Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Förslag till ändrad grundlag stärker presidenten

   Regeringen publicerar ett utkast till en ny författning som ger presidentämbetet mer makt. Enligt förslaget ska posten som premiärminister avskaffas och ersättas av en vicepresident med samma ämbetstid som presidenten. Därigenom kringgås den nuvarande ordningen som innebär att premiärministerns politik måste godkännas av parlamentet. Enligt förslaget till ny författning ska det också bli möjligt att ställa före detta regeringstjänstemän, ministrar och till och med presidenter till svars i vanliga domstolar. Det blir därmed lättare att väcka åtal i korruptionsfall hävdar författarna bakom förslaget. Enligt rådande ordning är det underhuset i parlamentet som väcker åtal och senaten som håller rättegång.  

  • Augusti

  • Över tvåtusen döda i jordskalv

   Över 2 200 människor mister livet när en kraftig jordbävning skakar södra delen av landet. Skalvet mäter 7,2 på Richterskalan och har sitt epicentrum 16 mil väster om huvudstaden. Omedelbart efter skalvet beräknas närmare tiotusen människor ha skadats och 60 000 bostäder ha förstörts helt. Räddningsarbetet försvåras av den tropiska stormen Grace som efter skalvet drar in över ön med kraftiga skyfall vilket skapar risk för översvämningar och jordskred.   

  • Domare hoppar av utredningen av presidentmordet

   Domare Mathieu Chanlatte som utsetts att leda utredningen kring mordet på president Jovenel Moïse avsäger sig uppdraget och hänvisar till personliga skäl. Ledaren för landets nationella organisation för domare, Jean Wilner Morin, säger att beslutet inte är förvånande om man beaktar den potentiella hotbild som riktas mot den som leder utredningen. Wilner Morin menar att säkerhetsarrangemangen kring Chanlatte inte är tillräckliga för att han ska kunna ta sig an uppgiften.     

  • Nytt datum för val

   Regeringstjänstemän meddelar att presidentval och parlamentsval ska arrangeras den 7 november. Vid samma tillfälle ska en folkomröstning om en ny grundlag äga rum. Såväl parlamentsvalet som folkomröstningen har tidigare skjutits upp och skulle enligt den senaste planen ha hållits i september.

  • Våldet tvingar sjukhus stänga

   Gängvåldet tvingar Läkare utan gränser att stänga det sjukhus som organisationen drivit i en fattig del av huvudstaden Port-au-Prince. Sjukhuset där runt 300 000 haitier fått fri läkarvård ligger i ett distrikt som polisen övergivit och som är belägrat av rivaliserande gäng. Beslutet om stänga permanent togs efter det att sjukhuset blivit beskjutet i juni.   

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0