Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • Saakasjvili nomineras

   Oppositionspartiet Förenade nationella rörelsen kommer, tillsammans med nio mindre partier, att nominera förre presidenten Micheil Saakasjvili till premiärministerposten, uppger partiordföranden Grigol Vasjadze. Den omstridde Saakasjvili befinner sig utanför landets gränser. De tio partierna utgör tillsammans en allians som de kallas Styrka i enighet. 

  • Val med 66 partier

   Sammanlagt 66 partier har registrerat sig för att delta i höstens parlamentsval och fått klartecken. Valmyndigheten uppger att tolv partier inte har godkänts. Två dagar tidigare har parlamentet, vid tredje läsningen, antagit ändringar i vallagen som bland annat handlar om att skydda valhemligheten och straffbelägga påtryckningar mot väljare. Böter, husarrest eller fängelse i upp till tre år kan bli följden enligt förslagen från regerande Georgisk dröm. Omröstningen bokottas, liksom tidigare, av de stora oppositionspartierna.

  • Augusti

  • Oppositionen ser risk för fusk

   Två månader före parlamentsvalet har omkring 30 oppositionspartier skrivit under en gemensam deklaration mot befarat valfusk. De kommer att inrätta en gemensam databas dit uppgifter om misstänkt fusk kan anmälas. Partierna lovar också att samarbeta med enskilda organisationer och internationella valobservatörer. Parlamentsvalet, då 150 ledamöter ska väljas, planeras till den 31 oktober.

  • Landssorg efter trafikolycka

   En minibuss störtar utför en bergvägg på vägen mellan Tbilisi och Shatili i norr och 17 personer omkommer. En dags landssorg utlyses till den 25 augusti. Shatili är en svårtillgänglig trakt vid gränsen mot Tjetjenien som under sommaren lockar till sig turister och bergsklättrare.

  • Juni

  • Valreglerna ändras

   Parlamentet godkänner ändringar i författningen med 117 röster mot 3. De två största oppositionspartierna Förenade nationella rörelsen och Europeiskt Georgien bojkottar omröstningen, eftersom de anser att det styrande Georgisk dröm inte har uppfyllt tidigare givna löften om att valen ska bli helt proportionella. Reformen medför att 120 av de 150 ledamöter som ska väljas i oktober kommer att utses proportionellt, medan de återstående 30 ledamöterna utses genom majoritetsval i enmansvalkretsar. Att tröskeln till parlamentet sänks till bara en procent av rösterna i de proportionella valen leder till att en mängd nya småpartier är på väg att bildas, från vänster till högernationalister.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0