Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Maj

  • Skattelättnader för tidningar slopas

   Det nytillträdda parlamentet tar bort skattelättnader som har gagnat tidningar, varav många är skarpt kritiska mot president Nayib Bukele. Tidningar och tidskrifter har sedan 1950 varit undantagna från importtullar på material och utrustning, och gatuförsäljning har varit momsbefriad. Nu avslutas den längsta ”skatteflykten” i landets historia, enligt den ledamot som lagt fram förslaget. Kritiker anklagar Bukele för att öka sitt grepp om makten genom att försvåra för oberoende medier.

  • Parlamentet sparkare domare och statsåklagare

   Det nyvalda parlamentet, som domineras av president Nayib Bukeles parti Nya idéer, tillträder och röstar i sin första session för att avsätta statsåklagaren och fem inflytelserika domare i Högsta domstolen. De nu sparkade domarna, som utgjorde domstolens författningskammare, anklagas för att ha utfärdat ”godtyckliga domslut”. Kammaren har stoppat flera akutåtgärder som Bukele vidtagit för att hantera coronapandemin, men motiveringen att de bröt mot grundläggande rättigheter. Det har gjort Bukele rasande. ”Och El Salvadors folk, via sina företrädare, sade: AVSKEDADE!” twittrar Bukele nu. Oppositionen säger att det rör sig om ”en kupp” och rättighetsgrupper och utländska iakttager uttrycker stor oro över utrensningen. Bland dem som uttalar kritik finns USA:s utrikesminister Antony Blinken, vilket får president Nayib Bukele att twittra ”det har inte du med att göra”.

  • Mars

  • Razzia mot kongressen

   Åklagarmyndigheten genomför en razzia mot den oppositionsdominerade kongressen i samband med en korruptionsutredning. Enligt ett Twittermeddelande söker utredarna efter ”spökanställda”, alltså personer som är avlönade men inte utför något arbete. Razzian kommer några veckor efter parlamentsvalet där president Nayib Bukeles allierade vann stort. Den kongressen ersätter den utgående först den 1 maj.

  • Februari

  • Storseger för regeringen i parlamentsval

   President Nayib Bukeles parti Nya idéer (NI) tar som väntat hem en jordskredsseger och får 56 av 84 mandat, vilket ger två tredjedelars majoritet i nationalförsamlingen. Därmed får Bukele kraftigt utökade möjligheter att driva sin politik. Valutgången är ett hårt slag mot de tidigare dominerande partierna i salvadoransk politik, högerpartiet Arena och vänsterns FMLN. NI är ett nybildat parti som inte har några platser i det utgående parlamentet. De tuffa åtgärder mot brottsligheten och pandemin som varit Bukeles signum har väckt oro – både internt och internationellt – för att demokratiska rättigheter och mediefriheten är hotade i El Salvador. Väljarna utser också borgmästare i landets 262 kommuner samt ledamöter till det centralamerikanska parlamentet, Parlacén. I kommunerna får Nya idéer strax över hälften av alla platser totalt.

  • Presidentens mentala hälsa ifrågasatt

   Parlamentsledamöter som hör till det konservativa partiet Arena uppmanar ett utskott att förklara president Nayib Bukele ”mentalt inkapabel” att styra landet, i enlighet med en artikel i författningen. Det sker på årsdagen av det intrång av soldater i parlamentet som Bukele beordrade för att sätta press på ledamöterna att stödja ett lån (se Februari 2020). Minst två tredjedelar av ledamöterna måste stödja förslaget för att det ska få effekt, vilket förutsätter att Arena får stöd av vänsteroppositionen i FMLN. Nästa steg blir i så fall att fem läkare som parlamentet utser fäller ett uttalande om presidentens psykiska tillstånd. Arenaledamoten Ricardo Velásquez pekar på flera exempel där Bukele ska ha använt retorik präglad av ”hat, intolerans och aggression”. Bukele kallar det via Twitter ”ett försök till parlamentskupp”. Samtidigt demonstrerar hundratals människor med krav på att presidenten aldrig tar till hot mot parlamentet igen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0