Juni 2018

Senaste händelser

  • Juni

  • Rajoy förlorar misstroendevotum

    Den spanske premiärministern Mariano Rajoy förlorar ett misstroendevotum i kongressen. 180 ledamöter röstar emot Rajoy, medan 169 stödjer honom. En ledamot lägger ner sin röst. Det är Socialistpartiet (PSOE) som har utlyst misstroendeomröstningen och det blir PSOE:s ledare Pedro Sánchez som tar över som premiärminister tills vidare (han utses formellt som regeringschef den 2 juni, han blir då den första spanska premiärministern som svär eden utan en bibel eller ett krucifix). Sánchez PSOE vinner omröstningen med hjälp av röster från Unidos Podemos och flera regionala partier, medan PP stöds av Ciudadanos. Det är korruptionsdomar mot flera PP-politiker i maj som får regeringen på fall.

  • Ny regionregering i Katalonien, Madrids direktstyre hävs

    Den nya katalanska regionregeringen under Quim Torra tillträder formellt. Det lär bana väg för att regeringsmakten i Katalonien på nytt övertas av regionstyret i Barcelona. Kritik riktas dock mot Torres för anti-spanska skriverier sex år tidigare, både i en artikel och i flera twitterinlägg. Bland kritikerna finns bland annat Rajoy och hans efterträdare som spansk premiärminister Pedro Sánchez. Sánchez, som höll en hård linje mot katalanska separatister hösten 2017, gör nu uttalanden i mer försonlig inriktning och talar istället om att bygga broar till den nya katalanska regionregeringen.

  • Rajoy avgår som PP-ledare

    Mariano Rajoy aviserar att han ska avgå som ledare för PP.  Han aviserar samtidigt att han tänker lämna toppolitiken. Han passar på att ge en känga till efterträdaren Socialistpartiets Pedro Sánchez genom att säga att Spanien nu kommer att ledas av någon som aldrig har vunnit ett val. Rajoy sitter dock kvar på posten till en efterträdare utsetts.

  • Flera kvinnor på tunga poster i nya PSOE-regeringen

    Den nya spanska premiärministern Pedro Sánchez utser Carmen Calvo till ny vicepremiärminister. Hon får också ansvaret för jämställdhet som ser ut att bli en profilfråga för den nya regeringen. Flera andra kvinnor får viktiga ministerposter.  Finansminister blir María Jesús Montero som tidigare var budgetminister i Andalusien, medan Nadia Calviño, fram till nu budgetchef i EU-kommissionen, utses till budgetminister, Dolores Delgado, åklagare specialiserad på terrorbrott  justitieminister, Margarita Robles försvarsminister och Teresa Ribera får ansvaret för miljöfrågor. Posten som inrikesminister går till Fernando Grande Marlaska och partiveteranen och katalanen Josep Borrell till ny utrikesminister. Det anses ge en fingervisning om att även den nya  regeringen kommer att hålla en tuff linje mot självständighetssträvandena i Katalonien. Utnämningen av Borell väcker omedelbart kritik från Carles Puigdemont, tidigare katalansk regionpresident. Elva av de 17 ministrarna är kvinnor. En del av ministrarna är medlemmar av Socialistpartiet, andra inte.

  • Madrid häver finansiella restriktioner mot Katalonien

    Den nya PSOE-regeringen aviserar att de finansiella restriktionerna mot Katalonien ska hävas och att den katalanska regeringen nu kan göra sina utbetalningar utan klartecken från Madrid. Regeringens talesperson utbildningsminister Isabel Celaá säger att det är ett steg mot en normalisering av relationerna mellan den spanska regeringen och den i Katalonien. Premiärminister Sánchez ska också ha talat med den katalanske regionpresidenten Quim Torra på telefon.

  • Tiotusentals basker kräver folkomröstning om självständighet

    Fler än 175 000 människor i Baskien bildar en över 20 mil lång mänsklig kedja för att kräva en folkomröstning om självständighet. Manifestationen har organiserats av gruppen Gure Esku Dago (I våra egna händer). Opinionsundersökningar tyder på att bara 15 procent av baskerna vill ha självständighet, men en majoritet av befolkningen i regionen anser att de ska ha rätt att rösta om saken.

