Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2019

  • Augusti

  • Giammattei vinner presidentvalet

   Det konservativa partiet Vamos kandidat Alejandro Giammattei segrar i andra omgången av presidentvalet med 59 procent av rösterna, mot 41 procent för Sandra Torres som är kandidat för det socialdemokratiska UNE. Giammattei, som ställt upp i tre tidigare presidentval, anses ha nära band till militären. Han tillträder i januari 2020.

  • Juli

  • Migrantuppgörelse med USA

   USA och Guatemala undertecknar en uppgörelse i fråga om asylsökande där Guatemala nu enligt den amerikanske presidenten Donald Trump betraktas som ”säkert tredje land”. Det innebär att asylsökande på väg genom landet måste söka asyl där och inte får fortsätta mot USA. Syftet enligt Trump är att hejda migrantflödet samt att stoppa människosmugglare och ”asylfusk” i regionen. Bara några dagar tidigare har Trump hotat med tullar, reseförbud och avgifter på penningförsändelser om inte Guatemala gick med på ett avtal. Exakt hur Guatemala ska gå till väga för att leva upp till åtagandet är oklart. Avtalet måste ratificeras av kongressen, och författningsdomstolen har tidigare blockerat en liknande uppgörelse med USA.

  • Juni

  • Inget avgörande i första valomgången

   I första omgången av presidentvalet får UNE:s kandidat Sandra Torres 26 procent av rösterna medan Alejandro Giammattei, kandidat för Vamos, får 14 procent. De två möts i den avgörande valomgång den 11 augusti. På tredje och fjärde plats kommer Edmond Mulet (Humanista) med 11 procent och Thelma Cabrera (MLP) med 10 procent. Totalt ställde 19 presidentkandidater upp. I det samtida kongressvalet blir mandatfördelningen: Hoppets nationella union (UNE) 54, Vamos 16, Union för nationell förändring (UCN) 12, Valor 9, Front för nationell konvergens (FCN) 8, Nationellt välstånd (Bien) 8, Semilla 7, Viva 7, Todos 7, övriga 32. Sammanlagt 19 partier får minst en plats i kongressen.

  • Maj

  • Ännu en presidentkandidat avstängd

   Den förra riksåklagaren Thelma Aldana ger upp sin kandidatur inför presidentvalet i juni, sedan författningsdomstolen fastställt ett beslut i lägre instanser om att hon inte får ställa upp. Orsaken är anklagelser om oegentligheter i samband med inköp av en myndighetsbyggnad samt skapandet av falska jobb under hennes tid som riksåklagare (se även Mars 2019). Aldana hade kunnat överklaga beslutet vidare och twittrade först om att så skulle ske, men hon och hennes parti Semilla backar sedan. Hennes tänkta vicepresidentkandidat Jonathan Menkos säger vid en presskonferens att de som är ansvariga för korruptionen i landet har motsatt sig Aldanas kandidatur. Partiet satsar nu istället på att vinna platser i kongressen och kommunala församlingar. Aldana själv tar sin tillflykt till USA  efter att ha utsatts för dödshot.

  • Ex-diktators dotter stängs av

   Författningsdomstolen förbjuder Zury Ríos att ställa upp i presidentvalet i juni. Hon diskvalificeras eftersom hon är dotter till ex-diktatorn Efraín Ríos Montt (se Modern historia). Enligt domstolen får nära släktingar till kuppledare enligt författningen inte vara president. Anhöriga till offer för militärdiktaturen välkomnar beskedet. Zury Ríos har tidigare sagt att ett förbud skulle innebära en kränkning av rättigheter både för henne och för hennes anhängare. Hon har hittills varit ett av de tre ledande namnen i opinionsmätningarna. De andra två är den tidigare riksåklagaren Thelma Aldana och den förra presidenthustrun Sandra Torres ­– som båda också riskerar att stängas av. Aldana anklagas för bedrägeri och skattefusk (se Mars 2019) och Torres för att ha tagit emot olagliga kampanjmedel.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0