Februari 2019

Senaste händelser

  • Februari

  • EU-länder erkänner Guaidó som Venezuelas interimspresident

    Flera EU-länder, bland dem Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Sverige agerar mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Länderna erkänner officiellt oppositionsledaren Juan Guaidó som landets  interimspresident, sedan Maduro avvisat ett ultimatum om att utlysa nyval. En kontaktgrupp med länder i EU och Latinamerika bildas några dagar senare för att försöka lösa konflikten i Venezuela.

  • Samarbetsavtal sluts mellan SDLP och Fianna Fáil

    En majoritet av medlemmarna i det nordirländska socialdemokratiska partiet SDLP röstar för ett samarbete med det borgerliga irländska partiet Fianna Fáil. Beslutet kritiseras av det irländska regeringspartiet Fine Gael och Labourpartiet i samma land.

  • Den ekonomiska tillväxten mattas av

    Den brittiska ekonomin växte med 1,4 procent 2018, vilket var den lägsta tillväxtsiffran sedan 2012. Minskad produktion inom industrin, framför allt inom bilindustrin, är en del av förklaringen. Men även byggnadssektorn och serviceindustrin har tappat mark.  

  • Nytt nederlag för May i underhuset

    Premiärminister Theresa May lider ett nytt nederlag i underhuset då 303 ledamöter röstar nej till hennes brexitstrategi, medan den bara stöds av 258 ledamöter (66 konservativa ledamöter lägger ner sina röster). Strategin går ut på att regeringen ska försöka hitta ett sätt att ersätta nödlösningen för Nordirlandsgränsen, och att den ska göra vad den kan för att undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Förlusten i underhuset betyder ingenting i praktiken, utan May fortsätter sina försök att få EU att gå med på en revidering av utträdesavtalet.

  • Flybmi i konkurs

    Det brittiska flygbolaget Flybmi går i konkurs. Som skäl anger bolaget stigande bränslepriser och nya gröna skatter men också den osäkerhet som brexitprocessen skapat. 

  • Åtta parlamentsledamöter hoppar av från Labour

    Sju parlamentsledamöter Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker och Ann Coffey lämnar Labourpartiet i protest mot partiledaren Jeremy Corbyns brexitpolitik och hur partiledningen hanterat anklagelser om antisemitism inom partiet. Det har tidigare spekulerats om att missnöjda Labourpolitiker skulle bilda ett nytt parti, men de sju säger nu att de ska bilda en oberoende grupp i underhuset. Senare hoppar även Joan Ryan av från Labour och ansluter sig till gruppen, med hänvisning till "anti-judisk rasism" och "hat mot Israel" inom partiet. Hon riktar också skarp kritik mot partiledaren Corbyn.

  • Regeringen vill frånta tonåring som anslöt sig till IS medborgarskap

    Shamima Begum, som reste till Syrien 2015 som 15-åring för att ansluta sig Islamiska staten (IS), ska få sitt brittiska medborgarskap indraget, enligt ett brev som hennes familj hänvisar till. Shamima Begum, som befinner sig i ett flyktingläger i Syrien, har i en intervju sagt att hon vill återvända till Storbritannien. Att frånta henne brittiskt medborgarskap är, enligt brevet från inrikedepartementet, möjligt då hon kan ansöka om medborgarskap i Bangladesh som hennes mor kommer ifrån. Begum har nyligen fött sitt tredje barn (de två barn hon fött tidigare är dock döda) (i mars avlider även det nya barnet). Hon har nu 28 dagar på sig för att överklaga beslutet. Enligt inrikesminister Sajid Javid har omkring 900 brittiska medborgare åkt till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. Beslutet att dra in medborgarskapet väcker också kritik, och flera röster hörs för att Begum ska ställas inför rätta i Storbritannien. Det bangladeshiska utrikesdepartementet betonar senare att det inte är aktuellt att bevilja Begum medborgarskap i Bangladesh, då hon är född i Storbritannien och inte ens har besökt moderns hemland. Brittiska medier ger dock motstridiga uppgifter om vad som gäller. Läs mer om brittiska medborgarskapslagar iPolitiskt system.

  • Tre konservativa parlamentsledamöter hoppar av

    Tre konservativa parlamentsledamöter, Anna Soubry, Sarah Wollaston och Heidi Allen, lämnar sitt parti och ansluter sig till den oberoende grupp som tidigare bildats av åtta avhoppade Labourledamöter. De tre motiverar sitt beslut med regeringens hantering av brexit och hur det har satt stopp för alla försök att modernisera partiet. Det betyder att Theresa Mays regering med stöd av DUP bara har nio mandats majoritet.

