Vitryssland
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Vitryssland

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Ny medicin ger hopp för lungsjuka

   I Vitryssland finns många patienter som lider av lungsjukdomen tuberkulos och som inte kan botas därför att olika läkemedel inte biter på bakterierna – de har blivit multiresistenta. Nu har en ny medicin testats som ger hopp om att de sjuka ska kunna behandlas. Av 181 vitryska patienter som fått det nya läkemedlet med substansen bedaquilin har 168 blivit botade (93 procent), enligt resultat som nyhetsbyrån AFP fått se. Tuberkulos är en av världens dödligaste infektionssjukdomar, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Det nya preparatet har testats i flera länder.

  • Augusti

  • Flera ministrar får sparken

   President Aleksandr Lukasjenko ger premiärminister Andrej Kabjakau sparken. Han ska ersättas av bankchefen Sergej Rumas, meddelar presidentens kansli. Flera andra ministrar avskedas samtidigt. Anledningen är den korruptionsskandal inom vårdsystemet som skakat landet under sommaren.

  • Oberoende massmedier ansatta

   Minst sex journalister grips i Minsk i vad som uppfattas som en pågående kampanj mot oberoende medier; dagen innan har fyra andra journalister gripits. Europarådet och Reportrar utan gränser uttrycker oro men får svar av vitryska UD att gripandena inte har med pressfrihet att göra. I stället anklagas medierna för att ha skaffat sig tillgång till en statlig nyhetsbyrå utan att betala. Efter ett par dagar är alla de gripna på fri fot men fortfarande anklagade för brott. 

  • Korruption avslöjad inom vårdsystemet

   En praktskandal inom vårdsystemet växer och leder till öppna krav på reformer. Läkare, tjänstemän och anställda i läkemedelsbolag har gripits – dussintals personer, och fler utreds. De anklagas för att ha försnillat stora belopp av offentliga medel bland annat genom att blåsa upp priserna på mediciner och förfalska dokumentation. Chefen för säkerhetstjänsten KGB sade enligt AFP i TV-sända kommentarer i juli att systemet för inköp av sjukvårdsutrustning och läkemedel underlättar mutor och mygel. Den statliga nyhetsbyrån Belta har publicerat bilder från en husrannsakan hos en vårdchef där man ska ha hittat motsvarande nästan fem miljoner kronor i kontanter.

  • Juli

  • Kinesisk militär i parad

   Kinesiska styrkor deltar i en militärparad på Vitrysslands nationaldag. Det är enligt nyhetsbyrån AFP första gången det sker och vittnar om att den vitryska ledningen söker närmare band med regimen i Peking för att balansera det ryska inflytandet i landet. Även rysk militär deltar i paraden i Minsk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0