Juni 2021

Senaste händelser

  • Juni

  • Kritik mot besparingar på biståndet

    Regeringens planer på att skära ned på biståndet väcker kritik, även inom det styrande Konservativa partiet. Enligt förslaget ska Storbritannien i fortsättningen ge 0,5 procent av BNP i bistånd, jämfört med 0,7 procent tidigare. 30 konservativa politiker, bland andra den förre brexitministern David Davis och den förra premiärministern Theresa May. Davis varnar för konsekvenserna av nedskärningarna och det sätt det sker på och säger att det kan leda till att barn dör. Kritik kommer också från en rad hjälporganisationer.

  • Förslag till ny valkretsindelning

    Ett nytt förslag till ny indelning av valkretsar som läggs fram av den oberoende engelska gränskommittén skulle ge England tio nya valkretsar, medan Skottland och Wales skulle förlora två respektive åtta valkretsar. En del valkretsar i norra och mellersta England föreslås också slopas, medan södra England, där en allt större andel av befolkningen bor, ska få nya valkretsar. Tanken är att alla valkretsar ska ha mellan 69 724 och 77 062 registrerade väljare. En liknande genomgång görs av oberoende gränskommittéer i Nordirland, Skottland och Wales. En tidigare plan till ny valkretsindelning som togs fram av David Camerons koalitionsregering, som skulle ha inneburit att antalet platser i underhuset skulle minskas, slopades i mars 2020, med hänvisning till den stora arbetsbördan på grund av brexit.

  • Paul Givan nomineras till ny försteminister

    DUP-ledaren Edwin Poots nominerar partikamraten Paul Givan till ny försteminister i Nordirland, när Arlene Foster avgår från posten, vilket senast sker den 14 juni. Poots nominerar samtidigt två nya ministrar. När Foster avgår, måste även Sinn Féins Michelle O'Neill lämna sin post som biträdande försteminister. Partierna har efter det åtta dagar på sig att bilda en ny regering. Om de inte lyckas med det ska nyval utlysas. När Sinn Féin fällde regeringen 2017, tog det tre år att få till stånd en ny ministär. Poots tillträde som ny DUP-ledare har blottat starka spänningar inom partiet, inte minst på grund av hur Foster har behandlats av sina kritiska partikamrater. Flera företrädare för DUP på lokal nivå har lämnat partiet. Samtidigt fortsätter Storbritannien och EU att gräla om Nordirlandsprotokollet och den brittiska regeringens att ensidigt förlänga övergångsperioden. Ett protokoll som Nordirlands unionister vill ha bort, medan det har stöd bland nationalisterna. 

  • Lyckat möte mellan Johnson och Biden

    Premiärminister Boris Johnson och USA:s president Joe Biden möts för första gången inför G7-mötet i brittiska Cornwall. Inför mötet har Johnson aviserat att Storbritannien ska skänka 100 miljoner vaccindoser till fattiga länder. De två ledarna förefaller ha kommit bra överens och ska ha diskuterat frågor kring klimat, coronapandemin och säkerhet. De tycks i hög grad ha undvikit den känsliga frågan om Nordirland, där Biden, som har irländska rötter, tydligt signalerat att Storbritannien måste visa mer kompromissvilja och uttryckt oro för vad som ska hända med den nordirländska fredsprocessen.

  • Risk för ny politisk kris i Nordirland

    Mycket talar för att en ny politisk kris är under uppsegling i Nordirland efter att försteminister Arlene Foster från DUP avgång idag. Den nya DUP-ledaren Edwin Poots säger att han inte kommer att garantera att det blir en ny språklag för att stärka iriskans ställning i Nordirland under den här mandatperioden. Samtidigt har Sinn Féin aviserat att partiet inte kommer att godkänna Paul Givan som ny försteminister i provinsen om inte lagen antas före den 10 juli. Poots sade sig inför partiledarvalet i maj att han ville ena partiet, men under hans korta tid på posten har sprickorna inom partiet vidgats. En ny nordirländsk regering måste finnas på plats inom sju dagar efter Fosters avgång, om inte det sker kommer nyval att utlysas. Ett val där Sinn Féin eventuellt skulle kunna bli Nordirlands största parti, och i så fall få ta över posten som försteminister, något som skulle vara synnerligen svårsmält för DUP, och andra unionister.

