Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • EU godtar inte presidentvalet

   EU erkänner inte Aleksandr Lukasjenko som legitim statschef till följd av det ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti, deklarerar EU:s utrikespolitiske representant Josep Borrell inför EU-parlamentet.

  • Lukasjenko hem från Putin med lånelöfte

   President Lukasjenko besöker Rysslands president Putin i Sotji (Lukasjenkos första utlandsresa sedan det omstridda presidentvalet) och får ett löfte om lån värt 1,5 miljarder dollar, vilket skulle göra det möjligt för Belarus att täcka både förestående betalningar på statliga lån och en energinota från Ryssland. Putin uppger att gemensamma militärövningar ska hållas i Belarus varje månad under det kommande året. Enligt Putin har Lukasjenko också bekräftat planer på att ändra den belarusiska författningen. Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, i exil i Litauen, säger att Lukasjenko borde bli bunden att återbetala miljardlånet personligen "eftersom det ska användas till att spöa upp oss". Resan till Sotji ses allmänt som ett kvitto på att en försvagad Lukasjenko blir alltmer beroende av makthavarna i Ryssland.

  • Flera hundra gripna vid söndagsprotest

   Kravallpolis griper fler än 400 demonstranter i Minsk i samband med ännu en stor söndagsdemonstration mot presidenten och valet den 9 augusti. Även i andra städer ingriper polisen mot demonstranter, som bland annat motas bort med vattenkanoner.

  • Ukrainare pekas ut för valpåverkan

   USA riktar sanktioner mot den ukrainske politikern Andrij Derkatj som publicerat ljudinspelningar från 2016 som påståtts visa att den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden varit inblandad i korruption. Derkatj beskrivs som rysk agent och anklagas för att ha försökt påverka utgången i 2020 års amerikanska presidentval. 

  • Svenskt agerande i Belarus

   Den svenska biståndsmyndigheten Sida har beslutat "frysa" utbetalningar till biståndsprojekt i Belarus där statliga aktörer är delaktiga. En bärande anledning är det tilltagande våldet från myndigheterna sida. Enligt Sveriges Radio berörs tre olika projekt. På plats i Minsk ingår svensk UD-personal i en grupp diplomater som anslutit sig till den regimkritiska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i hemmet för att skydda henne mot landets myndigheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0