Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   De första vaccineringarna mot covid-19 i Latinamerika genomförs i Costa Rica, Mexiko och Chile. Personer och personal på äldreboenden får de första sprutorna i Costa Rica, som har mottagit närmare 10 000 doser i en första omgång. Vaccinet av Pfizer och Biontech är tillverkat i Belgien. Strax över 2 000 personer har nu avlidit i covid-19 i Costa Rica. Som på många andra håll är sjukvårdssystemet svårt ansträngt av pandemin.

  • Oktober

  • IMF-förhandlingar slopas efter protester

   President Carlos Alvarado drar tillbaka ett förslag om förhandlingar med IMF efter omfattande protester, med vägspärrar och våldsutbrott där flera poliser skadats. Oppositionen, som dominerar i parlamentet, är kritisk till att IMF-förhandlingarna skulle fokusera på tillfälliga skattehöjningar istället för nedskärningar i de offentliga utgifterna. Alvarado uppmanar nu istället till en nationell dialog, med näringsliv, fackföreningar och akademiker, för att lösa landets akuta ekonomiska situation. Budgetunderskottet väntas växa till 9,7 procent av BNP i år, på grund av coronapandemin. Costa Rica hade länge mycket få fall av coronasmitta men antalet har ökat sedan mitten av juli. Antalet bekräftade fall uppgår nu till drygt 80 000 och antalet döda i covid-19 närmar sig 1 000.

  • Maj

  • Första samkönade äktenskapet

   Det första samkönade äktenskapet ingås när två kvinnor gifter sig, i en ceremoni som visas i costaricansk TV. Samkönade äktenskap blev ett faktum när konstitutionsdomstolen slog fast att ett förbud mot äktenskap mellan två personer av samma kön strider mot författningen och är diskriminerande (se Augusti 2018). Costa Rica blir det första landet i Centralamerika som tillåter samkönade äktenskap, men de är tillåtna i delar av Mexiko och i fem sydamerikanska länder. I Costa Rica har flera religiösa grupper och över 20 ledamöter av parlamentet försökt förhala lagändringen.

  • Februari

  • Enormt kokainbeslag i Limón

   Polisen gör det största narkotikabeslaget hittills i Costa Rica, när mer än fem ton kokain påträffas i 202 resväskor gömda bland snittblommor i en container i Limón. Containern var på väg till Rotterdam i Nederländerna. En 46-årig costarican grips i samband med beslaget. Narkotika från Sydamerika på väg till Europa skeppas ofta via Centralamerika. 

  • Januari

  • Protest mot resevarning

   Utrikesminister Manuel Ventura protesterar ”energiskt” mot att USA utfärdat en resevarning för amerikanska turister som tänker besöka Costa Rica, på grund av brottsrisken. Protesten kommer sedan USA ändrat status för Costa Rica från nivå 1 till 2 på en 4-gradig skala, där 4 betyder en direkt avrådan från besök till ett land. I Costa Rica riskerar turister i första hand att utsättas för småbrottslighet, men väpnade rån, mord och sexualvåld förekommer också, skriver det amerikanska utrikesdepartementet. Av de drygt 3 miljoner turister som besökte Costa Rica 2019 var 1,2 miljoner amerikaner.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0