  • Nordirland känslig fråga under G7-möte

    Nordirlandsfrågan skapar också spänningar på G7-ländernas toppmöte i Cornwall. Enligt rapporter har Frankrikes president under mötet hävdat att Nordirland inte är en del av Storbritannien, ett påstående som omedelbart får premiärminister Boris Johnson att betona att provinsen är en del av ett Storbritannien som inte går att delas upp. Senare manar Macron till lugn och säger att det enda han begär är att ingångna avtal ska respekteras. Under mötet enas länderna också om att skänka en miljard doser vaccin mot covid-19 till fattiga länder, Jonhson tillbakavisar kritiken om att detta är otrillräckligt. Ledarna kommer även överens om att skapa ett varningssystem för att vara bättre förberedda för kommande hälsokriser, att alla koleldade kraftverk ska fasas ut och pengar samlas in för att det även ska kunna göras i fattiga länder samt att sätta igång en grön revolution som både ska leda till nya arbetstillfällen och minskade utsläpp av växthusgaser.

  • England behåller restriktioner till 19 juli

    Den 21 juni var det meningen att England skulle avskaffa alla coronarestriktionerna, men nu skjuts lättnaderna upp till den 19 juli. Det beror på att smittspridningen ökat då den variant av covid-19 som går under namnet delta (tidigare kallad "den indiska varianten") fått fäste i Storbritannien. Antalet fall av covid-19 har ökat med 64 procent under den senaste veckan, om än från en relativt låg nivå. Några lättnader kommer dock att ske den 21 juni, som Johnson tidigare kallat för frihetsdagen, bland annat kommer taket på hur många som får komma till ett bröllop ändras. Enligt Johnson ska två tredjedelar av Englands befolkningen ha fått ett erbjudande om en andra vaccinspruta före den 19 juli. Tiden mellan de två sprutorna ska samtidigt minskas från tolv veckor till åtta veckor. 

  • Varadkar gör utspel om ett enat Irland

    Den irländska vice premiärministern Leo Varadkar säger vid Fine Gaels partikonferens att han tror att ett enat Irland kan förverkligas under hans livstid. Han säger också att han tycker att Fina Gael bör öppna en nordirländsk gren av partiet. Den skulle i så fall försöka vinna över en växande skara väljare som vill gå en medelväg. Han betonar dock att det inte handlar om en annektering av Nordirland utan att det kommer att krävas en ny författning för att avspegla mångfalden i en sådan stat.

  • Poots tvingas avgå som DUP-ledare

    Dramatiken i nordirländsk politik fortsätter. Edwin Poots tvingas avgå efter tre veckor som DUP-ledare då en majoritet av unionistpartiets ledamöter i det nordirländska provinsparlamentet och i det brittiska underhuset revolterar mot honom. Detta sker sedan Poots gått med på en kompromiss om en språklag, som skulle stärka det iriska språkets ställning, med Sinn Féin och den brittiska regeringen samt att han går vidare nominerat Paul Givan till ny försteminister i den nordirländska regeringen, trots att hans partikamrater har velat avvakta. Det missnöjet handlar om är att Poots gjort detta utan att rådgöra med sina partikamrater. Jeffrey Donaldson, som med knapp marginal förlorade partiledarvalet mot Poots, kommer att bli ny partiledare, då han inte får några motkandidater i partiledarvalet. Givan ska ha fått veta att han måste avgå som försteminister tills en ny DUP-ledare är på plats och en efterträdare har utsetts. Senare meddelas att den brittiska regeringen gått med på att lagstifta om en ny språklag. En sådan var ett villkor för att Sinn Féin skulle gå med på ett regeringssamarbete 2020. Då hade Nordirland varit utan regering i tre år.

