Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier, till exempel Latin American News.

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Små och medelstora privatföretag legaliseras

   Regeringen låter utfärda ett dekret som legaliserar små och medelstora privata företag. Tidigare har privata initiativ varit begränsade till enmansföretag. När förändringen presenterades i juni sade regeringen att de nya företagen inte kommer att få verka inom vissa yrken, däribland sådana som utövas av egenföretagare. Premiärminister Manuel Marrero Cruz meddelade samtidigt att expansionen av privata företagsamhet inte skulle tillåtas att gå för långt eftersom "det finns gränser som inte får överskridas". Beslutet ses ändå som en vändpunkt inom kubansk ekonomi, skriver nyhetsbyrån AFP. 

  • Juli

  • USA straffar ansvariga för våld mot demonstranter

   USA beslutar om sanktioner mot Kubas försvarsminister Álvaro López Miera och de specialstyrkor som sorterar under inrikesdepartementet med hänvisning till att de begått människorättsbrott när de kväste de omfattande protester som ägde rum drygt en vecka tidigare (se 12 juli). Genom sanktionerna fryses ministerns och specialstyrkornas tillgångar i USA och amerikanska medborgare och företag förbjuds att göra affärer med dem. Nio dagar senare, den 31 juli, utökar USA sanktionerna till att även omfatta två höga polischefer.        

  • Regeringen lättar på importregler efter protesterna

   Regeringen beslutar att ändra reglerna och låta resenärer som kommer till Kuba ta med sig obegränsat med mat, mediciner och andra nödvändiga varor utan att behöva betala tull. Beslutet är en eftergift till de demonstranter som under helgen genomfört omfattande protester mot regeringen (se 12 juli) och krävt att reglerna ändras. Tidigare kunde en viss mängd mediciner passera gränsen utan tull. Att ta med små mängder livsmedel och hygienartiklar var också tillåtet men dessa varor var belagda med tullplikt. Lättnaderna ska gälla fram till årsskiftet.

  • Hundratals gripna under protestvåg

   Tusentals kubaner går ut på gatorna för att protestera mot den nöd som uppstått i landet under pandemin. Protester äger rum i runt 40 städer och är de mest omfattande på närmare trettio år. Bakgrunden är den ekonomiska kris som landet upplever och som innebär ständig brist på el, mat och mediciner samtidigt som spridningen av covid-19 ökar. ”Frihet”, ”Ned med diktaturen” och ”Vi är hungriga” är några av demonstranternas slagord. President Miguel Díaz-Canel svarar med att stänga ned mobilnätet och uppmana regeringens anhängare att gå till motangrepp. Flera hundra människor grips eller försvinner och en person dödas i de sammanstötningar som uppstår mellan demonstranter, regeringsanhängare och polis. Bland dem som tas i förvar finns dissidenten Guillermo Farinas, den före detta politiske fången José Daniel Ferrer, konstnären Luis Manuel Otero Alcántara som leder kulturrörelsen San Isidro samt Yunior Garcia, ledare för en annan rörelse bland kulturarbetare – 27N.

  • Juni

  • Dörren öppnas för större privata företag

   Regeringen meddelar att små och medelstora företag kommer att tillåtas inom både den statliga och den privata sektorn. Tidigare har privata initiativ varit begränsade till enmansföretag. De nya företagen kommer inte att få verka inom vissa yrken, däribland sådana som utövas av egenföretagare. Det handlar om jobb som programmerare, översättare, tolk, veterinär, designer och olika typer av konsultarbeten. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0