Vitryssland
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Vitryssland

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juli

  • Kinesisk militär i parad

   Kinesiska styrkor deltar i en militärparad på Vitrysslands nationaldag. Det är enligt nyhetsbyrån AFP första gången det sker och vittnar om att den vitryska ledningen söker närmare band med regimen i Peking för att balansera det ryska inflytandet i landet. Även rysk militär deltar i paraden i Minsk.

  • Maj

  • ”Istid” efter nallebjörnsbråk över

   UD-talesmannen Dmitrij Mirontjik blir ny ambassadör i Stockholm. Posten har varit vakant i sex år, sedan en reklambyrå släppte ner nallebjörnar med demokratibudskap i vitryskt luftrum och utlöste en diplomatisk träta mellan Minsk och Stockholm (se Juli 2012). De sanktioner som EU upprätthöll mot Vitryssland upphävdes för drygt två år sedan, då EU-länderna bedömde att respekten för de mänskliga rättigheterna ökat (se Februari 2016).

  • Mars

  • Hundraårsminne med förhinder

   Minst 30 demonstranter grips i Minsk och ett antal på andra platser inför en planerad men förbjuden marsch, uppger människorättsorganisationen Viasna. Oppositionen vill samlas för att fira hundraårsminnet av den kortlivade Vitryska folkrepubliken 1918–1919. President Lukasjenko har i år, för första gången under sitt styre, tillåtit offentligt firande den 25 mars. I Minsk förbjuds ändå marschen, medan en konsert tillåts. Den rödvita flagga som användes av 1918 års republik har enligt AFP blivit vanlig som oppositionssymbol.

  • Februari

  • Stopp för mjölk och grädde till Ryssland

   Ryssland inför ett tillfälligt stopp för bland annat mjölk och grädde från Vitryssland, med hänvisning till de sanitära förhållandena och djurskötseln i produktionen. Stoppet varar tills åtgärder vidtagits, heter det. Ungefär en fjärdedel av den ryska konsumtionen av mejerivaror importeras, och en stor del av varorna kommer från Vitryssland; mellan 78 och 92 procent under perioden januari till november 2017, enligt rysk statistik som återges av AFP.

  • Villkorligt för proryska bloggare

   Tre bloggare har dömts till fem års fängelse villkorligt. Domstolen i Minsk betecknar deras blogginlägg, som gjorts på en prorysk sajt kallad Regnum, som hatbrott och varnar för att sådana inlägg kan bidra till att kasta in Vitryssland i en situation liknande den i Ukraina.  En av de tre, som enligt AFP greps 2016, ska ha hävdat att det är skadligt att lära sig vitryska och att Vitryssland är en del av Ryssland.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0