Vitryssland
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Vitryssland

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Polisinsats mot protester

   För andra dagen i rad samlas regimkritiker till protester i Minsk och andra städer.  De Lukasjenko-kritiska demonstranternas slagord lyder: "Vem som helst utom han!" Demonstranterna skingras av polis och närmare 140 personer grips, varav 80 i Minsk. En del återfår friheten samma dag. Presidenten hävdar när han kommenterar händelserna dagen efter att nationens oberoende hotas. Företrädare för den gripne Babaryko lämnar då in de handingar som krävs för att Babaryko ska kunna registreras som presidentkandidat.

  • Räder mot utmanare till Lukasjenko

   Myndigheter genomför razzior mot företag med anknytning till bankmannen Viktor Babaryko, rapporterar en oberoende nyhetssajt med adressen tut.by. Ett statligt revisionsorgan säger till sajten att anledningen är misstankar om skattefusk och penningtvätt. Babaryko tror att avsikten är att avskräcka honom från att utmana president Lukasjenko i presidentvalet den 9 augusti. Ännu finns ingen motkandidat formellt registrerad. Babaryko grips den 18 juni anklagad för ekobrott. 

  • Orbán hyllas i Minsk

   President Lukasjenko får besök av Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som uppmanar EU att upphäva sina återstående sanktioner mot regimen i Minsk: vapenembargo samt reseförbud och frysta tillgångar för ett antal personer. Lukasjenko kallar Ungern sin "främsta partner i EU som förstår oss som ingen annan". Han hyllade också Orbán för modet att komma på besök under pågående pandemi. Vitryssland har 253 bekräftade dödsfall i covid-19 och Ungern, med ungefär lika stor befolkning, har 542.

  • Ny premiärminister

   Roman Golovtjenko utnämns av presidenten till ny premiärminister. Han har tidigare varit ordförande i försvarsindustriutskottet. Företrädaren Sergej Rumas, som haft posten i nästan två år, ska enligt presidenten ägna sig åt affärer.

  • Lukasjenko ombildar regeringen

   President Lukasjenko avskedar regeringen genom dekret, men han beskriver det som ett beslut som ger transparens inför det förestående presidentvalet. Inför medarbetare på hög nivå säger han att det inte är några revolutionerande förändringar som väntar, men att de som röstar ska känna till vem som väntas hantera viktiga frågor framöver.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0