September 2017

Senaste händelser

  • September

  • Nya hot när Nordkorea provspränger kärnvapen

    Sedan Nordkorea genomfört sin sjätte provsprängning av kärnvapen – den här gången uppges det röra sig om en vätebomb – säger försvarsminister James Mattis att en ”massiv militär respons” väntar om Nordkorea hotar USA eller dess allierade. Uttalandet kommer efter ett möte med president Trump, vicepresident Pence och nationella säkerhetsrådet, NSA. FN:s säkerhetsråd förbereder ett nytt krismöte med anledning av det spända läget på Koreahalvön.

  • Trump river upp migrantprogram för unga

    President Trump beslutar att migrantprogrammet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals), som infördes av Obama 2012, ska avskaffas. Det har givit papperslösa migranter som kom till USA innan de fyllt 16 år laglig rätt att stanna i landet. Programmet omfattas idag av upp till 800 000 personer, kallade "dreamers" (drömmare) efter namnet på ett tidigare lagförslag. Trump ger kongressen fram till mars för att lägga fram ett förslag om hur de berörda ska hanteras. Beslutet om att slopa Daca väcker stark kritik och leder till att regeringen stäms av ett antal delstater som hävdar att det strider mot författningen. I januari 2018 beordrar en federal domare regeringen att behålla programmet till dess att rättsprocesserna slutförs. Resultatet blir en långdragen politisk kamp kring Daca.

  • Orkan orsakar humanitär kris i Puerto Rico

    Orkanen Maria drar fram över Puerto Rico, bara ett par veckor efter orkanen Irma som redan orsakat stor förödelse. Maria beskrivs som den värsta tropiska cyklonen i världen under året, och den tionde värsta som någonsin uppmätts i Atlanten. Ovädret leder till att strömförsörjningen på ön slås ut. President Donald Trump kritiseras för att negligera situationen och guvernören i Puerto Rico varnar för ”en humanitär kris”. Från början rapporteras endast 64 döda, men efter hand stiger dödstalet som en följd av bristfällig sjukvård och avsaknad av elektricitet och rent vatten. Småningom accepterar guvernören en rapport från George Washington University som funnit att orkanen orsakade 2 975 dödsfall fram till februari 2018. Det innebär att Maria krävde betydligt fler offer än Katrina som slog till mot främst New Orleans i augusti 2005 (och krävde mellan 1 200 och 1 800 liv).

  • Trump hotar Nordkorea i FN-tal

    Donald Trumps första tal inför FN:s generalförsamling är starkt nationalistiskt: USA:s intressen går före att garantera stabilitet och fred i världen. Trump varnar samtidigt den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, som han kallar ”Rocket Man”, för att Nordkorea kan ”totalt förstöras” om provokationerna fortsätter. Han antyder även att han är beredd att slopa kärnkraftsavtalet med ”den mordiska regimen i Iran”.

  • Nya sanktioner mot Nordkorea

    President Trump undertecknar en presidentorder om utökade sanktioner mot Nordkorea efter provsprängningen i början av månaden.  USA straffar redan utländska företag som stöder Nordkoreas militära verksamhet, men nu ska alla företag som har affärsförbindelser med Nordkorea förbjudas att ha verksamhet i USA. En vecka tidigare har FN:s säkerhetsråd enhälligt röstat för ett amerikanskt förslag om nya hårda sanktioner som bland annat innebär att Nordkoreas import av olja begränsas och att exporten av textilier förbjuds.

  • Nytt inreseförbud införs

    När ett tidigare inreseförbud löper ut (se Mars 2017) inför Trump ett nytt förbud. Nu har Sudan strukits från listan medan Tchad har tillkommit. Dessutom har Nordkorea lagts till liksom vissa individer i Venezuela. Nytt är också att förbudet gäller utan bortre gräns: de tidigare två förbuden som Vita huset har lagt fram har gällt i 90 dagar. Invånare i de utpekade länderna nekas inresa i USA med hänvisning till amerikansk nationell säkerhet. Förbudet gällande de muslimska länderna stoppas precis innan det ska träda i kraft, i mitten av oktober, av en federal domare.

  • Nytt försök att riva upp Obamacare misslyckas

    Tre republikaner i senaten väljer att inte sluta upp bakom partigruppens lagförslag som ska ersätta president Obamas sjukförsäkringslag (se Juli), trots vädjanden från president Trump.  Eftersom det inte finns tillräckligt med stöd i senaten för att förslaget ska kunna gå igenom dras det tillbaka av republikanerna. Förslaget har bland annat kritiserats  för att det inte innehåller en kalkyl över kostnader och inte heller en beräkning över hur vanliga människor skulle påverkas.  

  • Ambassadpersonal i Kuba skickas hem

    Anställda vid USA:s ambassad i Havanna har drabbats av hörselproblem, yrsel, huvudvärk, trötthet, sömnsvårigheter med mera. Problemen tros bero på att personalen utsätts för någon form av ohörbart ljud antingen nära ambassaden eller utanför deras bostäder i den kubanska huvudstaden. Hälften av personalen vid ambassaden dras nu tillbaka av den amerikanska regeringen. Det är oklart om problemen är ett medvetet angrepp eller en olyckshändelse och det är inte heller klart om den kubanska regeringen ligger bakom.  

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0