Turism

För turister erbjuder Turkiet goda badmöjligheter och ett behagligt klimat längs kusterna vid Egeiska havet och Medelhavet. Landet har också en varierande och ofta storslagen natur, rika kulturminnesmärken och ett gott kök.

I Turkiet finns gott om lämningar av förhistorisk, grekisk, romersk, bysantinsk och givetvis osmansk kultur.

Istanbul är med cirka 15 miljoner invånare Europas största stad, även om halva staden formellt ligger i Asien. Det är också en stor turistmetropol vars sevärdheter och nöjesliv kan konkurrera med dem i städer som London och Paris. Antalet besökare varje år är nästan lika stort som invånarantalet.

Turkiet började satsa på turism i större utsträckning under 1980-talet. Landet har nu en blomstrande turistindustri. Målet för 2018 var 40 miljoner besökare från utlandet, och målet uppfylldes redan i oktober enligt tidningen Sabah.

Näringen är dock känslig för politiska oroligheter. Turistnäringen skadades av en rad terrorattentat 2015 och 2016, flera av dem riktade mot turistområden i Istanbul. De fick tiotusentals västeuropéer av välja andra semestermål. Mellan november 2015 och juli 2016 bojkottades Turkiet av ryska researrangörer efter nedskjutningen av ett ryskt stridsflygplan över gränsen mot Syrien, vilket kan ha kostat Turkiet miljardbelopp i förlorade inkomster. Under sommaren 2016 var antalet turistbesök i genomsnitt nästan 40 procent lägre än ett år tidigare.

Om våra källor

Varukorg

Totalt 0