Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Maj

  • Livstid för utpekade legosoldater

   Två syrier som togs till fånga av armeniska styrkor under kriget mot Azerbajdzjan 2020 döms till livstids fängelse av en domstol i södra Armenien. De två har pekats ut som legosoldater och Armenien hävdar att Turkiet, som stödde Azerbajdzjan i kriget, rekryterade syriska stridande till kriget i Kaukasus. De anklagelser som riktas mot de två syrierna handlar om bland annat terrorism och brott mot folkrätten. Drygt 30 identifierade personer som pekas ut som legosoldater är efterlysta av armeniska myndigheter. Kriget som handlade om området Nagorno-Karabach vanns av Azerbajdzjan (se främst 9 november 2020).

  • April

  • Övning med turkisk militär

   Azerbajdzjan och Turkiet genomför en gemensam militärövning. Tvådagarsövningen genomförs på azerisk mark, men hur stora styrkor som deltar offentliggörs inte. Med Turkiet som stöd och som vapenleverantör vann den azeriska försvarsmakten krig mot Armenien 2020 om enklaven Nagorno-Karabach.

 • 2020

  • December

  • Azeriska soldater misstänks för krigsbrott

   Vapenvilan från den 9 november bryts. Azerbajdzjan meddelar att fyra azeriska soldater mister livet, medan Armenien rapporterar några skadade. Dagen efter framkommer att två soldater från Azerbajdzjan har rättsliga efterräkningar att vänta i hemlandet för att ha stympat liken av armeniska soldater under höstens krig om Nagorno-Karabach. De två filmade sina tilltag och lade ut filmerna på sociala medier. Två andra soldater ska ha skändat armeniska gravstenar.

  • Azerbajdzjan firar seger i kriget

   Turkiets president Erdoğan deltar på plats i Azerbajdzjans firande av segern över Armenien i det senaste kriget om Nagorno-Karabach. I en militärparad som hålls i Baku finns drönare av turkisk tillverkning med bland den utrustning som visas upp. Amnesty International uppmanar samma dag både Azerbajdzjan och Armenien att utreda anklagelser om krigsbrott; sådana anklagelser riktas mot båda sidor.

  • Nästan 5 500 dog i höstens krig

   Azerbajdzjan offentliggör för första gången en uppgift om hur många som liv som krävdes i höstens krig om Nagorno-Karabach: 2 783 soldater har konstaterats stupade och ytterligare 100 saknas. Armenien har tidigare angett sina militära förluster till 2 425. Det betyder att fler än 5 200 soldater miste livet. Minst 143 civila dödsoffer är kända, på båda sidor.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0