Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • Stormigt i parlamentet inför presidentinvigning

   Det stormar politiskt, bara fyra dagar innan Xiomara Castro ska ta över som president, då rivaliserande grupper i parlamentet utser varsin talman i separata ceremonier. Den nyvalda kongressen samlades för första gången två dagar tidigare. En grupp inom Libre lanserade då Jorge Calix som talman – men Xiomara Castros falang hävdade att utnämningen innebar ett brott mot en överenskommelse med allianspartnern Honduranska frälsarpartiet (PSH). Konflikten leder till fysiska sammandrabbningar i parlamentet, och till att 19 Libre-ledamöter utesluts ur partiet. Nu väljer den Castrotrogna gruppen Luis Redondo, som är medlem av PSH, till talman. Samtidigt väljer de uteslutna Libre-medlemmarna, med stöd av högerpartier, Jorge Calix till talman. Båda grupperingar hävdar att de företräder en majoritet i kongressen. Turbulensen gör det osäkert hur det ska gå med presidentinvigningen den 27 januari.

 • 2021

  • November

  • Vänsterkandidaten Castro segrar i valet

   I presidentvalet blir det seger för mittenvänsterpartiet Libres kandidat Xiomara Castro. Trots att långt ifrån alla röster är färdigräknade erkänner sig det regerande Nationalistpartiets kandidat Nasry Asfura besegrad några dagar efter valet, då Castros ledning är stor. När resultatet formellt fastställs i december står det klart att Castro fick drygt 51 procent av rösterna, mot knappt 37 för Asfura. I det samtida kongressvalet får Libre 50 mandat, Nationalistpartiet 44, Liberala partiet 22, Frälsarpartiet 10, Antikorruptionspartiet 1 och Kristdemokratiska partiet 1 mandat. Valet gäller även Honduras 20 platser i det centralamerikanska parlamentet Parlacen (här får Libre 10 platser, Nationalistpartiet 8 och Liberala partiet 2).

  • Brottsmisstänkt presidentkandidat grips

   Polisen griper presidentkandidaten Santos Rodríguez på grund av anklagelser om pengatvätt kopplat till narkotikasmuggling och mord. Frihetsberövandet sker en knapp månad före presidentvalet, i vilket samtliga kandidater är anklagade för antingen korruption eller narkotikasmuggling. Den sittande presidenten Juan Orlando Hernández är också misstänkt för narkotikasmuggling men är inte kandidat i valet, därtill hindrad av författningens förbud mot mer än ett omval. Santos Rodríguez, en tidigare armékapten, räknas inte som en favorit i valet. Ledande kandidat är Tegucigalpas borgmästare Nasry Asfura som är kandidat för Nationalistpartiet (PNH), Hernández parti, och Xiomara Castro, som är Libres kandidat och expresident Manuel Zelayas hustru.

  • Oktober

  • Presidentkandidat pekas ut i internationell skattehärva

   Det regerande Nationalistpartiets presidentkandidat Nasry Asfura figuerar tillsammans med många världsledare i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av det internationella journalistkonsortiet ICIJ. Enligt de så kallade Pandoradokumenten blev Asfura majoritetsägare i ett offshore-bolag i Panama 2007. Asfura avfärdar alla anklagelser om oegentligheter och säger att han inte äger något offshore-bolag. Ett år inledde statsåklagaren ett försök att ställa Asfura infö rätta för penningtvätt och förskingring av 1,2 miljoner dollar i kommunala medel. Högsta domstolen lade dock ned målet i juni 2021.

  • April

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Honduras samt med Mexiko och Guatemala om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0