Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juni

  • Parlamentet stängs på grund av smittan

   Spridningen av den indiska varianten av coronaviruset fortsätter i allt snabbare takt. Parlamentet tvingas hålla stängt och landets två största sjukhus har omvandlats till intensivvårdskliniker för covid-19-patienter. Övriga patienter behandlas i fältsjukhus strax intill. Med nästan 100 nya bekräftade infektioner per dygn har Fiji nu fler än 600 aktivt sjuka med covid-19. Det bristfälliga sjukvårdssystemet har svårt att klara av situationen. Av hänsyn till landets ekonomi och de fattigaste invånarna genomför regeringen inte någon nedstängning av landet utan satsar istället på regler om självisolering och social distansering samt på en snabb vaccinationskampanj.

  • April

  • Nedstängning av huvudstaden

   Även huvudstaden Suva sätts i karantän sedan spridningen av covid-19 tagit ny fart efter en välbesökt begravning. Myndigheterna konstaterar att det är den indiska varianten av coronaviruset som nått öriket. Hälsomässigt har Fiji inte drabbats särskilt hårt av pandemin, det är ett år sedan någon samhällsspridning pågick i landet. Fijis ekonomi har dock försämrats kraftigt på grund av att nästan all turism upphört sedan pandemin utbröt i mars 2020.

  • Nedstängning av två städer

   Myndigheterna beordrar nedstängning av städerna Nadi och Lautoka sedan en kvinna smittats av covid-19 hemma i Fiji. Det står därmed klart att det finns en samhällsspridning av coronaviruset. Fiji har hittills lyckats hålla nere smittspridningen genom isolering och flygförbud till och från landet. Landet har endast två bekräftade dödsfall med covid-19.

  • Januari

  • Fijian blir chef för FN-råd

   Fijianen Nazhat Shamin Khan väljs till chef för FN:s råd för de mänskliga rättigheterna med siffrorna 29-18 i en sluten omröstning. Den hålls efter det att rådet inte lyckats utse en chef enhälligt, vilket är brukligt. Khan är Fijis ambassadör i Genève och var under 2020 vice chef för rådet. Chefskapet i rådet roterar bland medlemsländerna och gäller i ett år.

 • 2020

  • December

  • Supercyklon drabbar åter Fiji

   Den kraftiga cyklonen Yasa sveper över Fijiöarna och jämnar många bysamhällen med marken. Värst drabbas ön Vanua Levu. Ett spädbarn och en 45-årig man omkommer i förödelsen som ovädret lämnar efter sig. De extremt starka vindarna på uppemot 345 kilometer i timmen orsakar bland annat översvämningar, jordskred och strömavbrott. Runt 24 000 människor tar skydd i cirka 500 evakueringscenter runt om i landet. Yasa är den tredje cyklonen av kategorin fem (värsta kategorin) som slår mot Fiji sedan 2016 då cyklonen Winston krävde 44 människor liv och förstörde tiotusentals hem. I april 2020 drabbade superstormen Harold stora delar av sydvästra Stilla havet. Premiärminister Bainimarama säger att mönstret med så många extrema oväder inte är normalt, utan att det beror på klimatförändringarna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0