Maj 2020

Senaste händelser

  • Maj

  • Klartecken för gästarbete i Finland

    Ukrainare kommer trots resestopp och karantänsregler att få resa till Finland för säsongsarbete  i lantbruket, rapporterar tidningen Maaseudun tulevaisuus (Landsbygdens framtid). I flertalet EU-länder utförs en stor del av säsongsarbetet av arbetskraft från Östeuropa och Balkan. Tiotusentals ukrainare gästarbetar i länder där lantarbetare kan tjäna uppemot fyra gånger så mycket som hemma under sommarmånaderna. Specialtillstånd för charterflygningar är en av de lösningar som nu kan bli aktuella efter det klartecken som lämnats av Ukrainas regering.

  • Starka intressen bromsar presidenten

    President Zelenskyj ber sin nye rådgivare Micheil Saakasjvili att ta sig an åtgärder mot korruption och en pensionsreform. Sedan parlamentet bromsat Zelenskyjs planer på att ge Saaksjvili en post i regeringen får exguvernören istället i uppdrag att leda en reformkommission. Det faktum att de folkvalda gick emot Zelenskyjs planer i fråga om utnämningen tolkas som att presidenten också kan få svårt att samla stöd för delar av sin politik. Även i Zelenskyjs regeringsparti Folkets tjänare finns det (som hos tidigare maktgrupperingar i Ukraina) kopplingar till oligarker. De ledamöterna kan väntas vara ovilliga att stödja förslag som ska minska korruptionen eller öka konkurrensen. Ett aktuellt exempel gäller bankmarknaden, där ett lagförslag är under behandling.

  • Ny banklag öppnar för lån från IMF

    Parlamentet antar en ny banklag som har varit ett krav för att Ukraina ska få stöd från Internationella valutafonden (IMF): Om en bank går i konkurs ska dess ägare inte kunna återvinna tillgångarna. Bakgrunden till  kravet på lagändring är fallet med oligarken Ihor Kolomojskyj, vars PrivatBank förstatligades 2016, när banken räddades av staten. (Det skedde under en period då mängder av ukrainska banker visade sig vara i dåligt skick och gick i konkurs. Ett vanligt problem var stora lån till personer i bankernas ägarkrets.) Kolomojskyj har sedan staten övertog banken, genom hundratals rättsprocesser, försökt få beslutet upphävt. President Zelenskyj blev känd genom en TV-kanal som ägdes av samma oligark men har sedan dess försökt ta ut avståndet till den omstridde magnaten. Ukrainas centralbank har framhållit att det skulle kosta stora belopp för staten om banken skulle återgå i privat ägo.

  • Spädbarn fast i Ukraina under pandemin

    Fler än hundra spädbarn som fötts av surrogatmammor har blivit kvar i landet därför att de föräldrar som slutit avtal med surrogatmammorna har svårt att ta sig till Ukraina när gränserna är stängda, uppger Ljudmyla Denisova, som är människorättsombudsman. På ett patienthotell i Kiev finns över 50 barn, varav 36 sköts om av klinikens personal därför att de föräldrar som ska hämta barnen inte kan genomföra resan. Kliniken har bett Ukrainas regering om hjälp att lösa situationen. Ukraina tillåter surrogatmödraskap mot betalning, men många av föräldraparen hör hemma i västländer där det är olagligt, varför de inte kan få rättsligt giltiga handlingar från hemlandet som gör det möjligt att genomföra hämtningen.

  • Polisstyrka upplöses efter övergrepp

    Hela den lokala poliskåren i staden Kaharlyk söder om Kiev upplöses efter anklagelser om övergrepp. Bland annat ska en av poliserna ha våldtagit och torterat en kvinna som kallats som vittne. Två poliser har gripits. Händelserna ses som exempel på svårigheterna att stärka rättsstaten i Ukraina, ett av de prioriterade målen för det stöd som Ukraina får från demokratiska stater.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0