Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2018

  • September

  • Nytt populistiskt högerparti bildas

   Kanadas folkparti (People's Party of Canada, PPC), ett nytt federalt parti på högerkanten, bildas av Maxime Bernier, som haft flera minsterposter i den konservativa regering som styrde Kanada 2006 till 2015. Bernier säger att partiet kommer att ställa upp i parlamentsvalet 2019 och att det vill minska statens inflytande, sänka skatterna och genomföra en rad avregleringar. Politisk korrekthet är inte längre gångbart, hävdar han. Bernier, som förlorade partiledarstriden i det konservativa partiet mot Andrew Scheer, hävdar att hans gamla parti rört sig för mycket mot politikens missfåra och att det tappat kontakten med vanliga kanadensare.

  • Augusti

  • Domstol stoppar kontroversiellt oljeledningsbygge

   Den federala appellationsdomstolen stoppar, åtminstone tillfälligt, bygget av den oljeledning, Trans Mountain pipeline, som planeras från Edmonton i Alberta till Vancouver-området i British Columbia. Domstolen menar att regeringen i Ottawa  inte tagit tillräcklig hänsyn till den oro många i ursprungsbefolkningarna känner för projektet. En annan invändning gäller att inte tillräckligt har gjorts för att undersöka den påverkan som utökad tankbåtstrafik kommer att ha på miljön. Den federala regeringen sade maj att den skulle köpa oljeledningen från det amerikanska oljebolaget Kinder Morgan för 4,5 miljarder kanadensiska dollar. 

  • Kanada och USA inte överens om nytt Nafta-avtal

   Det blir ingen uppgörelse mellan USA och Kanada om det nya handelsavtal som USA och Mexiko har kommit överens om. Stötestenen är främst att USA vill göra sig kvitt ett system för att lösa framtida handelstvister mellan länderna, som Kanada vill behålla. En annan tvistefråga gäller kanadensiska importtullar på mejerivaror. Men trots att Trump ställt ett ultimatum om att förhandlingarna måste slutföras idag enas parterna om att fortsätta överläggningarna den kommande veckan.

  • Trump sätter press på Kanada i Nafta-förhandlingarna

   Efter ett års förhandlingar förkunnar den amerikanske presidenten Donald Trump att USA och Mexiko nått en uppgörelse om ett nytt handelsavtal som ska ersätta Nafta från 1994. Uppgörelsen är preliminär och måste godkännas i båda länders kongresser. Om avtalet godkänns ska det gälla i 16 år. Det är oklart hur det blir med Kanada som inte har deltagit i förhandlingarna de senaste veckorna. Trump säger att USA  ska sätta tullar på bilimport från Kanada om inte samtalen med den kanadensiska regeringen ger resultat. Han sätter en snäv tidsfrist och säger att Kanada måste bestämma sig senast den 31 augusti. Utrikesminister Chrystia Freeland avbryter sitt Europabesök för att resa till Washington för vidare förhandlingar. Premiärminister Trudeau säger att den liberala regeringen bara kommer att underteckna avtalet om det är bra för Kanada och bra för medelklassen.

  • British Columbia utlyser kristillstånd på grund av skogsbränder

   Regeringen i British Columbia utlyser ett 14 dagar långt kristillstånd då 560 skogsbränder rasar i provinsen. Minst 3 000 människor har evakuerats från sina hem. Senare utfärdas hälsovarningar i flera av prärieprovinserna då rök från bränderna blåst österut.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0