Vitryssland
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Vitryssland

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Ambitiösa mål i kamp mot hiv

   2023 hoppas Vitryssland ha fått kontroll över spridningen av hiv, säger den sjukvårdsansvarige ministern vid ett möte med FN-expertis. Med det menas att uppnå ett UNAIDS-mål som kallas 90-90-90: 90 procent av de smittade ska känna till sitt tillstånd, 90 procent av dem som fått diagnos ska vara under behandling med bromsmediciner och 90 procent av dem som fått bromsmediciner ska ha hunnit behandlas så att virushalterna hos dem är låga. Ministern vill också införa anonyma och kostnadsfria tester (se 22 november 2018). Viruset orsakar immunbristsjukdomen aids.

  • Mars

  • Dåligt betyg för korruptionsbekämpning

   Europarådets antikorruptionsbyrå, i engelsk förkortning kallad Greco, deklarerar att Vitryssland inte lever upp till sina utfästelser. Det är första gången en sådan markering görs mot något av de 49 anslutna länderna. Få rekommendationer om hur korruptionen ska minskas efterlevs och utvärderingar offentliggörs inte, konstaterar Greco som beskriver korruptionen som ”inbyggd i systemet”. Vitryssland är inte medlemsland i Europarådet, men anslöt sig till Greco 2011. Det är nu upp till de andra länderna att avgöra om de vill vidta åtgärder i sina kontakter med regimen i Minsk.

  • Chefredaktör undgår fängelsestraff

   Marina Zolotova, chefredaktör för Vitrysslands största oberoende nyhetssajt TUT.BY, döms till böter på motsvarande drygt 30 000 kronor. Människorättsorganisationer ser fallet som ett inslag i en kampanj mot fria medier. Zolotova och ett tjugotal andra journalister greps i augusti. De dömdes till böter och skadestånd för att olovligen ha skaffat sig tillgång till den statliga nyhetsbyrån Beltas utgivning – alltså utan att betala abonnemangsavgift. De straffades trots att Belta ganska snabbt lägger ut det material byrån publicerar så att alla internetanvändare kan ta del av innehållet. Den nya rättssaken mot Zolotova byggdes på anklagelser om att hon brustit i sitt chefskap. Hon hotades av fem års fängelse och en form av näringsförbud.

  • Februari

  • Massgravar från andra världskriget öppnas

   I staden Brest har massgravar från andra världskriget öppnats i en stadsdel där det fanns ett judiskt getto under andra världskriget. Gravarna innehåller kvarlevor av minst 790 personer, sannolikt judar som mördades dagarna efter det att nazityska styrkor intog staden 1941. Året efter sköts också stadens återstående judar – tusentals människor. Nu förbereds ombegravning under värdiga former, och bygget av ett planerat bostadsområde kan komma att omprövas. Genom åren har det hittats kvarlevor även på andra platser där nazister dumpade sina offer.

  • Täta möten underblåser tal om rysk-vitrysk union

   President Lukasjenko avvisar spekulationer i ryska medier om att Ryssland är på väg att genomdriva en mer fullständig rysk-vitrysk union. Lukasjenko är på besök president Putin i Sotji – och de två har träffats flera gånger de senaste månaderna – men när han får frågan av medier svarar Lukasjenko motsägelsefullt: De har inte diskuterat Vitrysslands suveränitet i det sammanhanget, samtidigt är de två länderna alltid redo att se över sina relationer. I december sade den ryske premiärministern Medvedev att Moskva skulle vara redo för tätare integration med Vitryssland i form av gemensam valuta, tullmyndigheter och domstolar i enlighet med ett avtal från 1999.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0