Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Val utan äkta utmanare genomförs

   Val hålls till presidentposten och nationalförsamlingen men resultatet anses av oberoende bedömare avgjort på förhand. Alla fem kandidater som formellt utmanar Daniel Ortega om presidentposten betraktas som regimtrogna, medan sju kandidater potentiella rivaler har fängslats under det senaste halvåret. Flera oppositionsanhängare uppges ha gripits också dagarna före valet. Enligt medieuppgifter i Nicaraguan är valdeltagandet mycket lågt.

  • Regeringen anklagas för trollfabrik

   Socialamediejätten Meta meddelar att det har tagit bort mer än 1 000 falska konton i Nicaragua och uppger att de ingått i en desinformationskampanj från regeringens sida. Enligt företaget bakom plattformarna Facebook och Instagram sköttes trollkonton bland annat av anställda i Högsta domstolen och en telekommyndighet. Syftet uppges ha varit att dränka onlinedebatten med regeringstrogen och oppositionsfientliga meddelanden. Meta uppger att 937 konton, 140 sidor och 24 grupper på Facebook stängdes i oktober, liksom 363 Instagramkonton. Desinformationskampanjen ska ha startat 2018 i samband med den stora protestvågen och polisens tillslag mot oppositionen. Falska uppgifter har också spridits till andra plattformar som Tiktok och Twitter.

  • Oktober

  • Näringslivsledare grips

   Polisen griper de två högsta företrädarna för den ledande näringslivsorganisationen Cosep, Michael Healy och Álvaro Vargas. De anklagas för en rad brott inklusive penningtvätt, handlingar som förminkar landets självständighet och uppmuntran till utrikes inblandning. Anklagelserna liknar dem som riktats mot övriga 37 personer, främst politiskt aktiva, som gripits under upptakten till presidentvalet i början av november.

  • Ny OAS -kritik inför valet

   Den regionala organisationen OAS uttrycker allvarlig oro inför det kommande valet och uppmanar regimen att frige 160 politiska fångar. I en resolution beklagar OAS permanenta råd att Nicaragua har struntat i organisationens ansträngningar försök att säkra en demokratisk valprocess. Resolutionen stöds av 26 stater. Av övriga aktiva OAS-medlemmar lägger sju ned sin röst medan Nicaragua är frånvarande. ”Demokratins tillstånd i Nicaragua är inte bara ett problem för nicaraguanerna, utanför alla”, säger OAS generalsekreterare Luis Almagro i en kommentar.

  • September

  • Arresteringsorder för känd författare

   Åklagare utfärdar en arresteringsorder för författaren Sergio Ramírez, som tidigare stått president Daniel Ortega nära men som bröt med sandinistpartiet FSLN 1995. Ramírez anklagas för hatuppvigling och sammansvärjning, liksom de oppositionskandidater som tidigare gripits av regimen under upptakten till valet i november. Han lämnade landet i juni sedan han framträtt som vittne för Violeta Barrio Chamorro-stiftelsen, som anklagas för pengatvätt och underminering av nationens säkerhet. Ramírez var vicepresident under Ortegas första presidentperiod, 1985–1990. År 2017 tilldelades han Cervantespriset, den spanskspråkiga världens främsta litteraturpris.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0