  • Nytt avhopp från Labour

    Ännu en Labourpolitiker, Ian Austin, hoppar av till den nybildade Oberoende gruppen i underhuset som därmed består av tolv ledamöter, nio avhoppare från Labour och tre från Konservativa partiet. Det betyder att Oberoende gruppen är den fjärde största grupperingen i underhuset, med ett mandat mer än Liberaldemokraterna.

  • Brexitomröstning skjuts upp

    Theresa May skjuter upp nästa omröstning om utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU från den 27 februari till den 12 mars. Samtidigt försöker hon att förmå EU att göra nya eftergifter. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn anklagar May för att skapa en situation där underhuset bara kan välja mellan "hennes avtal" eller att lämna EU utan ett avtal. Tidigare under veckan har Labourpartiet signalerat att partiet vill ha en permanent tullunion med EU och ett nära samarbete kring den gemensamma marknaden. Samtidigt trycker en del av Mays partikamrater i underhuset på för att premiärministern ska be EU om anstånd med utträdet i två månader för att kunna "avsluta förhandlingarna".

  • ICJ: Storbritannien bör återlämna Chagosöarna till Mauritius

     ICJ rekommenderar Storbritannien att ge upp kontrollen över Chagosöarna, som Mauritius gör anspråk på. FN-domstolen slår också fast att det var fel av britterna att på 1970-talet tvinga omkring 1 500 människor att lämna öarna för att bereda plats för en amerikansk flygbas. 13 av de 14 domarna är eniga i frågan. Mauritius hävdar att Storbritannien tvingat dem att lämna ifrån sig öarna i utbyte mot självständighet, medan den brittiska regeringen hävdar att det skedde frivilligt. Domaren Abdulqawi Ahmed Yusuf uppmanar britterna att agera så skyndsamt som möjligt. ICJ:s beslut är inte bindande, men Storbritannien har tidigare sagt att öarna ska återlämnas när det inte längre behövs av försvarsskäl. Brittiska UD skriver att basen på Diego Garcia är viktig för att upprätthålla säkerheten i världen. De människor som tvingades lämna öarna har under många år kämpat för att få möjlighet att återvända dit, men brittiska myndigheter har sagt nej. Det var FN:s generalförsamling som 2017 vände sig till ICJ för att få frågan prövad.

  • Corbyn svänger om folkomröstning

    Labourledaren Jeremy Corbyn säger sig nu vara beredd att stödja en ny folkomröstning om brexit. Men bara om underhuset avvisar hans partis alternativa plan för ett EU-utträde. Hans nya hållning ska ha följt på påtryckningar från ledande partikamrater, Sir Keir Starmer och Tom Watson, som befarar att flera av Labours parlamentsledamöter annars skulle hoppa av till Oberoende gruppen. Samtidigt finns omkring ett 20-tal Labourledamöter som väntas motsätta sig en folkomröstning.  Trots alla problem kring brexit och kritik mot regeringens åtstramningspolitik leder Konservativa partiet över Labour i de senaste opinionsundetsökningarna.

  • May öppnar för senareläggning av brexit

    Premiärminister Theresa May ger efter för påtryckningar, bland annat inifrån hennes egen regering, och öppnar för att det brittiska EU-utträdet kan senareläggas, men inte längre än till i juni (om det blir så kommer Storbritannien också att delta i EU-valet). Hon säger också att underhuset ska få rösta om huruvida brexit ska skjutas upp eller inte. Men det blir en sista nödlösning, om underhuset inte har godkänt hennes avtal med EU den 12 mars. Om det röstar ned avtalet, ska en andra omröstning hållas den 13 mars om huruvida Storbritannien ska lämna EU den 29 mars, även om inget avtal finns eller inte. Om underhuset röstar nej till avtalet och nej till att lämna EU utan ett avtal ska en omröstning om en senareläggning av utträdet hållas den 14 mars.

  • Underhuset säger nej till Labours brexitförslag

    Underhuset röstar med klar majoritet nej till Labours förslag till brexit, som bland annat innehåller ett förslag om en permanent tullunion mellan Storbritannien och EU. 240 röstar för förslaget och 323 röstar emot. Det beyder att Labourpartiet stäler sig bakom kravet på en ny folkomröstning om brexit. Samma dag stänger Labourpartiet av en av sina parlamentsledamöter, Chris Williamson, efter att han fått kritik för att ha försökt tona ned anklagelserna om antisemitism inom Labour. Han ber om ursäkt för sitt uttalande.

  • Jordbruksministern avgår i protest

    Jordbruksminister George Eustice lämnar regeringen i protest mot att May har utlovat att underhuset ska få rösta om en förlängning av brexit om utträdesavtalet med EU röstas ned. Eustice säger dock att han tänker rösta ja till Mays avtal.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0