-årige australier som mördade 51 människor i två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland (se Mars 2019) döms till livstids fängelse utan rätt till frigivning i förtid. Det är lagens strängaste straff i landet och första gången som det används. Det är också första gången som någon döms för ett terrorbrott.

  • Parlamentsval skjuts upp

   Premiärminister Jacinda Ardern meddelar att parlamentsvalet som skulle ha hållits den 19 september kommer att senareläggas. Nytt planerat datum är den 17 oktober. Skälet till att valet skjuts upp är den senaste tidens nya fall av covid-19 i Auckland. Nationalistpartiet har hävdat att de restriktioner som införts i Auckland och i resten av landet för att stoppa virusspridningen innebär att oppositionen inte skulle få rätt förutsättningar för att genomföra sin valkampanj och inte heller ge landets valmyndighet tillräckligt med tid för att planera valet.

  • Restriktioner införs efter fall av corona

   Nya Zeeland stänger alla offentliga samlingsplatser och människor uppmanas hålla sig hemma i Auckland sedan fyra personer bekräftats ha smittats av coronaviruset. Det handlar om lokal smittspridning och inte om att smittan upptäckts bland besökare från utlandet. Ett par dagar senare uppgår antalet fall av covid-19 till ett 30-tal. Restriktioner införs även i övriga landet, men inte lika hårda som i Auckland. Premiärminister Jacinda Ardern beslutar även att skjuta upp att upplösa parlamentet inför det stundade valet den 19 september.

  • Juni

  • Nya Zeeland öppnar igen efter coronapandemin

   Jacinda Ardern meddelar att alla restriktioner som infördes för att stoppa spridningen av coronaviruset nu hävs. Men gränserna förblir stängda. Det blir åter tillåtet att resa inom landet och med kollektivtrafik i städerna, affärer öppnar igen och alla offentliga och privata sammankomster kan åter äga rum utan hinder.

  • April

  • Nya Zeeland lättar på coronarestriktioner

   Nya Zeeland lättar något på de omfattande åtgärder för att bekämpa coronaviruset som inleddes för några veckor sedan. Skolor öppnas åter för elever som inte vill studera hemifrån och restauranger och caféer får öppna i begränsad omfattning. Fortfarande kommer dock frisersalonger, pubar och stora gallerior att hålla stängt. Nya Zeeland är ett av de länder som hittills har drabbats lindrigast av covid-19 med omkring 1100 fall av sjukdomen och 19 avlidna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0