December 2020

Senaste händelser

  • December

  • Homofobi i Polen oroar Europarådet

    Europarådet uppmanar Polens styrande att sluta stigmatisera sexuella minoriteter. I en rapport från rådet heter det att de tre senaste åren har inneburit svårare villkor för medborgare med hbtq-orientering, och att Polen är det EU-land där respekten för deras mänskliga rättigheter är minst. Kommissionären Dunja Mijatović uppmanar lagstiftarna att inte anta en rad aktuella lagförslag som gör hbtq-medborgare ännu mer utsatta.

  • Kompromiss räddar EU-budget och coronastöd

    EU:s stats- och regeringschefer enas om unionens långtidsbudget och om coronakrisfonden. En kompromiss gör att också Polen och Ungern, som hotat med att stoppa beslut genom lägga in veto, uppger sig vara nöjda. Knäckfrågan är att ekonomiska stöd från EU ska kopplas till krav på medlemsländernas demokratiska system (se 5 november). Polen och Ungern är stora mottagare av pengar från EU, men båda länderna har de senaste åren utvecklats i auktoritär riktning: regeringarna har stärkt sitt grepp om domstolar och massmedier. Kompromissen vid EU-toppmötet uppges gå ut på att det ska ställas demokrativillkor endast inför framtida utgifter. Utan kompromissen skulle EU ha tvingats anta en svångremsbudget.

  • EU-ledare enas om att skärpa klimatpolitiken

    Efter nattmangling enas EU:s stats- och regeringschefer om att utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 55 procent till år 2030. Diskussionen har handlat om hur kostnader för åtgärder ska fördelas mellan medlemsländerna. Det är framför allt Polen, som är mycket beroende av kol, som har krävt att få detaljerade besked om vilka stöd landet kan räkna med när kolet ska fasas ut. Toppmötets beslut betyder att EU skärper sina delmål: hittills har det hetat att utsläppen ska minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivå. EU har i samband med Parisavtalet från 2015 åtagit sig att bli klimatneutralt till 2050, och om det målet ska uppnås anses strängare utsläppsregler vara nödvändiga.

  • Kyrkans popularitet minskar

    Förtroendet för katolska kyrkan minskar, att döma av opinionsmätningar. 41 procent av drygt tusen polacker som tillfrågats av institutet CBOS ser med uppskattning på kyrkan, att jämföra med 49 procent i september. Samtidigt har andelen som ogillar kyrkan stigit från 41 till 47 procent. Både skandaler inom kyrkan, där övergrepp mot barn har dolts av höga företrädare, och debatten om abortfrågan antas ha påverkat åsikterna (se 25 oktober och 28 november).

  • Coronavaccinationer leder till bråk

    Polen börjar, liksom många andra länder i Europa, vaccinera medborgare mot virussjukdomen covid-19. Enligt de polska reglerna ska man börja med att se till att personal i vården vaccineras, men snart framkommer att ett universitetssjukhus i Warszawa vaccinerar TV-kändisar (som ska vara affischnamn i en kampanj för vaccinationerna) och politiker (bland dessa somliga som tillhör regeringspartiet Lag och rättvisa) utan att dessa tillhör riskgrupper. En regeringstalesman uppger att det kan bli aktuellt med disciplinstraff för en del av dem som går före i kön.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0