Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier, till exempel Latin American News.

Senaste händelser

 • 2022

  • Maj

  • Minskat svängrum för protester

   Parlamentet antar enhälligt en ny strafflag som enligt regeringens kritiker syftar till att stoppa framtida offentliga protestyttringar. Det blir bland annat straffbart att ”sprida propaganda” och att erhålla utländsk finansiering för aktiviteter som anses hota statens säkerhet. Det innebär att oberoende medier och aktivister kan straffas med fängelse för att de tagit emot stöd från organisationer utomlands. Vidare kan demonstranter som bryter mot uppsatta regler dömas till fängelse. Lagen omfattar även ett antal helt nya paragrafer som är relaterade till informationsteknologi och som antas vara utformade för att hindra oppositionella från att organisera sig med hjälp av mobiler och internet.

  • Januari

  • Över 700 åtalas för sommarens protester

   Åklagarmyndigheten meddelar att mer än 700 personer har åtalats för delaktighet i de regimkritiska demonstrationerna under föregående sommar (se 12 juli 2021). Åtalen rör vandalism, störande av allmän ordning och uppvigling. 172 personer har redan dömts. Enligt oberoende kubanska medier har fängelsedomar på upp till 30 år förkunnats i flera fall.

 • 2021

  • November

  • Planerad protest kvävd i sin linda

   Myndigheterna stoppar genomförandet av oppositionens planer på en uppföljare till de omfattande protester som ägde rum i somras (se 12 juli). Bakom aktionen står gruppen Archipelago, grundad av skådespelaren och pjäsförfattaren Yunior Garcia. Tanken var att protesterna skulle pågå fram till den 27 november som är årsdagen av en annan uppmärksammad kulturaktion (se November 2020) men polisen hindrar Garcia från att gå ut, griper flera andra framträdande oppositionella och poliser placeras ut överallt i Havanna vilket får aktivisterna att komma av sig. Några dagar senare flyr Garcia till Spanien.

  • Augusti

  • Fler sätts upp på amerikansk sanktionslista

   USA belägger två höga chefer på inrikesdepartementet samt medlemmar i en militär elitstyrka med sanktioner. De straffas för sin roll i kväsandet av regimkritiska demonstrationer i juli (se 12 juli). Tidigare har sanktioner riktats mot försvarsministern och två höga polischefer av samma skäl (se 22 juli). Sanktionerna innebär att personerna som drabbas får eventuella tillgångar i USA frysta och att amerikaner inte kan göra affärer med dem.  

  • Små och medelstora privatföretag legaliseras

   Regeringen låter utfärda ett dekret som legaliserar små och medelstora privata företag. Tidigare har privata initiativ varit begränsade till enmansföretag. När förändringen presenterades i juni sade regeringen att de nya företagen inte kommer att få verka inom vissa yrken, däribland sådana som utövas av egenföretagare. Premiärminister Manuel Marrero Cruz meddelade samtidigt att expansionen av privata företagsamhet inte skulle tillåtas att gå för långt eftersom "det finns gränser som inte får överskridas". Beslutet ses ändå som en vändpunkt inom kubansk ekonomi, skriver nyhetsbyrån AFP. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0