Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Inreseförbud slår mot turismen

   Thailand inför inreseförbud i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. Förbudet gäller såväl flyg som sjöfart och landtransporter. Beslutet innebär ett slag mot landets viktiga turistindustri. Diplomater och hemvändande thailändare med godkända hälsodeklarationer är undantagna från förbudet. Samtidigt införs förbud mot alla slags folksamlingar, med undantag för familjesammankomster som bröllop. Spridning av falska nyheter som kan skapa rädsla kan bestraffas med två års fängelse. När besluten fattas har Thailand 934 bekräftade fall av coronasmitta samt fyra dödsfall.

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Thailand stänger offentliga platser som samlar stora folkmängder, till exempel nöjeslokaler, idrottsarenor och skolor. Exempel är barer, tuppfäktningsarenor, boxningsarenor och nattklubbar. Åtgärderna är ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. Stängningarna slår mot företag inom nöjes- och turistindustrierna. Regeringen meddelar att firandet av det buddistiska nyåret, songkran, i april inte kommer att vara en allmän helgdag med ledighet som det brukar. Syftet är att få folk att resa mindre.

  • Regimkritisk gatuprotest i Bangkok

   Hundratals demokratianhängare samlas utanför parlamentet i Bangkok i den första regimkritiska gatuprotesten på flera år. De kräver regeringens avgång och bär svarta t-shirts som ett tecken på sorg över tillståndet i Thailand.

  • Februari

  • Ny framtid förbjuds

   Författningsdomstolen beslutar att upplösa oppositionspartiet Ny framtid, som är skarpt kritiskt mot såväl regeringen som militären. Domstolen förbjuder samtidigt partiledaren Thanathorn Juangroongruangkit och 15 andra partiledare att vara aktiv i thailändsk politik under de närmaste tio åren. Anledningen till besluten är att domstolen anser att Ny framtid finansierat partiverksamheten på ett olagligt sätt när det mottagit ett lån på sex miljoner dollar från Thanathorn Juangroongruangkit. Ny framtids 65 parlamentsledamöter får 60 dagar på sig att gå med i andra politiska partier. Runt 500 anhängare samlas samma dag utanför Ny framtids högkvarter i Bangkok i en sympatiyttring.

  • Ett 30-tal döda i masskjutning

   En soldat skjuter ihjäl minst 29 människor och skadar ytterligare ett 60-tal i staden Nakhon Ratchasima (Korat) när han med automatvapen håller hundratals besökare i en galleria kvar under 18 timmar. Vapnen har han stulit i ett militärt vapenförråd. Soldaten fångas på övervakningskameror och skjuts en dag senare ihjäl av en insatsstyrka. Motivet till dödsskjutningarna är oklar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0