  • Spanien tar emot flyktingbåt

    Premiärminister Pedro Sánchez säger att Spanien är villigt att ta emot räddningsfartyget Aquarius med 629 människor ombord för att undvika "en humanitär katastrof". Både Malta och Italien hade dessförinnan nekat fartyget att lägga till i hamnar i deras länder. Enligt organisationen SOS Méditerranée hade människorna ombord plockats upp av Aquarius från mindre båtar i sex räddningsaktioner utanför Libyens kust. Europarådet välkomnade den spanska regeringens beslut och betonar att stater är skyldiga att bistå människor i nöd på havet. Ombord på fartyget finns 123 ensamkommande barn från Eritrea, Ghana, Nigeria och Sudan. Senare lovar den spanska regeringen att alla ombord ska få gratis hälsovård och få sina asylskäl prövade. Det får tillstånd att stanna i landet i 45 dagar. Den franska regeringen har också lovat att bistå migranterna. 

  • Kulturministern avgår

    Kulturminister Maxim Huerta avgår efter avslöjanden om att han genom ett skalbolag hade försökt undvika att betala skatt på över 200 000 euro mellan 2006 och 2008. 2017 beordrade en domstol författaren och TV-personligheten att betala in 360 000 euro i skatt, dels den summa ansågs vara skyldig, plus räntor och böter. 

  • Kungens svåger börjar avtjäna sitt fängelsestraff

    Kungens svåger Iñaki Urdangarín anländer till Brieva-fängelser i Avila för att avtjäna sitt fängelsestraff på fem år och tio månader för skattebrott och förskingring. Urdangarín överklagade den ursprungliga domen till Högsta domstolen som veckan innan sänkte straffet från sex år och tre månader.

  • "Francos kvarlevor ska flyttas"

    Den nya socialistregeringen aviserar planer på att flytta den förre diktatorn Francos kvarlevor från  El Valle de los Caidos (De stupades dal), ett mausoleum nordväst om Madrid, och istället skapa en plats för försoning. Granitmonumentet uppfördes mellan 1941 och 1959, och arbetet utfördes till viss del av Även José Antonio Primo de Rivera, ledare för det högerextrema Falangistpartiet som stödde Franco är begravd på samma plats.

  • Spaniens befolkning växer för andra året i rad

    Spaniens befolkning växer för andra året i rad, tack vare invandring, enligt officiell statistik. Från 1 januari 2017 till 1 januari 208 ökade invånarantalet med drygt 132 000 personer. Det gör att Spanien nu har nästan 46,7 miljoner invånare. De flesta av invandrarna kommer från Venezuela, Colombia, Italien och Marocko. Färre nya invandrare än tidigare kommer från Ecuador, Rumänien och Storbritannien. Samtidigt visade statistiken att dödstalen i Spanien var högre än födelsetalen. Mellan 2012 och 2015 hade landet negativ befolkningstillväxt. 

  • EU-överenskommelse om migration

    EU-länderna enas efter långdragna förhandlingar  om en kompromiss som innebär att EU-länder ska kunna bilda särskilda mottagningscentraler för migranter som kommer via Medelhavet. Dessutom ska man utreda om liknande centra kan bildas utanför EU i Nordafrika. Många frågor lämnas dock olösta efter EU-mötet. Det är oklart om det finns några EU-länder som är villiga att hysa mottagningscentraler. Flera nordafrikanska länder, bland annat Marocko och Libyen, har sagt nej till att sådana centra ska placeras på deras territorium. Det fortfarande råder oenighet mellan EU-länderna om hur asylsökande som bedöms ha asylskäl ska fördelas mellan medlemsstaterna. EU-länderna enas också om en utbetalning på 3 miljarder euro för att hjälpa flyktingar i Turkiet och för att förstärka EU:s Afrikafond. Den nya spanska PSOE-regeringen har hittills valt en mer generös linje i migrationspolitiken än den tidigare konservativa regeringen, och tagit emot två räddningsfartyg som inte tillåtits gå i hamn i Italien och Malta. Vid EU-toppmötet kommer Spanien (och Grekland) också överens med den tyska regeringen om att återta asylsökande som sökt sig till Tyskland, men som tidigare registrerats i Spanien.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0