Belarus (Vitryssland)
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus (Vitryssland)

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Fuskanklagelser inför valet

   Förhandsröstningen i presidentvalet inleds. Högst tre valobservatörer får finnas i varje vallokal och högst fem vid valurnorna på själva valdagen den 9 augusti, har valkommissionen meddelat "med hänvisning till coronapandemin". Oberoende observatörer hävdar att offentliganställda pressas att rösta på presidenten eller på Lukasjenko-vänliga kandidater, och att fuska under förhandsröstningen. Inga internationella valobservatörer från OSSE finns på plats (se 15 juli).

  • Juli

  • Massprotest mot presidenten

   Trots hot om myndighetstillslag samlas tiotusentals människor i Minsk. Samlingen är utlyst som ett kampanjmöte för Svetlana Tichanovskaja som har släppts fram som presidentkandidat. Hennes främsta vallöfte är att hon, om hon skulle vinna, ska utlysa ett nyval som hela oppositionen tillåts delta i. Mot hennes make Sergej Tichanovskij, som stoppats från att kandidera, reser myndigheterna samtidigt nya brottsanklagelser. Bland annat hävdar de att han planerat att, i samarbete med ryska legosoldater, ställa till med oro inför presidentvalet den 9 augusti.

  • Ryska legosoldater gripna

   33 ryska medborgare, varav 32 beskrivs som anställda i det ryska säkerhetsföretaget Wagner, har gripits. Enligt statliga belarusiska medier, som hänvisar till rättskällor, befinner sig ryssarna i landet för att "destabilisera läget under valrörelsen". Det är inte första gången Belarus hävdar, särskilt i valtider, att det förekommer komplotter orkestrerade från utlandet. Däremot uppges det vara första gången sådana anklagelser riktas mot Moskva. Den ryske författaren Zachar Prilepin, som har krigserfarenhet från Moskvastödda separatistenklaver i östra Ukraina, hävdar via sociala medier att legosoldaterna sannolikt var på väg till något annat land, och att belarusiska myndigheter med all säkerhet förstått det. Företaget Wagner opererar i flera länder, inte minst i konflikthärdar. Överallt tros verksamheten ha klartecken från den ryska statsledningen. 

  • Smittad men symptomfri president

   President Lukasjenko uppger att han har testats och visat sig bära på viruset sars-cov-2, men eftersom han inte har insjuknat i covid-19 har han fortsatt att jobba. Vitryssland, som har rapporterat sammanlagt 543 dödsfall, är ett av få länder som inte har infört restriktioner för att stoppa smittan. Presidenten, som tidigare har avfärdat coronapandemin som en psykos, har på sistone bland annat träffat Rysslands president Putin två gånger.

  • Oppositionsledare lämnar landet

   Valery Tsepkalo, som inte tillåts ställa upp i presidentvalet, har tagit sig till Moskva med sina barn för att undgå att gripas i Vitryssland, uppger hans kampanjmedarbetare. Tsepkalo säger sig ha fått tips om att det utfärdats en arresteringsorder för honom. Frun stannar i Minsk för att arbeta i oppositionens kampanj mot president Lukasjenko. Också Svetlana Tichanovskaja, som fått klartecken för att kandidera, har skickat sina barn utomlands av säkerhetsskäl (se 29 maj). 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0