Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Honduras samt med Mexiko och Guatemala om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

  • Krav på presidentens avgång

   Tiotals organisationer som företräder civilsamhället kräver att president Juan Orlado Hernández och andra höga företrädare avgår ”omedelbart”, och anklagar dem för att ha förvandlat Honduras till en ”narkostat”. Bland de utpekade finns justitieministern, kongressens talman, chefsdomaren i Högsta domstolen och statsåklagaren, samt höga militärer. Bland de 36 organisationerna bakom kraven finns fackförbund, ideella organisationer och politiska grupperingar. De kräver att en övergångsregering tillsätts fram till valet i november. President Hernández bror Tony Hernández dömdes i mars till livstids fängelse i New York, efter en rättegång där åklagarna hävdade att också presidenten var inblandad i brotten.

  • Mars

  • Primärval inför höstens presidentval

   Partierna håller primärval för att utse sina kandidater inför presidentvalet den 28 november. Enligt preliminära resultat blir Nasry ”Tito” Asfura kandidat för Nationalistpartiet (PNH). Asfura är Tegucigalpas borgmästare sedan 2014 och anses stå president Juan Orlando Hernández nära. Yani Rosenthal, som blir kandidat för Liberala partiet (PLH), är en välbärgad affärsman som suttit tre år i fängelse i USA för tvätt av narkotikapengar (se Oktober 2015).  Xiomara Castro som blir kandidat för det vänsterorienterade Libre är hustru till Manuel Zelaya, som avsattes i kuppen 2009. Hon förlorade mot Juan Orlando Hernández i presidentvalet 2013 och avstod från att ställa upp 2017 till förmån för Salvador Nasralla, som dock förlorade.

  • Presidenten tillbakavisar brottsanklagelser

   President Juan Orlando Hernández nekar till anklagelser om att han bidragit till att tonvis av kokain smugglats till USA, som har riktats mot honom under en rättegång i New York. ”Hur kan någon tro på falska vittnesmål om att jag haft med narkotikasmugglare att göra?” skriver Hernández på Twitter. En åklagare i New York har hävdat att presidenten mottagit 25 000 dollar i mutor av Geovanny Fuentes, som står inför rätta för narkotikasmuggling. Presidentens bror Tony Hernández har fällts för narkotikasmuggling i en tidigare rättegång i New York, och straffet som meddelas i slutet av mars blir livstids fängelse.

  • Februari

  • Starka reaktioner på våld mot kvinnor

   FN, EU och USA hör till utländska aktörer som uppmanar myndigheterna att utreda uppgifter om sex unga kvinnor som dött under våldsamma omständigheter på bara fyra dagar. Bland offren finns en sjuksköterska som greps då hon bröt mot utegångsförbudet under pandemin, och strax därefter dog i häktet. De anhöriga hävdar att hon mördats av polisen. Våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Honduras där strax över 6 000 dödats de senaste 16 åren. Det är ovanligt att någon döms för dödsfallen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0