Juli 2020

Senaste händelser

  • Juli

  • Riksbankschef avgår i protest

    Chefen för Ukrainas centralbank lämnar sin post i protest. Jakiv Smolij förklarar sin avgång med att han utsätts för politiska påtryckningar att fatta beslut som inte har ekonomiskt hållbara underlag. I ett tal inför parlamentet ett par dagar senare säger han att han motsätter sig att låta inflationen öka och värdet på den ukrainska valutan sjunka för att gynna exportföretag. Den 16 juli röstar parlamentet för Kirilo Sjevtjenko, som tidigare varit chef för en statlig bank, som ny riksbankschef.

  • Iran lovar skadestånd för nedskjutning

    Iran kommer att betala skadestånd till människor som förlorade anhöriga då man av misstag sköt ned ett ukrainskt trafikflygplan utanför Teheran i början av året (se 8 januari och 11 januari). Beskedet att det finns ett samförståndsavtal lämnas av Sveriges utrikesminister Ann Linde, som uppger att storleken på ersättningen ska avgöras genom förhandlingar. Bakom kraven på skadestånd står länder som hade medborgare ombord på planet. Den 11 juli presenterar Iran en officiell förklaring till nedskjutningen: en mänsklig miss, en felriktad radar, ledde till en hel kedja av misstag.

  • Skogsbrand vid fronten

    I Luhanskområdet i öster, som delvis kontrolleras av proryska separatister, bekämpas en skogs- och markbrand som har krävt minst fem liv. Elden har förstört fler än 120 hus nära frontavsnitt där både Ukrainas regeringsarmé och separatisterna håller styrkor. Brandbekämpningsplan sätts in trots farhågor för att de ska skjutas ned av separatister. Under våren eldhärjades stora arealer i den avspärrade zonen runt olycksreaktorn i Tjernobyl (se 14 april).

  • Ryssland stäms för nedskjutning

    Nederländerna stämmer Ryssland vid Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna med anledning av nedskjutningen av ett trafikflygplan i östra Ukraina den 17 juli 2014. Planet var malaysiskt men många av de nästan 300 ombord var från Nederländerna. Där har utredare kommit fram till att det var proryska rebeller som sköt ned planet och att den robot de använde hade levererats av rysk militär (se 19 juni 2019). Syftet med stämningen är att stödja anhöriga som har vänt sig till domstolen, säger den nederländska regeringen. Det är ovanligt att en stat stämmer en annan vid människorättsdomstolen, det har bara hänt 24 gånger sedan 1954. Tio av målen berör Ryssland.

  • Lagen ändras inför lokala val

    Parlamentet antar ändringar i vallagen inför de lokala val som planeras till den 25 oktober. Bedömare tror att syftet med ändringarna är att hjälpa regeringspartiet Folkets tjänare, som på senare tid har backat i opinionsmätningar.

  • Lugnare sensommar med vapenvila

    En överenskommelse om eldupphör träder i kraft längs fronten i Donetsk och Luhansk mellan Ukrainas regeringsarmé och de proryska rebellerna. Dussintals sådana vapenvilor har uppnåtts, och brutits, sedan 2015, och även denna gång kommer redan efter några timmar anklagelser om att vapenvilan kränkts. Men den väntas i alla fall leda till en tids lugnare omständigheter för civilbefolkningen i området.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0