September 2019

Senaste händelser

  • September

  • Domstol tar itu med korruption

    Ukrainas nya domstol som ska pröva korruptionsanklagelser inleder sitt arbete. Lagen som lägger grunden för domstolen antogs 2018, på begäran av IMF som lånar ut stora belopp till ukrainska staten. 

  • 70 släpps i fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland

    Ukraina och Ryssland genomför en fångutväxling. Det är 70 fångar, 35 från vardera landet, som får återvända till sina hemländer. Fångutväxlingen ses som ett första steg mot att minska spänningarna mellan länderna. En av de ryssar som får lämna Ukraina är Volodymr Tsemach, som ses som ett viktigt vittne när det gäller nedskjutningen av ett malaysiskt plan, MH17, i Ukraina 2014. Pro-ryska separatister misstänks ligga bakom dådet. Frisläppandet av Tsemach är kontroversiellt och Nederländerna har vädjat om att han skulle hållas kvar i Ukraina. Bland dem som nu får återvända till Ukraina hör filmregissören Oleg Sentsov, den rysk-ukrainska journalisten Kirill Vysjinskij och 24 ukrainska sjömän. De senare tillfångatogs vid Kertjsundet hösten 2018 (se November 2018). Det noteras att inga krimtartarer finns med bland de frisläppta ukrainska fångarna. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin  rapporteras ha diskuterat att inleda nya fredssamtal efter fångutväxlingen.

  • Riksrätt införs och åtalsfrihet tas bort

    Parlamentet godkänner en lag om att landets statsöverhuvud ska kunna avsättas genom ett riksrättsförande (en process i parlamentet), detta om presidenten gör sig skyldig till förräderi eller annat grovt brott. Tidigare i månaden har parlamentet antagit en lag som avskaffar ledamöternas rättsliga immunitet. I december 2019 godkänner parlamentet slutgilitigt att ledamöternas åtalsfrihet slopas. Båda lagändringarna har funnits bland president Zelenskyjs vallöften. 

  • Förlust i WTO för Ukraina

    Ukrainas strafftullar mot rysktillverkade gödningsmedel bryter mot internationella handelsregler, fastslår WTO:s appellationskammare. Beslutet kan inte överklagas. Strafftarifferna infördes 2008, och sedan Ukraina utvidgat dem 2014, samma år som Ryssland annekterade Krimhalvön, tog Ryssland tvisten till WTO. Ukraina har hävdat att Ryssland på otillåtet vis dumpar priserna när gödningsämnen exporteras. Flera handelstvister mellan Ukraina och Ryssland har de senaste åren slitits av WTO och skiljedomstolar, medan folkrättsliga konflikter har förts till Internationella domstolen.

  • Avslöjande: Ukraina pressades av Trump

    USA:s president Donald Trump bekräftar delar av ett avslöjande som gjorts av Wall Street Journal: I samtal med president Volodymyr Zelenskyj har Trump begärt utredning av korruptionsmisstankar mot USA:s förre vicepresident Joe Biden och en son till Biden som haft del i gasaffärer i Ukraina. Presidenternas kontakt ägde rum i juli, och den 12 september godkände Vita huset, efter en tids fördröjning, ett utlovat militärt stödpaket till Ukraina. Om Trump uttryckligen hade hotat med att hålla inne biståndet framgår inte, men agerandet leder till att Trump anklagas för maktmissbruk i USA, där oppositionen misstänker att hans syfte var att skapa problem för Joe Biden, som kan bli hans motkandidat i nästa presidentval. (I USA leder utredningen av Trumps mellanhavanden med Ukraina senare till ett riksrättsåtal mot presidenten.) 

  • Öppning för köp av lantbruksegendomar

    Regeringen lägger fram ett lagförslag om att tillåta fastighetsaffärer i jordbruket från den 1 oktober 2020. Sedan 1999 finns både privata och statliga ägare inom lantbruket, men 2001 förbjöds köp och försäljning av jordbruksmark för att skydda småbrukare mot uppköp. Förhoppningen är nu att jordbruksproduktionen och investeringarna i lantbruket ska öka. Åkermarken upptar ungefär två tredjedelar av Ukrainas areal, och landet exporterar bland annat vete och majs, men jordbruket står ändå för ganska liten del av det samlade produktionsvärdet. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0