Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2019

  • Januari

  • Dödsdom i Kina spär på kanadensisk-kinesiska spänningar

   En kanadensisk man, Robert Schellenberg, som greps 2014, döms till döden av en kinesisk domstol. Så sent som i november 2018 dömdes han till 15 års fängelse för inblandning i narkotikasmuggling. Han överklagade domen, och i den nya rättegången hävdade kinesiska myndigheter att nya uppgifter ska ha framkommit om att Schellenberg spelat en mer betydande roll i internationell droghandel än man tidigare har trott. Den nya rättegången avslutas efter bara en dag och domen avkunnas efter en timmes överläggningar. Premiärminister Justin Trudeau beklagar dödsdomen och anklagar Kina för att agera godtyckligt och säger att Kanada kommer att göra allt man kan för att domen inte ska verkställas. Fallet väntas spä på de spänningar mellan Kanada och Kina som uppstod efter att  Meng Wanzhou, hög chef vid Huaweis kontor i Vancouver, gripits i Kanada (se December 2018).  Kanada varnar nu sina medborgare för risken för godtyckliga gripanden vid resor till Kina.  

  • Restriktioner i utlandskanadensares rösträtt slopas

   Högsta domstolen ogiltigförklarar en lagparagraf som förvägrar kanadensare som varit bosatta utomlands i mer än fem år inte få rösta i kanadensiska val. Lagen infördes 1993, men det har bara tagits i bruk under den konservativa regeringen 2006 till 2015. Den liberala regeringen har redan genomfört en ändring av vallagen i samma riktning, men domstolens beslut anses ändå vara principiellt viktigt eftersom det förhindrar att nya sådana ändringar genomförs i framtiden. Det var två kanadensare bosatta i USA som vänt sig till domstol efter att inte ha fått rösta i det federala parlamentsvalet 2011.

  • Saudisk kvinna beviljas politisk asyl i Kanada

   En 18-årig saudisk kvinna, Rahaf Mohammed al-Qunun, som flytt sin familj under en semesterresa, beviljas politisk asyl i Kanada. Kvinnan lyckas via en stor kampanj i sociala medier, förmå thailändska myndigheter att inte utelämna henne till Saudiarabien. Rahaf Mohammed al-Qunun uppger att hennes far och bröder hotat att döda henne, något familjen tillbakavisar. Beslutet att ge kvinnan asyl väntas skapa ytterligare spänningar mellan Kanada och Saudiarabien.

  • Minskad oljeexport får handelsunderskottet att växa

   Kanadas handelsunderskott ökar till drygt 2 miljoner kanadensiska dollar, mycket till följd av minskad oljeexport för fjärde månaden i följd. Inkomsterna från exporten av råolja har minskat med närmare en femtedel, när det gäller raffinerad olja är minskningen ännu större, mycket till följd av lägre världsmarknadspriser. Även exporten av papper och pappersmassa har minskat.

  • 14 grips i protest mot gasledning i British Columbia

   14 personer grips i samband med protester mot bygget av en ledning i norra British Columbia där gas ska transporteras från Alberta till en anläggning, LNG Canada, vid Stillahavskusten för vidare export . Medlemmar av wet'suwet'en-folket, som menar att gasledningen utgör ett hot mot deras traditionella territorium, har satt upp vägspärrar för att hindra arbetarna från TransCanada att ta sig till byggplatserna. En domstol har dock förelagt dem att ta bort dem. När polis anländer till området för att riva en vägspärr uppstår tumult. TransCanada säger att bolaget slutit avtal med alla ursprungsfolk som bor längs den planerade gasledningen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0