Vitryssland
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Vitryssland

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Säkerhet på önskelista från Zimbabwe

   Samarbetet mellan Vitryssland och Zimbabwe ska byggas ut, enligt överenskommelser mellan presidenterna Lukasjenko och Mnangagwa. Emmerson Mnangagwa, på besök i Minsk, har bland annat uttryckt önskemål om ekonomiskt utbyte och hjälp med att modernisera säkerhetssystem.

 • 2018

  • November

  • Tillgång till läkemedel för svårt sjuka förbättras

   Viryssland är i färd med att öka läkemedelstillgången för patienter som bär på hiv/aids och hepatit C. Inhemsk produktion av hepatit C-läkemedel började 2017. Priserna har sjunkit och det finns nu fyra tillverkare i landet. Mot hiv/aids har ett nytt program för att finansiera statliga medicininköp dragits igång 2018. De sänkta priserna bottnar i tillverkning av generika, preparat som innehåller samma substanser som dyrare läkemedel som tidigare varit skyddade av patent. Övergripande mål inom hälsovården är att stoppa spridningen av hiv, hepatit C och tuberkulos till 2030 (se 22 oktober).

  • EIB lånar ut pengar till reningsverk

   Europeiska investeringsbanken (EIB) planerar att satsa 260 miljoner euro i Vitryssland 2019. Beskedet lämnas av Alexander Stubb, vice ordförande i ECB, i samband med en träff med president Lukasjenko. De två har skrivit avtal om att Vitryssland får låna 160 miljoner euro till bland annat reningsverk. Överenskommelserna ryms inom ett ramavtal från 2017. Framtida projekt som diskuterats handlar om infrastruktur: Vitrysslands elnät och en motorväg.

  • Oktober

  • Ny medicin ger hopp för lungsjuka

   I Vitryssland finns många patienter som lider av lungsjukdomen tuberkulos och som inte kan botas därför att olika läkemedel inte biter på bakterierna – de har blivit multiresistenta. Nu har en ny medicin testats som ger hopp om att de sjuka ska kunna behandlas. Av 181 vitryska patienter som fått det nya läkemedlet med substansen bedaquilin har 168 blivit botade (93 procent), enligt resultat som nyhetsbyrån AFP fått se. Tuberkulos är en av världens dödligaste infektionssjukdomar, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Det nya preparatet har testats i flera länder.

  • Augusti

  • Flera ministrar får sparken

   President Aleksandr Lukasjenko ger premiärminister Andrej Kabjakau sparken. Han ska ersättas av bankchefen Sergej Rumas, meddelar presidentens kansli. Flera andra ministrar avskedas samtidigt. Anledningen är den korruptionsskandal inom vårdsystemet som skakat landet under sommaren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0