November 2019

Senaste händelser

  • November

  • Sánchez utesluter regeringssamarbete med PP

    Pedro Sánchez, ledare för Socialistpartiet (PSOE) och tillförordnad premärminister, utesluter alla tankar på ett regeringssamarbete med ärkerivalen Folkpartiet (PP). Källor inom PP ska enligt medierapporter kunnat tänka sig detta. Samtidigt tyder opinionsundersökningar på att inget av blocken kommer att kunna få majoritet efter det här valet heller. PSOE ser fortfarande ut att bli största parti, men kommer, enligt de senaste opinionsundersökningarna att tappa några mandat. PSOE:s möjliga stödparti Unidas Podemos ser ut att backa ännu mer. Vänsterpartiet Más País (Mer för landet), som bildats av Íñigo Errejón en av Podemos grundare, ser dock ut att komma in i kongressen. PP tros vinna ett antal nya mandat, men  valet ser ut att bli en ännu större framgång för det högerpopulistiska Vox, sannolikt på bekostnad av Ciudadanos.

  • FN:s klimatkonferens flyttas till Madrid

    FN:s klimatkonferens, COP25, som skulle ha hållits i Chile flyttas nu till Madrid i Spanien, och kommer därmed att hållas på samma datum som planerat 2 till 13 december. Samtidigt som den spanska regeringen i slutet av oktober erbjöd sig att organisera konferensen gör den ett uttalande om hur viktigt det är att FN enas om multilaterala åtgärder för att motverka klimatförändringar. Chiles president Sebastian Piñera beslöt den 26 oktober att ställa in mötet på grund av oroligheter i landet. 

  • Tuffa tag mot Katalonien utlovas i valdebatt

    Inför kung Felipe VI:s besök i Katalonien protesterar demonstranter genom att tända eldar på flera stora gator där en del av dem bränner bilder av kungen medan de ropar att "Katalonien har ingen kung". Samtidigt höjs tonen mot Katalonien i en TV-sänd valdebatt mellan ledarna för de fem största partierna. Pedro Sánchez, Socialistpartiets ledare, lovar att skärpa lagstiftningen för att det ska ses som ett allvarligt brott att hålla en icke sanktionerad folkomröstning om självständighet. Han gjorde också vissa utspel för att blidka vänsterväljare, som att det ska bli straffbart att hylla fascismen, och att den stiftelse som bör den forna diktatorn Francisco Francos namn ska stängas. Även Pablo Casado, från det konservativa Folkpartiet (PP), utlovar hårdare tag mot separatister, medan det högerpopulistiska Vox ledare Santiago Abascal kräver att Kataloniens regionpresident Quim Torra ska gripas och alla separatistpartiet förbjudas. Ett undantag var Unidas Podemos ledare Pablo Iglesias som betonade att Spanien är ett land av flera nationer och att den enda vägen att lösa Katalonienkrisen är via en dialog.

  • Arresteringsorder utfärdas för katalansk ex-minister

    En europeisk arresteringsorder för Clara Ponsatí som var utrikesminister i den katalanska regionregering som organiserade folkomröstningen om självständighet för Katalonien 2017 (se Oktober 2017). Ponsatí, som nu undervisar vid St Andrewsuniversitetet i Storbritannien säger att hon ska göra allt hon kan för att inte utlämnas till Spanien. Liknande arresteringsorders utfärdas nu även för Toni Comín och Lluís Puig, som också satt i den katalanska regeringen och som nu befinner sig i Belgien.

  • Socialistpartiet vinner valet, samtidigt som högern stärks

    Det spanska nyvalet lär inte göra det lättare att bilda en hållbar regering i Spanien, då varken vänsterpartierna eller högerpartierna når egen majoritet. Situationen är ännu mer komplicerad än efter valet i april. Den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez säger att han vill försöka bilda en progressiv regering. Hans parti, Socialistpartiet (PSOE) blir största parti i kongressen (den andra kammaren i det spanska parlamentet), med 28 procent av rösterna och 120 av kongressens 350 platser, vilket dock är tre färre än i valet i april. Det konservativa Folkpartiet (PP) blir åter näst största parti och får knappt 21 procent av rösterna och 89 platser, 23 fler än i april. Valets stora vinnare blir dock det högerpopulistiska Vox som blir Spaniens tredje största parti med 15 procent av rösterna och 52 platser, 28 fler än i april då partiet kom in i kongressen för första gången. Samtidigt backar vänsteralliansen Unidas Podemos, som nu får knappt 13 procent av rösterna och 35 platser, och det borgerliga Ciudadanos som stannar på knappt 7 procent och 10 platser. De katalanska partierna ERC, JxCAT-JUNTS och Cup vinner 13 respektive 8 och 2 platser, baskiska PNV och EH Bildu får 6 respektive 5 platser, medan vänsterpartiet Más País erhåller 3 mandat. Valdeltagandet ligger på knappt 70 procent. Vox får ta emot gratulationer högerpopulistiska ledare från andra europeiska länder bland andra Marine Le Pen i Frankrike. Matteo Salvini i Italien och Geert Wilders i Nederländerna. Här kan du se hur spanjorerna har röstat i valet.

