Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt nyzeeländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Nya Zeeland öppnar igen efter coronapandemin

   Jacinda Ardern meddelar att alla restriktioner som infördes för att stoppa spridningen av coronaviruset nu hävs. Men gränserna förblir stängda. Det blir åter tillåtet att resa inom landet och med kollektivtrafik i städerna, affärer öppnar igen och alla offentliga och privata sammankomster kan åter äga rum utan hinder.

  • April

  • Nya Zeeland lättar på coronarestriktioner

   Nya Zeeland lättar något på de omfattande åtgärder för att bekämpa coronaviruset som inleddes för några veckor sedan. Skolor öppnas åter för elever som inte vill studera hemifrån och restauranger och caféer får öppna i begränsad omfattning. Fortfarande kommer dock frisersalonger, pubar och stora gallerior att hålla stängt. Nya Zeeland är ett av de länder som hittills har drabbats lindrigast av covid-19 med omkring 1100 fall av sjukdomen och 19 avlidna.

  • Mars

  • Abort inte längre ett brott

   Parlamentet ändrar landets stränga abortlag som är över 40 år gammal. Enligt den var det straffbart för en kvinna att göra abort om inte hennes fysiska eller psykiska hälsa var allvarligt hotad och detta måste styrkas av två läkare. Detta måste ske före den 20:e graviditetsveckan. Efter det var reglerna ännu hårdare. Den nya lagen, som antas av 68 ledamöter medan 51 röstar emot, innebär att det inte längre är brottsligt att göra abort. Fram till vecka 20 är det upp till kvinnan själv och hennes läkare att besluta om abort. Därefter behöver utredning genomföras.

  • Inreseförbud för utländska medborgare ska stoppa covid-19

   Premiärminister Jacinda Ardern meddelar att ett inreseförbud införs för personer som inte är medborgare eller bor i Nya Zeeland. Förbudet ska förhoppningsvis bidra till att dämpa spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. De nya gränsrestriktionerna kommer att slå hårt mot den viktiga turistnäringen och i förlängningen påverka hela ekonomin. Regeringen har också utlovat ett stödpaket motsvarande 4 procent av BNP för att hjälpa landet att klara corona-epidemin. Stödet kommer att gå bland annat till sjukvården för att bekämpa coronaviruset, till bidrag för familjer med låga inkomster och till människor beroende av socialhjälp samt till sänkta företagsskatter.

 • 2019

  • Mars

  • Nya Zeeland förbjuder halvautomatiska vapen

   Efter terrordådet den 15 mars har regeringen beslutat att lägga fram en lag i parlamentet om att förbjuda den typ av vapen som användes av gärningsmannen. Halvautomatiska vapen och automatkarbiner kommer inte att tillåtas efter den 11 april . Regeringen kommer också att ta initiativ till en amnesti och köpa tillbaka de vapen som nu ska förbjudas. Något som kan kosta regeringen stora pengar – mellan 100 och 200 miljoner dollar, enligt Jacinda Ardern.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0