Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Smittspridningen tar ny fart

   Uzbekistan återinför restriktioner mot coronaviruset sedan smittspridningen tagit ny fart. Uzbekistan sattes i strikt karantän i mars och april men därefter lättade regeringen på restriktionerna. Exempel på platser som stängs igen är restauranger, gym, simhallar och vissa marknadsplatser. Det är heller inte tillåtet att hålla bröllop. Uzbekistan har haft drygt 10 800 bekräftade fall av covid-19, varav 41 avlidit.

  • April

  • Krisstöd till företagen

   President Mirzijojev ger centralbanken order om att betala ut sammanlagt 3,1 miljarder dollar till landets banker för att de i sin tur ska kunna stödja lokala producenter och företag med kapital. Anledningen till stödåtgärden är att regeringen vill försöka mildra de negativa effekterna av spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Tidigare har regeringen beordrat att alla provinser och större städer ska sättas i karantän och uppmanat invånarna att ägna sig åt så kallad social distansering och bara lämna hemmen för arbete och nödvändiga ärenden.

  • Mars

  • Nytt långt fängelsestraff för Karimova

   Den avlidne expresidenten Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova döms till 13 år och fyra månader i fängelse för bland annat utpressning och förskingring. Karimova, före detta diplomat och sångerska, hamnade i klammeri med rättvisan redan 2014 då hon började nämnas som möjlig efterträdare till sin far. Vilka handlingar som ledde till domen framgår inte. När domen faller sitter Karimova redan fängslad för andra brott sedan flera år tillbaka.

  • Februari

  • Förre spionchefen får nytt fängelsestraff

   Ichtijor Abdullajev, en tidigare chef för säkerhetstjänsten, döms till 19 års fängelse för att ta tagit emot mutor. Rättegången har pågått bakom stängda dörrar i en militärdomstol sedan i juni 2019. Abdullajev dömdes i september 2019 till 18 års fängelse för att ha öveträtt tullregler samt för att vara inblandad i organiserad brottslighet. Bedömare säger att rättegångarna är politiskt motiverade då Abdullajev ska ha överträtt sina befogenheter och övervakat och avlyssnat president Mirzijojev.

  • Bloggare flyr landet

   Bloggaren Nafosat Ollosjkurova flyr från Uzbekistan av rädsla för att bli inlåst på psykiatriskt sjukhus av myndigheterna. Hon har känt sig trakasserad av myndigheterna sedan hon i september 2019 spärrades in på psykiatrisk klinik i två månader efter att ha filmat en protestmarsch.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0