September 2019

Senaste händelser

  • September

  • Sánchez räcker ut handen till Unidas Podemos

    Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez lägger fram 370 nya förslag, bland annat avgiftsfri barntillsyn, en ny minimilön i syfte att minska barnfattigdomen och mer pengar till vården, i ett försök att överbrygga klyftan till Unidas Podemos och få till en ny spansk regering. För att nå dit behöver han stöd från såväl Unidas Podemos och flera mindre partier, vilket han inte lyckades med vid de två omröstningar som hölls i juli (se Juli 2019). För att vinna Unidas Podemos stöd utlovar han nu flera viktiga poster inom statsförvaltningen, men han är fortfarande inte beredd att bilda en koalitionsregering med vänsterpartiet, vilket har varit ett av dess krav. Unidas Podemos tycks dock inte vara villigt att stödja Sánchez om de inte får ingå i regeringen. PSOE-ledaren måste få till en ny regering före den 23 september, annars blir det val på nytt den 10 november. En opinionsundersökning tyder dock på att det inte skulle ändra på särskilt mycket, trots att både PSOE och det konservativa PP ser ut att vinna nya röster, medan de mindre partierna förefaller tappa väljarstöd. 

  • Fortsatt ekonomisk tillväxt

    Trots de politiska problemen fortsätter den spanska ekonomin att växa, rapporterar Financial Times. Men under det senaste året beror tillväxten inte främst på ökad export utan på att de spanska hushållen spenderar mer pengar än tidigare, mycket tack vare att minimilönen höjts med över en femtedel. Enligt prognoserna väntas ekonomin att växa med upp till två procent under 2019, vilket är ungefär dubbelt så mycket som i andra euroländer. Men även Spanien börjar nu känna av den osäkerhet som följt i spåren av den amerikansk-kinesiska handelskonflikten, viket ser ut att slå mot den spanska fordonsindustrin.

  • Flyktingströmmen till Spanien avtar

    Strömmen av flyktingar och asylsökande som kommer sjövägen till Spanien har minskat påtagligt hittills under 2019. Under årets första åtta månader har knappt 16 000 kommit, vilket är en minskning med 45 procent jämfört med samma period 2018. Skälet till det är i hög grad att marockanska myndigheter hindrat båtarna från att bege sig mot Spanien. Detta sker bland annat sedan Marocko och EU enats om ett nytt fiskeavtal och Spanien lovat att ge Marocko 32 miljoner euro för att bekämpa illegal migration. 

  • 600 000 markerar stöd för katalansk självständighet

    Omkring 600 000 människor samlas i Barcelona för att fira regionens "nationaldag" (la Diada) och visa sitt stöd för katalansk självständighet. Det är en av de lägsta deltagarsiffrorna under de åtta år som "nationaldagen" firats.  Vanligtvis brukar la Diada samla upp till en miljon deltagare. Dagens marsch är i huvudsak fredlig, men i närheten av det katalanska parlamentet drabbar några hundra demonstranter samman med kravallpolis.

  • Minst sex omkommer i svår storm i östra Spanien

    Östra Spanien drabbas av den värsta stormen på 140 år. Skyfall orsakar svåra översvämningar då fördämningarna till de stora floderna brister. Minst sex människor omkommer, 300 000 hektar jordbruksmark hamnar under vatten och tusentals människor tvingas lämna sina hem. Militären sätts in för att bistå de drabbade.

  • Nya försök görs för att lösa den politiska krisen

    Det politiska spelet för att få till en ny spansk regering fortsätter. Kung Felipe VI har kallat till sig de fyra stora spanska partierna, Socialistpartiet (PSOE), det konservativa Folkpartiet (PP), det borgerliga Ciudadanos och vänsterpartiet Unidas Podemos, för att hitta en lösning innan tidsfristen löper ut den 23 september. Om partierna inte kan enas fram tills dess kommer det att bli nyval den 10 november. Några mindre öppningar syns. Ciudadanos ledare Albert Rivera säger sig vara beredd att släppa fram en Socialistpartiregering under ledning av Pedro Sánchez på villkor att den inte kommer att höja några skatter, att den kommer att ta över styret av Katalonien om den katalanska regeringen motsätter sig de domar mot separatistledare som väntas senare i september samt att PSOE inte sluter någon pakt med Baskiska nationalistpartiet (PNV). Podemosledaren Pablo Iglesias säger samtidigt att hans parti överväger att lägga ned sina röster, även om PP och Ciudadanos också gör det. 

  • Nyval i Spanien i november

    Alla försök att få till en ny regering i Madrid har misslyckats. Det betyder att det blir nyval i Spanien den 10 november. Det blir det fjärde parlamentsvalet i Spanien på fyra år. Den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez från Socialistpartiet (PSOE) lägger skulden för misslyckandet på oppositionen. Unidas Podemos, som hade velat bilda en koalitionsregering med PSOE menar istället att det är Sánchez som bär skulden.

