Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Oktober

  • Vapenvila, men fortsatt skjutande

   Armenien och Azerbajdzjan enas vid maratonförhandlingar i Moskva om vapenvila i det senaste kriget om Nagorno-Karabach, som trappades upp i slutet av september, men fortsatta stridshandlingar rapporteras ändå. Enligt överenskommelsen ska Internationella rödakorskommittén bistå med fångutväxling och med att ta rätt på kvarlevor av stupade, men organisationen säger att det inte kan ske förrän det finns säkerhetsgarantier för rödakorspersonal. Striderna har enligt olika källor krävt närmare 500 liv, varav cirka 60 civila.

  • Israel går kaukasisk balansgång

   Striderna mellan Azerbajdzjan och Armenien har riktat ljuset mot vapenaffärer mellan Israel och den azerbajdzjanska staten. Det är känt sedan flera år att Aliyevregimen är kund hos den israeliska försvarsindustrin, samtidigt som Israel importerar azerisk olja. Israel offentliggör inte försäljningssiffror land för land, men Azerbajdzjan har bekräftat inköp av bland annat bestyckade drönare. Avancerade vapensystem har gjort styrkeförhållandena i Kaukasus mer ojämna än tidigare, och Armenien (som inte har öppnat en ambassad i Israel förrän nyligen) oroas. Av en sajt som följer flygrörelser framgår också att ett azeriskt plan lyfte från ett flygfält i Israel, nära en militärbas, så sent som precis före det senaste krigsutbrottet. Ämnet lyfts nu upp på presidentnivå och den israeliske statschefen Reuven Rivlin utlovar humanitär hjälp till Armenien.

  • September

  • Omfattande strider i Nagorno-Karabach

   Regeringen inför krigslagar och ger order om militär mobilisering sedan strider utbrutit mellan armeniska separatister och azerisk militär i det omstridda området Nagorno-Karabach som ligger i Azerbajdzjan men kontrolleras av Armenien. Båda sidor beskyller varandra för att ha inlett striderna och för att angripa områden med civila. Omvärlden manar till besinning men striderna fortsätter och har efter fyra dagar krävt runt 100 människors liv på den armeniska sidan, varav en knapp femtedel civila. Azerbajdzjan redovisar inga förluster. Armenien anklagar Turkiet för att ha blandat sig in i konflikten på Azerbajdzjans sida och för att ha skjutit ned ett armeniskt plan vilket Turkiet förnekar. Striderna utgör den allvarligaste konfrontationen mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan 2016.

  • Juli

  • Stormakter manar till förhandlingar

   Sammanlagt 19 döda har rapporterats i de skottväxlingar med bland annat artilleri som skett över gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan under de gångna veckorna. Då tas konflikten upp via telefon mellan statsledningarna de angränsande stormakterna Turkiet och Ryssland. Presidenterna Erdoğan och Putin manar till förhandlingar.

  • Stridsutbrott vid orolig gräns

   Vid gränsen mellan Azerbajdzjan och Armenien flammar ländernas varaktiga ovänskap upp till strider. Båda parter uppges använda artilleri och pansar. Efter tre dagar av stridshändelser hävdas från azeriskt håll att elva soldater fått sätta livet till, bland dem en general, medan armenierna säger sig ha förlorat två officerare. Det hela sker i ett nordligt gränsavsnitt och inte nära Nagorno-Karabach, ett område som Armenien intog när det var krig på 1990-talet. Oljelandet Azerbajdzjan, vars militärutgifter är större än hela Armeniens statsbudget, har hotat att återta enklaven med våld, men Armenien har politiskt stöd i Moskva (medan azerierna stöds av Turkiet) och förhandlingar mellan de två tidigare sovjetrepublikerna tenderar att bli resultatlösa. Senast de var nära fullt krig var 2016.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0