Februari 2019

Senaste händelser

  • Februari

  • EU-länder erkänner Guaidó som Venezuelas interimspresident

    Flera EU-länder, bland dem Spanien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige agerar mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Länderna erkänner officiellt oppositionsledaren Juan Guaidó som landets  interimspresident, sedan Maduro avvisat ett ultimatum om att utlysa nyval. En kontaktgrupp med länder i EU och Latinamerika bildas några dagar senare för att försöka lösa konflikten i Venezuela. 

  • Samtalen mellan Madrid och Barcelona bryter samman

    Socialistregeringen avbryter samtalen med de katalanska separatistpartierna. Bägge sidor anklagar motparten för att samtalen misslyckats. Madrid har velat få klartecken för ett ramverk för samtalen, bland annat att ett slags medlare skulle delta i överläggningarna, medan Barcelona hotar att inte godkänna den spanska statsbudgeten om inte frågan om självständighet för Katalonien diskuteras. Biträdande premiärminister Carmen Calvo slår samtidigt fast att ingen uppgörelse kommer att göras om inte de katalanska partierna godkänner budgeten den kommande veckan. Den spanska regeringen har bland annat lovat att höja anslagen till Katalonien med nästan en femtedel. Om budgeten inte godkänns tvingas premiärminister Pedro Sánchez sannolikt utlysa nyval. Han har fått ta emot en hel del kritik, främst från högerpartierna, men också från en del krafter inom det egna partiet, för att han ens överväger att samtala med de katalanska separatisterna.

  • Massprotester mot samtal med katalanska separatister

    Omkring 45 000 anhängare till Folkpartiet (PP) och Ciudadanos samlas i Madrid för att protestera mot Pedro Sánchez planer på att utse en medlare i samtalen mellan Madrid och separatistpartierna i Barcelona (något som de katalanska självständighetsivrarna dock sagt nej till). Även sympatisörer till det högerextrema partiet Vox deltar i manifestationen som hålls under parollen "Ett enat Spanien. Val nu!". Opinionsundersökningar tyder på att PP, Ciudadanos och Vox tillsammans skulle kunna vinna egen majoritet i kongressen om valet hölls idag.

  • Rättegången mot tolv separatistledare inleds

    Rättegången mot tolv katalanska separatistledare inleds i Högsta domstolen i Madrid. Den bevakas av omkring 600 journalister och sänds direkt i spansk TV. Själva rättegången väntas ta tre månader, men domarna lär dröja ytterligare ett antal månader. Åtalspunkterna handlar om "uppror, förskingring av offentliga medel och olydnad". Åklagarsidan kräver fängelsestraff på mellan sju och 25 år. Det längsta straffet, 25 år, gäller för ERC-ledaren Oriol Junqueras. Den förre regionpresidenten Carles Puigdemont som befinner sig i exil står inte inför rätta, då Spanien inte prövar  personer för så allvarliga brott i deras frånvaro.

  • Socialistregeringen förlorar budgetomröstning, nyval troligt

    Den spanska socialistregeringen förlorar budgetomröstningen i kongressen, då 191 av de 350 ledamöterna röstar nej till budgeten. 158 ledamöter röstar för ett godkännande, medan en ledamot lägger ner sin röst. Nederlaget beror på att de katalanska självständighetspartierna ERC och PDeCAT gör gemensam sak med PP, Ciudadanos, Kanariska koalitionen och Asturias Forum. Regeringskällor säger till tidningen El País att ett datum för nyval kommer att aviseras den 15 februari. 

  • Klart för nyval 28 april

    Premiärminister Pedro Sánchez utlyser nyval till den 28 april. Det sker sedan hans regering förlorat den viktiga budgetomröstningen i kongressen. Opinionsundersökningar tyder på att inget parti kommer att kunna vinna egen majoritet i kongressen. Socialistpartiet ligger på ett väljarstöd på cirka 24 procent, följt av Folkpartiet (PP) och Ciudadanos hamnar några procentenheter lägre, medan det högerextrema Vox, som inte har några platser alls idag, kring 10 procent.

  • Massprotest mot rättegång mot självständighetsivrare

    Omkring 200 000 självständighetsanhängare samlas i Barcelona för att protestera mot rättegången mot tolv katalanska ledare. De marscherar under parollen "Självbestämmande är inget brott". 

  • PSOE största parti i opinionsundersökningar

    Socialistpartiet PSOE ser, enligt en ny opinionsundersökning gjord av GAD3, ut att bli största parti i valet den 28 april med nästan 29 procent av rösterna, följt av PP på drygt 23 procent, Ciudadanos på knappt 16 procent, Unidos Podemos drygt 11 procent och knappt under 11 procent för Vox. En annan opinionsundersökning, gjord av Sigma Dos, tyder på ett liknande resultat, men med något högre röstandelar för Unidos Podemos och Vox, och något lägre för PSOE och PP. Några dagar senare byter Unidos namn till Unidas Podemos Tillsammans kan vi (kvinnor). Namnbytet sker efter påtryckningar från femninister inom alliansen.

  • Spanien motsätter sig militära ingripanden i Venezuela

    Den spanska utrikesministern Josep Borrell säger att Spanien inte kommer ställa sig bakom några försök att lösa krisen i Venezuela genom att utländska krafter ingriper militärt i landet. Det sker sedan oppositionsledaren Juan Guaidó  uppmanat andra länder att överväga alla alternativ för att tvinga president Nicolás Maduro att lämna ifrån sig makten. Borrell slår fast att krisen i Venezuela bara kan lösas genom demokratiska metoder. Tidigare i februari var Spanien ett av flera EU-länder som erkände Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0