Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2018

  • Maj

  • Världens största naturskyddsområde för barrskog skapas i Alberta

   Fyra nya nationalparker Kazan, Richardson, Dillon River och  Birch River bildas i Alberta. Samtidigt utvidgas Birch Mountains Wildland Provincial Park. De omfattar tillsammans med Wood Buffalo National Park världens största naturskyddsområde för barrskog, 6,7 miljoner hektar. Det meddelar förreträdare för provinsregeringen, den federala regeringen,  Tallcree First Nation-gruppen, oljesandsjätten Syncrude och naturskyddsmyndigheterna i Kanada.

  • Allt fler nigerianer söker asyl i Kanada

   Strömmen av människor som utan tillstånd tar sig över gränsen från USA till Kanada fortsätter. Av de omkring 7 300 som kom den vägen under årets första månader var merparten nigerianer. Transportminister  Marc Garneau säger att 90 procent av dem som kommer inte uppfyller kriterierna för att beviljas politisk asyl i Kanada. De flesta av dem som söker asyl kommer till Québec som ber den federala regeringen om hjälp för att hantera alla nyanlända. På Kanadas begäran har USA lovat att vara mer restriktiv när det gäller att bevilja nigerierianer visum dit.

  • April

  • Tio döda när skåpbil kör på fotgängare

   Tio människor dödas och flera skadas svårt när en man i en hyrd skåpbil kör på fotgängare längs en huvudgata i en invandrartät del av norra Toronto. Mannen, som har armeniskt ursprung, grips senare av polis. Åtta av de tio dödsoffren är kvinnor. Det finns inget som tyder på att mannen tillhör någon terroriströrelse, men en text som mannen har skrivit i sociala medier tyder på att han medvetet valt att attackera kvinnor. 

  • Alberta tar till nya stridsåtgärder mot British Columbia

   Provinsparlamentet i Alberta röstar för att ge provinsregeringen nya befogenheter att begränsa olje- och gasleveranserna till British Columbia. När de nya reglerna träder i kraft måste kraftbolagen begära tillstånd för att sälja olja och gas till grannprovinsen. Åtgärden är ett svar på konflikten om Trans Mountain-projektet (se Naturtillgångar och energi).

  • Trudeau försvarar bombanfall mot Syrien

   Premiärminister Trudeau uttrycker sitt stöd för USA:s, Storbritannien och Frankrikes bombanfall mot anläggningar i närheten av Damaskus och Homs i Syrien där regimen uppges tillverka kemiska vapen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0