Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Maj

  • Bloggare döms till långt fängelsestraff

   En domstol i södra Uzbekistan dömer en bloggare till 6,5 års fängelse för utpressning och förtal. Bloggaren Otabek Sattorij är välkänd i landet för sin kritik mot korruptionen bland politiker och näringslivsledare i hemstaden Termez. Sattorij är en av flera bloggare som fått många följare under president Mirzijojevs regeringsperiod, då press- och yttrandefriheten stärkts något jämfört med Karimovs tid vid makten.

  • April

  • Uzbekiska IS-krigares familjer tas hem

   Kurdiska myndigheter i nordöstra Syrien överlämnar 24 uzbekiska kvinnor och 68 uzbekiska barn som tros ha familjeband till IS-krigare till en delegation från hemlandet. Sju av barnen saknar föräldrar. Många radikaliserade uzbeker valde att delta på IS sida i krigen i Irak och Syrien. Uzbekistan har sedan IS-kalifatets fall i flera omgångar tagit hem landsmän som misstänks för samröre med terrororganisationen. I den senaste omgången togs 240 uzbekiska kvinnor och barn hem.

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   En vaccinationskampanj mot covid-19 inleds med vaccin från AstraZeneca samt med det kinesiska Sinopharm och det ryska Sputnik V. Uzbekistan ingår i FN-projektet Covax som distribuerar vaccin gratis till fattiga länder. Som i de flesta länder får äldre medborgare och sjukvårdspersonal vaccinet först.

 • 2020

  • Augusti

  • Imam släpps fri efter 15 år i fängelse

   Den tidigare imamen Ruchiddin Fachriddinov har släppts fri efter 15 år i fängelse, rapporterar AFP. Fachriddinov var predikant i en moské i Tasjkent när han greps under ett av Karimovregimens tillslag mot religiösa grupper som inte godkänts av staten. Fachriddinov dömdes 2005 till 17 års fängelse för extremism men släpps ett par år i förtid. Fachriddinov får inte arbeta som imam efter frigivningen. Rapporter finns om att han har torterats i fängelset.

  • Juli

  • Smittspridningen tar ny fart

   Uzbekistan återinför restriktioner mot coronaviruset sedan smittspridningen tagit ny fart. Uzbekistan sattes i strikt karantän i mars och april men därefter lättade regeringen på restriktionerna. Exempel på platser som stängs igen är restauranger, gym, simhallar och vissa marknadsplatser. Det är heller inte tillåtet att hålla bröllop. Uzbekistan har haft drygt 10 800 bekräftade fall av covid-19, varav 41 avlidit.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0