  • Spanien nekar att utlämna före detta general till USA

    Spanien går inte med på att utlämna Hugo Carvajal, före detta chef för Venezuelas militära underrättelsetjänst, till USA, där han är efterlyst för narkotikasmuggling. USA anklagar honom för att ha hjälpt den colombianska Farc-gerillan att smuggla kokain. Carvajal vände sig emot den venezuelanska Maduro-regimen i februari och flydde till Spanien i april, då han också greps. Den spanska domstolen hänvisar bland annat till brist på konkreta bevis mot Carvajal, och att han som general följde order uppifrån. Personer som misstänks för "militära brott" utlämnas inte från Spanien. Domstolen beslutar också att han ska friges.

  • Stora protester mot kvinnovåld

    Runt om i Spanien hålls stora demonstrationer för att protestera mot våld mot kvinnor och för att mer görs för att stoppa våldet. Demonstrationen utlystes efter flera uppmärksammade våldtäktsfall och fall där kvinnor har dödats av sin partners eller före detta partners. Fram till nu har 42 kvinnor mördats sedan början av 2019, varav 19 under sommaren, enligt officiell statistik. Detta sker trots att lagstiftningen skärpts för att få bukt med våldet mot kvinnor. I Madrid väcker det högerpopulistiska partiet Vox uppseende då partiets generalsekreterare Ortega Smith tillsammans med lokala partiföreträdare vägrar att respektera den tysta minut som kommunstyrelsen i huvudstaden utlyst för att hedra en 31-årig kvinna som mördats av sin partner inför deras gemensamma barn. Smith hamnar därmed i en dispyt med Madrids borgmästare José Luis Martínez-Almeida från det konservativa PP, som kom till makten i juni med stöd av det borgerliga Ciudadanos och Vox.

  • Sju häktas anklagade för att planera våldshandlingar i Katalonien

    Sju aktivister av ERT, en fraktion av den katalanska gräsrotsorganisationen Kommittéerna för republikens försvar (CDR), häktas anklagade för att planera våldshandlingar i Katalonien i samband med årsdagen av den folkomröstning som hölls den 1 oktober 2017 (se Oktober 2017). De misstänks bland annat för medlemskap i en terroristorganisation och för innehav av sprängmedel. Ingen av dem beviljas borgen. Gripandena kritiseras av en del självständighetsivrande politiker. Spänningarna blir också tydliga i det regionala parlamentet, då en session avbryts den 25 september när en del separatistpolitiker tågar ut ur kammaren ropandes frihet. Tidigare har två icke bindande resolutioner antagits och att poliser från civilgardet ska lämna regionen och att de politiker som greps för sin roll i den ska beviljas amnesti. På lördagen samma vecka demonstrerar omkring 12 000 människor i den katalanska staden Sabadell under parollen "Frihet. Repressionen kommer inte att stoppa oss" för att kräva att de gripna friges.

  • Klartecken från HD för att flytta Francos kvarlevor

    Den spanska regeringen kan flytta den förre diktatorn Francos kvarlevor får flyttas från mausoleet El Valle de los Caidos (De stupades dal) till El Pardo-kyrkogården i Mingorrubio, norr om Madrid. Domstolen är enig om beslutet. Den avvisar därmed en överklagan från Francos släktingar som velat att hans kvarlevor ska få bli kvar där de är eller flyttas till La Almudena-katedralen i Madrid (se även Mars och Juni 2019). Familjen har ytterligare en möjlighet att överklaga beslutet, till författningsdomstolen. Kriti mot beslutet kom från det högerpopulistiska partiet Vox, men också från det borgerliga Ciudadanos som anklagade den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez för att använda sig av frågan för att splittra Spanien i en fråga som inte längre engagerar särskilt många spanjorer.  Efter övergången till demokrati skedde ingen stor uppgörelse av det som skedde under inbördeskriget 1936 till 1939 och den efterföljande Francodiktaturen. Den tidigare konservativa regeringen under Mariano Rajoy valde att inte ta i frågan om att flytta Francos kvarlevor. Först 2018 valde man att i Madrid döpa om ett 50-tal gator som döpts efter personer med anknytning till Francos regim.

  • Brittiskt resebolags konkurs slår mot Spaniens turistindustri

    Det brittiska reseföretaget Thomas Cooks konkurs riskerar att slå hårt mot den spanska turistindustrin. Bolaget tillhör de fem största hotellägarna i Spanien, med cirka 2 500 anställda, och hade tre bolag som flög på Spanien. Konkursen ser ut att slå extra hårt mot ögruppen Balealerna (bland annat Mallorca och Ibiza), där de omkring en miljon Thomas Cook-resenärerna har utgjort 15 procent av alla resenärer, och Kanarieöarna där motsvarande siffra är 25 procent. Samtidigt har lågprisbolaget Ryanair beslutat att avsluta sina flygningar till Teneriffa. Det beräknas att Thomas Cook har skulder till den spanska turistsektorn på motsvarande 200 miljoner euro.

  • Ny vallista toppas av Errejón

    Íñigo Errejón, som lämnade Podemos i början av året, meddelar att han kommer att ställa upp för en ny partilista, Mer för landet (Más País), i parlamentsvalet i november. Errejón toppar listan, men merparten av övriga namn är kvinnor. Han hoppas därmed fylla det utrymme som finns mellan det socialdemokratiska Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos, längre ut på vänsterkanten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0