Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2018

  • Juli

  • Kanada inför tullar på amerikanska varor

   Kanada inför tullar på 25 procent på stål och aluminium från USA. Men även varor som godis, pizza, whisky, båtar, toalettpapper, apelsinjuice och 200 andra artiklar beläggs med en tullavgift på 10 procent. Regeringen har också aviserat ett stöd på två miljarder kanadensiska dollar till stål- och aluminiumindustrin. Listan är, enligt regeringsföreträdare, sammansatt för att sätta press på den amerikanska regeringen.

  • Juni

  • Kanadensiska FN-soldater anländer i Mali

   De första kanadensiska soldaterna anländer till Mali där de ska delta i FN:s fredsbevarande operation Minusma. Under de kommande veckorna ska sammanlagt 250 kanadensiska soldater stationeras i det afrikanska landet under ett år. Omkring 13 000 man deltar i FN-insatsen i Mali.

  • Ny lag gör det tillåtet att använda marijuana för vardagsbruk

   Kanada blir det andra landet i världen efter Uruguay, att legalisera marijuana för vardagsbruk. Det sker sedan senaten, med klar majoritet, givit sitt godkännande. Den nya lagen, Cannabis Act, ska träda i kraft den 17 oktober. Fram tills dess ska provinserna ha förberett hur försäljningen ska gå till. Under några månader har det pågått en kamp mellan senaten och underhuset om vilka regler som ska gälla, där senaten försökt driva igenom ett 40-tal ändringar i lagen. Senaten hade till exempel velat ge provinserna rätt att förbjuda hemodling av marijuana, något  Nunavut, Mantitoba och Québec önskar, men det avvisades av regeringen. Att använda marijuana av medcinska skäl har varit lagligt i Kanada sedan 2001. Den nya lagen ger kanadensare över 18 eller 19 år (olika åldersgränser i olika provinser)  rätt att driva upp fyra plantor för eget bruk, samt inneha upp till 30 gram marijuana. Det påpekas dock att det fortfarande är förbjudet att köra bil under drogpåverkan eller att föra in droger i landet.

  • Trump i konflikt med övriga G7. Trudeau får starkt stöd på hemmaplan

   Under ett två dagar långt toppmöte i Québec mellan G7-ländernas ledare hamnar USA:s president Donald Trump på kollisionskurs med de övriga sex stormakterna. Det gäller främst i frihandelsfrågan där de andra protesterar mot USA:s nya tullhinder och planerar motåtgärder, med risk för ett upptrappat handelskrig. Trots motsättningarna avslutas mötet med en gemensam kommuniké. Men Trump ändrar sig strax efteråt och drar i ett Twitterinlägg tillbaka sin underskrift. Han anklagar i det särskilt premiärminister Trudeau för att vara ”lögnaktig och ”svag” på grund av uttalanden på en presskonferens. Övriga G7-ledare uttrycker bestörtning över Trumps agerande. I kanadensisk press betonas att Trudeau inte sagt något nytt, och en NDP-motion till stöd för premiärministerns linje vinner starkt och blocköverskridande stöd i det kanadensiska underhuset.Kontroversen med Trump skymmer dock annat som diskuterats under mötet, men Trudeau pekar på flera framsteg, bland annat att Kanada, EU, Tyskland, Japan, Storbritannien och Världsbanken enats om att satsa nästan 4 miljarder dollar på utbildnng för flickor och kvinnor i konfliktområden. Att fem länder av sju lovar att upprätta en plan för att skydda haven samt en för att stoppa alla plastföroreningar (USA och Japan ställer sig utanför). I ett uttalande läggs också stor vikt vid åtgärder för att stoppa klimatförändringarna (bara USA väljer att inte stödja detta).

  • PCP vinner provinsvalet i Ontario

   Det borgerliga Progressiva konservativa partiet (PCP) vinner provinsvalet i Ontario med nästan 41 procent av rösterna, mot nästan 34 procent för det socialdemokratiska NDP och 19 procent för Liberala partiet som styrt provinsen sedan 2003. PCP får 76 av de 124 platserna i provinsparlamentet. Det betyder att Doug Ford, bror till den skandalomsusade Rob Ford som var Torontos borgmästare mellan 2010 och 2014, blir Ontarios nya regeringschef. Ford som bedrev en populistisk kampanj, där han kritiserar "eliten", gör utfall mot medierna och lovar att sänka inkomstskatten och priserna på bensin, vattenkraft och öl. En annan punkt handlar om att skrota det system som skapats för att minska koldioxidutsläppen, där företag tilldelas en utsläppskredit, och om de överskrider den gränsen måste de betala för nya, men om de istället minskar sina utsläpp kan de sälja det som blir över. Han beskrivs i kanadensiska medier som en relativt moderat konservativ politiker. Fords företrädare som Ontarios regeringschef Kathleen Wynne avgår som ledare för Liberala partiet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0