Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Mars

  • Två års fängelse för klistermärke på kungaporträtt

   En man döms till två års fängelse för att ha satt ett klistermärke på kungens porträtt under en fredlig demonstration för demokrati (se September 2020). På märket stod det "GuKult", som är en satirisk Facebooksida som vänder sig mot etablissemanget. Mannen döms med stöd av Thailands majestätslagar som säger att kungen inte får förolämpas. Omkring 160 demokratiaktivister som deltog i demonstrationerna 2020 har åtalats för majestätsbrott, vilket kan ge upp till 15 års fängelse.

  • Januari

  • Relationerna till Saudiarabien återupprättas

   Thailand och Saudiarabien tillkännager att de återupprättar de diplomatiska relationerna som frystes 1989 efter att en thailändsk vaktmästare stulit juveler från en saudisk prins. Juvelerna var värda 20 miljoner dollar. Stölden blev upprinnelsen till en bitter tvist mellan de två länderna som varat tills nu. Beskedet om de återupprättade relationerna kommer i samband med att premiärminister Prayut Chan-O-Cha gör Thailands första statsbesök i Saudiarabien på över 30 år. I Riyad träffar Prayut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

 • 2021

  • November

  • HD: krav på reformerad monarki kan vara högförräderi

   Högsta domstolen slår fast att tre demonstrationsledare som i tal sagt att kungahusets ställning bör ändras kan ha gjort sig skyldiga till högförräderi genom försök att störta monarkin. En fällande dom för högförräderi kan ge dödsstraff i Thailand. Domen innebär att det i praktiken blir förbjudet att förespråka reformer av monarkin.

  • Thailand öppnar för utländska turister

   Efter ett 18 månader långt uppehåll på grund av coronapandemin öppnar Thailand åter gränserna för fullvaccinerade turister från 60 så kallade lågriskländer. Turisterna testas för covid-19 vid ankomsten till flygplatsen och sover en natt på ett statsägt hotell i väntan på testresultatet. Därefter är de som testats negativt fria att resa vart som helst i Thailand. Antalet turister från utlandet störtdök med över 80 procent under 2020, ett hårt slag mot den thailändska ekonomin som får en femtedel av sina inkomster från turistindustrin.

  • Augusti

  • Nya regeringskritiska protester

   Regeringskritiska protester hålls i Bangkok för tredje gången på en vecka, efter en lugnare period på grund av coronapandemin. Demonstranterna kastar sten och smällare mot kravallpolisen som svarar med vattenkanoner, gummikulor och tårgas för att skingra demonstranterna som genom att samlas bryter mot coronarestriktionerna. Demonstrationerna hålls i protest mot just regimens sätt att hantera pandemin, särskilt den långsamma vaccinationskampanjen och hur restriktionerna slår hårt mot fattiga människor. Men i bakgrunden pyr också det pågående missnöjet med regeringen och monarkin. Thailand har runt 21 000 bekräftade nya fall av covid-19 per dygn.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0