  • Rivera avgår som ledare för Ciudadanos

    Albert Rivera avgår som ledare för Ciudadanos efter partiets katastrofala resultat i parlamentsvalet den 10 november. Partiet förlorade då 47 av de 57 mandat det vann i valet i april. Rivera aviserar även att han ska lämna kongressen (parlamentets underhus). Inés Arrimadas, som leder partiets katalanska gren, nämns som trolig efterträdare på partiledarposten. 

  • PSOE och Unidas Podemos överens om regeringssamarbete

    Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos är nu överens om att bilda en koalitionsregering. Beskedet kommer bara några dagar efter valet och förvånar bedömare då de två partierna inte kunnat enas om ett liknande samarbete efter valet i april. Sedan dess har bägge partierna tappat mandat i kongressen. De behöver nu vinna stöd från flera mindre partier för att kunna nå majoritet i kongressen (parlamentets underhus). Det borgerliga Ciudadanos markerar redan nu att man inte avser att stödja en sådan regering. Det katalanska vänsterpartiet ERC säger också att man inte tänker ge sitt stöd till koalitionen, men påpekar att beslutet kan komma att ändras. En taleskvinna för ERC betonar dock att PSOE-ledaren Pedro Sánchez och Podemos ledare Pablo Iglesias nu måste inleda en dialog med självständighetspartierna i Katalonien. Om PSOE och Unidas Podemos lyckas vinna tillräckligt med stöd för sitt samarbete blir det den första regeringskoalitionen i Spanien sedan demokratin återinfördes på 1970-talet. 

  • Katalanska aktivister blockerar motorväg

    Kravallpolis sätts in mot katalanska aktivister från självständighetslägret som blockerar motorvägen nära La Jonquera, en mycket trafikerad gränsövergång mellan Spanien och Frankrike. Minst 19 personer grips. Bakom aktionen som enligt planerna ska pågå i tre dagar står en grupp kallad Tsunami Democràtic.  Aktionen inleddes dagen innan och trafiken på vägsträckan stod helt stilla i 24 timmar. Senare flyttar aktivisterna sin aktion till en plats cirka fem kilometer längre söderut. Och därefter till en plats i närheten av Girona.

  • Fängelsedomar mot PSOE-politiker i Andalusien

    19 personer, varav två tidigare högt uppsatta politiker från Socialistpartiet (PSOE) i Andalusien döms av en provinsdomstol i Sevilla för att mellan år 2000 och 2009 har gjort sig skyldiga till korruption. Nio av dem döms till fängelse i mellan sex och sju år. De har bland annat försnillat 640 miljoner euro från en arbetsmarknadsfond. Pengarna i den så kallade ERE-skandalen, har gått till bolag och individer som stod PSOE nära. Två personer frikänns av domstolen. José Antonio Griñán, som var Andalusiens regeringschef mellan 2009 och 2013 döms nu till sex års fängelse och förbjuds att inneha ett offentligt ämbete under 15 år, hans företrädare Manuel Chaves bannlyses också från politiken under nio år.  120 vittnen har hörts sedan rättegången inleddes 2011. Detta är en av de största korruptionsskandalerna i Spanien, och en starkt bidragande orsak till att PSOE förlorade makten i Andalusien efter 36 år (se December 2018). Folkpartiet (PP), som förlorade makten i Spanien 2018 sedan PSOE riktat en misstroendeförklaring mot dem efter en korruptionsskandal, manar nu Socialistpartledaren Pedro Sánchéz att visa att han menar allvar med sitt ta om hårda tag mot korruption. Likande tongångar hörs från det borgerliga Ciudadanos. Flera vänsterpolitiker uppmanar PSOE att betala tillbaka de pengar som försvunnit. Till skillnad från den så kallade Gürtel-affären som drabbade PP (se Maj 2018) har inga pengar gått till PSOE:s partikassa och det har inte heller förekommit någon penningtvätt.

  • ERC kräver dialog om oberoende för att stödja Sánchez

    Det katalanska vänsterpartiet ERC röstar för att stödja Pedro Sánchez Socialistregering i utbyte mot samtal om självständighet. Frågan är dock hur långt  Sánchez är beredd att sträcka sig för att få till stånd en ny regering i Madrid.

  • Vox blockerar deklaration mot våld mot kvinnor

    Det högerpopulistiska Vox vägrar att skriva under en deklaration där spanska politiska församlingar från kommunal och regional nivå tar avstånd från våld mot kvinnor. Från 2004 och fram till nu har samtliga spanska partier årligen undertecknat en sådan i samband med att Spanien den 25 november högtidlighåller FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Vox ledare motiverar beslutet med att "våld inte har något kön".  Det är bland annat regionstyrena i Madrid, Valencia, Castille och León som valt att ställa sig utanför samt kommunala församlingar i Córdoba, Seville, Granada och Jaén. Det borgerliga Ciudadanos, som på flera håll styr tillsammans med Vox, kritiserar beslutet. Sedan 2003 har över 1 000 kvinnor dödats i Spanien av sin partner eller före detta partner, varav 59 bara under 2019.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0