Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • December

  • Expresident Martinellis söner erkänner penningtvätt

   Ricardo Alberto Martinelli, son till den förre presidenten Ricardo Martineli, erkänner sig inför en domstol i New York skyldig till  penningtvätt  inom ramen för den omfattande korruptionsskandalen kring den brasilianska byggjätten Odebrecht. Hans bror Luis Enrique Martinelli erkände samma sak knappt två veckor tidigare. Båda har nyligen utelämnats från Guatemala till USA. Bröderna har enligt vittnesmål från Luis Enrique Martinelli inrättat offshore -konton för att ”ta emot och gömma över 28 miljoner dollar i mutor”. De två döms senare till tre års fängelse samt böter. Fadern Ricardo Martinelli är också under utredning (se November 2020) men planerar att ställa upp i presidentvalet 2024.

  • Augusti

  • Klartecken för medicinskt marijuana

   Parlamentet godkänner legalisering av marijuana för medicinskt bruk. När president Laurentino Cortizo undertecknat den nya lagen blir Panama det första landet i Centralamerika som tillåter marijuana för behandling av sjukdomstillstånd.

  • Mars

  • Rekordstor BNP-minskning

   Ekonomin krympte med nära 18 procent 2020 på grund av coronapandemin, rapporterar myndigheterna. Det är var betydligt värre än de 11 procent som förutspåtts av Eclac, FN:s ekonomiska kommission för Latinamerika. Det är också den största minskningen som uppmätts i landet, det tidigare rekordet från 1988 låg på drygt 13 procent. Panama är ett av de länder som drabbats hårdast i pandemin i Latinamerika. Hittills har 5 900 människor avlidit i covid-19.

 • 2020

  • December

  • Kubanska läkare sätts in mot pandemin

   En grupp på 220 läkare anländer från Kuba för att hjälpa Panama att bekämpa coronapandemin – trots skarp kritik från USA. Enligt USA och andra kritiker har läkarna usla villkor och blir utnyttjade i propaganda. President Laurentino Cortizo lade fram planer på att hyra in läkare från Kuba redan i augusti men backade då efter kritik från Washington. Andra försök att hyra in tillräckligt med läkare har dock misslyckats, och nu såg sig regeringen tvungen att vända sig till Kuba ändå. Panama har drabbats hårdast i Centralamerika av pandemin. Över 3 600 människor har avlidit i covid-19.

  • November

  • Friande dom upphävs för expresident Martinelli

   En domstol ogiltigförklarar en tidigare friande dom mot den förre presidenten Ricardo Martinelli gällande illegal avlyssning och korruption (se Augusti 2019), och beordrar en ny rättegång. Martinelli anklagas för att under sin tid som president 2009–2014 ha använt offentliga medel för att avlyssna över 150 politiker, journalister och fackföreningsledare, i syfte att kunna trakassera politiska rivaler. Själv fortsätter Martinelli att hävda att han utsätts för politisk förföljelse men twittrar att han nu har ökade chanser att vinna presidentvalet 2024. ”Utan strid inga segrar”, skriver han.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0