Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt tidningar/tidskrifter som Globe and Mail, Star,  Maclean's, rabble.ca, Financial Times och Guardian.

Senaste händelser

 • 2018

  • Mars

  • Förslag om skärpta vapenlagar

   Den liberala regeringen aviserar planer på att skärpa landets vapenlagar, Bill C-71. Enligt det ska vapenförsäljare upprätta register över vilka vapen de säljer, och polisen ska kunna få tillgång till dessa, men för det krävs ett särskilt tillstånd. Polisen ska också göras en mer noggrann kontroll av de personer som köper vapen (nu omfattar kontrollen bara de senaste fem åren). Brottsligheten i Kanada sjunker överlag, men vapenbrotten ökar samtidigt. 2016 registrerades drygt 2 600 brott där skjutvapen användes, vilket var en ökning med cirka en tredjedel sedan 2013.  

  • NDP-ledare i blåsväder i "sikhfrågan"

   NDP-ledaren Jagmeet Singh hamnar i blåsväder efter medieuppgifter om att han 2015 talade vid ett möte i San Fransisco i USA där krav ställdes på en oberoende sikhisk stat, Khalistan. Bakom honom fanns en affisch med en bild av Jarnail Singh Bhindranwale, ledare för en sikhisk extremistgrupp som dödades vid en skottväxkling mellan hans grupp och indiska soldater i Gyllene templet i Amritsar 1994 (se Indien: Modern historia). Singh benämnde i talet händelsen som ett "folkmord" på sikher. Kanadensiska medier rapporterar även om att Singh deltagit i ett annat möte 2016, som organierats av National Sikh Youth Federation, med bas i Storbritannien, som förespråkar självständighet för Khalistan. Singh tar nu tydligt avstånd från terrorism och annan våldsanvändning. Den sikhiska frågan akualiserades vid premiärminister Trudeaus besök i Indien, då den sades skapa spänningar mellan Indien och Kanada,  där det bor närmare en halv miljon sikher.

  • Kanada skickar FN-soldater till Mali

   Kanada beslutar att skicka trupper och helikoptrar till FN-insatsen i Mali. De 200 kanadensiska soldaterna stationeras i landet för en tolvmånadersperiod. Det är första gången sedan 1994 som Kanada deltar i en FN-operation i Afrika. Premiärminister Trudeau har tidigare lovat att Kanada ska bidra med 600 man.

  • Stillahavsavtal om frihandel klart

   Kanada undertecknar tillsammans med tio andra länder frihandelsavtalet CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Parthership). Avtalet kallas också TPP-11 och är en något reviderad version av TPP (se Utrikeshandel). Ändringarna är en följd av att USA drog sig ur TPP innan det trätt i kraft. CPTPP presenteras som ett motdrag mot den frihandelsfientliga politik som USA:s president Donald Trump driver.

  • Februari

  • Satsning på kvinnor i 2018 års budget

   Åtgärder för att jämna ut löneskillnader mellan kvinnor och män. Det är en av huvudpunkterna i finansminister Bill Morneus budget för 2018. Förutom jämställda löner för federalt anställd personal ska familjer med två föräldrar som delar mer lika på föräldraskapet ska få en extra ledighet på fem veckor och nya satsningar ska göras för att öka antalet kvinnor som arbetar med kvalificerade arbetsuppgifter inom vetenskap och teknik. Flera kanadensiska medier påpekar att för att kunna vinna valet nästa år måste Liberalerna behålla sitt starka stöd bland landets kvinnor. För gapet mellan Liberalerna och Konservativa partiet har minskat på sistone. I den senaste opinionsundersökningen stöd Liberalerna av drygt 38 procent av väljarna, mot knappt 33 procent för Konservativa partiet, drygt 17 procent för NDP, något över 6 procent för Gröna partiet och knappt 4 procent för BQ. Andra viktiga punkter i budgeten är drygt 4 miljarder kanadensiska dollar för att förbättra levnadsförhållandena för ursprungsbefolkningen, 750 miljoner kanadensiska dollar till cybersäkerhet och 2 miljarder kanadensiska dollar till feministiskt bistånd. Dessutom tillkommer nya pengar för att granska gamla fall av sexuella övergrepp som polisen lagt ned samt för att motverka könsbaserat våld, sexuella övergrepp och trakasserier, men också lägre skatt för småföretagare. Det påpekas också att satsningarna på ny infrastruktur går långsammare än planerat (och att det därför finns pengar över från tidigare år). Via Rail Kanada får dock klartecken att köpa nya tåg för trafik mellan Québec och Ontario

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0