Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • President Castro tillträder

   Xiomara Castro svär presidenteden och tillträder som Honduras första kvinnliga president. Det sker i närvaro av den talman en majoritet av hennes parti Libre utsett, Luis Redondo, som hör till Frälsarpartiet. Den akuta politiska kris som uppstått inom Libre dagarna innan tycks därmed ha avvärjts åtminstone för tillfället. Bland utländska dignitärer som deltar i invigninsceremonin finns USA:s vicepresident Kamala Harris, kung Felipe av Spanien och Taiwans vicepresident William Lai.

  • Stormigt i parlamentet inför maktskifte

   Det stormar politiskt, bara fyra dagar innan Xiomara Castro ska ta över som president, då rivaliserande grupper i parlamentet utser varsin talman i separata ceremonier. Den nyvalda kongressen samlades för första gången två dagar tidigare. En grupp inom Libre lanserade då Jorge Calix som talman – men Xiomara Castros falang hävdade att utnämningen innebar ett brott mot en överenskommelse med allianspartnern Honduranska frälsarpartiet (PSH). Konflikten leder till fysiska sammandrabbningar i parlamentet. Nu väljer den Castrotrogna gruppen Luis Redondo, som är medlem av PSH, till talman. Samtidigt väljer de uteslutna Libre-medlemmarna, med stöd av högerpartier, Jorge Calix till talman. Båda grupperingar hävdar att de företräder en majoritet i kongressen. Turbulensen gör det osäkert hur det ska gå med presidentinvigningen den 27 januari.

  • Februari

  • Expresident Hernández grips

   Den förre presidenten Juan Orlando Hernández grips, bara några veckor efter det att hans mandatperiod löpt ut. Gripandet sker på begäran av USA, som vill få Hernández utlämnad på grund av misstankar om inblandning i narkotikahandel. Anklagelserna gäller bland annat smuggling av 500 ton kokain från Sydamerika till gränsen mot Guatemala, samt beskydd av narkotikaligor som begått ”brutala våldsbrott utan konsekvenser”. Rykten om expresidentens inblandning i narkotikaaffärer har förekommit i åratal och vittnesmål i USA har pekat ut honom. I april överförs Hernández till New York för att ställas inför rätta.

 • 2021

  • November

  • Vänsterkandidaten Castro segrar i valet

   I presidentvalet blir det seger för mittenvänsterpartiet Libres kandidat Xiomara Castro. Trots att långt ifrån alla röster är färdigräknade erkänner sig det regerande Nationalistpartiets kandidat Nasry Asfura besegrad några dagar efter valet, då Castros ledning är stor. När resultatet formellt fastställs i december står det klart att Castro fick drygt 51 procent av rösterna, mot knappt 37 för Asfura. I det samtida kongressvalet får Libre 50 mandat, Nationalistpartiet 44, Liberala partiet 22, Frälsarpartiet 10, Antikorruptionspartiet 1 och Kristdemokratiska partiet 1 mandat. Valet gäller även Honduras 20 platser i det centralamerikanska parlamentet Parlacen (här får Libre 10 platser, Nationalistpartiet 8 och Liberala partiet 2).

  • Brottsmisstänkt presidentkandidat grips

   Polisen griper presidentkandidaten Santos Rodríguez på grund av anklagelser om pengatvätt kopplat till narkotikasmuggling och mord. Frihetsberövandet sker en knapp månad före presidentvalet, i vilket samtliga kandidater är anklagade för antingen korruption eller narkotikasmuggling. Den sittande presidenten Juan Orlando Hernández är också misstänkt för narkotikasmuggling men är inte kandidat i valet, därtill hindrad av författningens förbud mot mer än ett omval. Santos Rodríguez, en tidigare armékapten, räknas inte som en favorit i valet. Ledande kandidat är Tegucigalpas borgmästare Nasry Asfura som är kandidat för Nationalistpartiet (PNH), Hernández parti, och Xiomara Castro, som är Libres kandidat och expresident Manuel Zelayas hustru.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0