Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Rättegång i Spanien för jesuitmord

   En rättegång inleds i Madrid mot en salvadoransk tidigare överste, Inocente Montano, som misstänks för att ha beordrat det uppmärksammade mordet på sex jesuitpräster och två andra personer 1989 (se Maj 2012). Fem av prästerna var spanjorer. En man som misstänks för att ha utfört morden är vittne i rättegången mot Montano, en tidigare viceminister som misstänks ha ingått i en högerextrem grupp som motsatte sig fredsförhandlingar med vänstergerillan FMLN. Montano utlämnades 2017 till Spanien från USA, dit han flyttat 2002 och där han dömts till fängelse för migrationsbrott och mened. El Salvador har hittills vägrat att lämna ut andra misstänkta officerare i målet till Spanien.

  • Maj

  • Presidenten tar malariamedicin mot corona

   President Nayib Bukele säger att han själv och ”flertalet världsledare” tar hydroklorokin, malariamedicin som en del påstår hjälper mot coronaviruset trots att det saknas vetenskapligt stöd för det. USA:s president Donald Trump väckte nyligen uppmärksamhet när han uppgav att han tog hydroklorokin i förebyggande syfte. Världshälsoorganisationen WHO har nyligen avbrutit tester med läkemedlet eftersom det ansågs skadligt.

  • Domstol stoppar undantagstillstånd

   Författningsdomstolen upphäver ett dekret från president Nayib Bukele två dagar tidigare som skulle ha förlängt undantagstillståndet i ytterligare 30 dagar (se 14 mars 2020). Bukele utfärdade dekretet sedan parlamentet vägrat att godkänna en ny förlängning, med hänvisning till att regeringen inte uppfyllt krav på att redogöra för utgifter och lägga fram en plan för att återgå till normala förhållanden.

  • April

  • Hårda tag ska stävja ökat våld

   President Nayib Bukele ger militär och polis befogenheter att använda dödligt våld för att få bukt med ökat gängvåld. Enligt presidenten beror våldsökningen på att ligorna har dragit nytta av coronapandemin, då säkerhetsstyrkorna har varit upptagna med att upprätthålla karantänsregler. Bukele beordrar också att fängslade gängmedlemmar ska hållas helt isolerade dygnet runt, eftersom de ska ha beordrat mord inifrån fängelserna. Dessutom ska fångar från rivaliserande gäng tvingas dela cell. Presidentens order kommer efter en helg med då över mord begåtts. På en enda dag rapporterades 24 mord i landet. Det är den högsta siffran för en dag sedan Bukele tillträdde i juni 2019, efter att ha vunnit valet med löften om att stävja våldet.

  • Mars

  • Omfattande utegångsförbud införs

   President Nayib Bukele beordrar karantän i hela landet i 30 dagar. Invånarna får bara gå ut för att köpa mat eller för att gå till arbetet om de har samhällsbärande funktioner, som sjukvårdsanställda, poliser, journalister och militärer. Den som bryter mot ordern om att hålla sig hemma riskerar att gripas och föras till interneringscenter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0