November 2020

Senaste händelser

  • November

  • Byten på nyckelposter efter valutaras

    Presidentens svärson Berat Albayrak lämnar posten som finansminister efter två år, officiellt av hälsoskäl. Dagen innan har centralbankschefen tvingats lämna sitt uppdrag, genom dekret från presidenten. Bakom båda skiftena anas raset för den turkiska valutan, som minskat i värde med 30 procent gentemot USA-dollarn sedan årsskiftet. Sedan Albayrak blev minister 2018 har värdeminskningen varit 45 procent. Det har gjorts opinionsmätningar som tytt på att allmänheten inte haft stort förtroende för hans förmåga att hantera landets ekonomi. Ny finansminister blir Lütfi Elvan, gruvingenjör och ekonom som bland annat varit transportminister tidigare.  I slutet av november meddelas att Albayrak också lämnar posten som ordförande i en fond som förvaltar statliga tillgångar värderade till nästan 23 miljarder dollar.

  • Turkiet fälls för olagliga gripanden

    När tio medarbetare i oppositionstidningen Cumhuriyet greps 2016 kränkte turkiska staten deras yttrandefirihet, finner Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Gripandena skedde i kölvattnet av ett kuppförsök och alla de tio hölls fängslade i månader efter att ha anklagats för att ha stött terrorism (se 7 oktober 2020 och 12 september 2019). Enligt domstolen har var och en av dem rätt till 16 000 euro i statligt skadestånd.

  • Ilska mot presidentbesök på Cypern

    President Erdoğan gör ett besök på Cypern, som av grekcyprioter kallas en provokation och av andra en ”politisk picknick”. Han gör en tur till stranden i Varosha, som blev en spökstad i samband med de händelser som delade ön 1974. Besöket sammanfaller med att det gått 37 år sedan turkcyprioterna utropade en egen republik. Erdoğan säger att han skulle föredra att se en permanent uppdelning av ön i två stater (se 6 oktober 2020).

  • Rådgivare kräver att kända fångar friges

    En av grundarna till regeringspartiet AKP lämnar sitt uppdrag som rådgivare till president Erdoğan efter osämja om hur kända regimkritiker som fängslats ska hanteras. Bülent Arınç, tidigare biträdande premiärminister, kräver att mecenaten Osman Kavala och ledaren för det prokurdiska partiet HDP Selahattin Demirtaş ska friges (se 18 februari 2020 och 19 juni 2020). Båda har hållits fängslade i flera år och ses som exempel på att rättssäkerheten i Turkiet har försvagats under Erdoğans ledning.

  • Livstid för hundratals militärer

    I en massrättegång som hållits i Sincan döms 337 militärer och andra till livstids fängelse. Nästan 500 personer har stått åtalade för inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016 som krävde 251 liv. 60 åtalade döms nu till fleråriga fängelsestraff och 75 personer frias. Rättegången, som pågått sedan 2017, har handlat om händelser med anknytning till flygbasen Akıncı nära Ankara, där generalen Hulusi Akar (idag försvarsminister) och andra hölls fångna under kuppnatten. Stridsflygplan som lyfte från basen genomförde också bombningar mot statliga mål. Hittills har fler än 2 500 livstidsstraff utfärdats för människor som på olika grunder anklagats för att vara kuppmakare. Fortfarande sker gripanden och andra massrättegångar pågår, bland dem en som kretsar kring presidentgardets förehavanden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0