Augusti 2020

Senaste händelser

  • Augusti

  • Coronavaccinet Sputnik-V presenteras

    Ryssland meddelar att landet är först i världen med att godkänna ett vaccin mot coronaviruset. Vetenskapsmän i väst och världshälsoorganisationen WHO tar emot nyheten med viss skepsis och det påpekas av vaccinet inte genomgått ett omfattande så kallat fas-3-test.. President Putin avvisar alla farhågor och säger att en av hans döttrar tagit vaccinet och att han ”vet att det är effektivt och ger långvarig immunitet”. Vaccinet, som kallas Sputnik-V efter den satellit som skickades upp av Sovjetunionen på 1950-talet, har utvecklats av forskningsinstitutet Gamaleva i samarbete med landets försvarsdepartement. Några dagar efter tillkännagivandet meddelar det ryska hälsodepartementet att en första omgång doser av vaccinet tillverkats.  

  • Navalnyj kollapsar under flygtur – förgiftning misstänks

    Regimkritikern Aleksej Navalnyj kollapsar under en flygtur från Sibirien till Moskva och tas in på sjukhus vid en mellanlandning i Omsk. Navalnyj befinner sig på en rundresa i Ryssland för att stötta regimkritiker och uppmana sina landsmän att taktikrösta i regionvalen i september på ett sätt som gynnar oppositionen. En av Navalnyjs medarbetare säger att han troligen blivit förgiftad av det te han drack på flygplatsen innan de steg ombord på planet. Navalnyj tas om hand på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i staden Omsk. Några dagar senare flygs han till Tyskland för vård.  

  • Putin lovar ge Lukasjenko militärt stöd

    President Putin utlovar militärt stöd till Belarus president Aleksandr Lukasjenko som är hårt ansatt av omfattande demonstrationer. Oppositionen i Belarus hävdar att Lukasjenko vunnit presidentvalet genom fusk och kräver hans avgång. Putin uppger att Ryssland dragit samman en trupp som kan sättas in om situationen i grannlandet urartar vilket enligt Putin är fallet om ”extremister sätter eld på bilar och hus och börjar ta över administrativa byggnader”.   

  • Slovakiska diplomater skickas hem

    Tre slovakiska diplomater utvisas som vedergällning för att Slovakien tidigare under månaden skickat hem tre ryska diplomater. Som skäl angav slovaiska UD att det slovakiska konsulatet i Sankt Petersburg ”utnyttjats och att ett allvarligt brott begåtts i en av EU:s och Natos medlemsstater”. Utrikesdepartementet gav inga detaljer men slovakiska medier gjorde gällande att konsulatet i Sankt Petersburg utfärdat ett visum som öppnade vägen in i EU för en ryss som misstänks ha skjutit ihjäl en georgisk medborgare av tjetjensk ursprung i Berlin 2019. Offret hade bland annat kämpat mot Ryssland under andra Tjetjenienkriget (se RYSSLAND: Uppror i Tjetjenien) och var stämplad som terrorist och eftersökt i Ryssland. Tyskland anklagade Ryssland för att ligga bakom mordet vilket Moskva avfärdade som grundlösa anklagelser. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0