  • Unesco-larm om hotade världsarv

    FN-organisationen Unesco ser över sin lista över platser som erkänts som världsarv. I en rapport inför ett beslutsmöte under sommaren föreslås att flera av dagens erkända världsarv ska betraktas som hotade, vilket är första steget mot att förlora den eftertraktade världsarvsklassningen. Hoten består i de flesta fall av överexploatering eller klimatförändringar. Hamnstaden Liverpools stadskärna har byggts om så kraftigt på senare år att Unescos utredare anser att staden helt ska tas bort från listan. Kritiken handlar bland annat om att myndigheterna inte begränsar höjden på nya byggnader.

  • Ryssland anklagar brittiskt krigsfartyg för intrång

    Ryssland kallar in den brittiska ambassadören i Moskva och anklagar Storbritannien för att försöka provocera genom att skicka ett krigsfartyg till Svarta havet. Det ryska försvarsdepartementet säger att man avfyras varningsskott mot det brittiska fartyget, som befann sig omkring tre kilometer från Krims kust utan att det ledde till någon reaktion. Storbritannien förnekar att detta har skett och att det brittiska fartyget befann sig i ukrainska vatten, då London inte godtagit Rysslands annektering av Krim. Enligt den brittiska försvarsministern Ben Wallace var det brittiska fartyget på väg till Georgien. Även tidigare har Ryssland agerat mot marina fartyg från Natoländer som befunnit sig i Svarta havet.

  • Donaldson blir ny ledare för DUP

    Det står nu klart att Jeffrey Donaldson tar över rodret för det största nordirländska partiet DUP (han kommer formellt att utses den 26 juni). Han står inför en svår uppgift att ena partiet och samtidigt pressa på för att  Nordirlandsprotokollet mellan EU och Storbritannien ska avskaffas. Han har tidigare sagt att han kommer att ge upp sin plats i det brittiska underhuset för att ställa upp i provinsvalet som ska hållas i maj 2022, med siktet att ta över som nordirländsk försteminister. Han kan dock inte vara säker på att DUP kommer att kunna behålla posten eftersom det kräver att DUP blir största parti även 2022. Samtidigt förefaller EU visa kompromissvilja och överväger att skjuta upp det förbud mot att kylda köttprodukter från resten av Storbritannien säljs i Nordirland, något som blivit en viktig symbolfråga för många redan missnöjda nordirländska unionister. Samtidigt har representanter för Irland och Storbritannien  samlats till det första Nord-Syd-mötet på två år. Även företrädare för Nordirland deltog.

  • Hälsominister Hancock avgår

    Hälsominister Matt Hancock avgår sedan det framkommit att han brutit mot reglerna för social distansering i enlighet med coronarestriktionerna i samband med en otrohetsaffär som avslöjas i brittisk press. Regeringen aviserar att det ska göras en utredning av hur bilder inifrån hälsodepartementet läckt ut till pressen. Senare kräver Labour en utredning om huruvida Hancock brutit mot reglerna och använt sin privata e-postadress i sin yrkesutövning. Det finns ytterligare flera frågor där Hancoks omdöme ifrågasätts, bland annat vilka som har vunnit nya regeringskontrakt under coronapandemin. Hancock ersätts av Sajid Javid, som tidigare varit inrikes- och finansminister.

  • Domare: Nordirlandsprotokollet strider inte mot lagen

    Nordirlandsprotokollet mellan Storbritannien och EU är förenligt med lagen. Det slår en domare vid Högre rätten (High Court) i Belfast fast. Flera unionistpolitiker, bland annat David Trimble och Arlene Foster, hade vänt sig till domstolen för att få det prövat om det strider mot unionsakten mellan England och Skottland från 1700-talet och det nordirländska fredsavtalet från 1998. Domaren avvisar alla deras invändningar mot protokollet, och säger att en del av unionsakten har upphävts på grund av nyare lagstiftning i utträdeslagen som trädde i kraft i februari 2020. Samtidigt visar EU kompromissvilja och går med på att skjuta på det förbud mot att kylda köttprodukter från resten av Storbritannien säljs i Nordirland till den 30 september. EU:s brexitförhandlare Maroš Šefčovič säger att EU också lagt fram till nya lösningar på en del av de problem som protokollet har orsakat i Nordirland.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0