Kommunikationer

Ukraina har ett omfattande väg- och järnvägsnät som koncentreras kring städerna Kiev, Lviv och Charkiv. Underhållet är emellertid eftersatt.

Vägarna håller inte västerländsk standard men är trots detta bättre än i de flesta andra forna sovjetrepubliker.  Dödstalen i trafiken är bland de högsta i Europa.

Även järnvägsnätet är i stor utsträckning föråldrat och i behov av modernisering. I takt med att landets ekonomi förbättrades under 2000-talets första år gjordes en del nyinvesteringar. 

Ukraina har utmärkta förutsättningar för sjöfart med flera segelbara floder. Vid Svarta havet finns viktiga hamnstäder som Odessa, Cherson, Mykolajiv och Iljitjovsk. Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön har förbindelserna till och från hamnar i öster försvårats. Ryssland har byggt en bro mellan Krim och det ryska fastlandet som stod färdig 2018. För fartygstrafiken till och från ukrainska hamnar vid Azovska sjön medför det bland annat tidsödande procedurer vid passage av bron.

Västerländska flygbolag har regelbunden trafik till Kiev. Några flyger också till Odessa, Lviv och Dnipro. Det sedan 2011 privatägda Ukraine International Airlines är det största inhemska flygbolaget och har omfattande internationell trafik.

Om våra källor

Varukorg

Totalt 0