Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Nya regeringskritiska protester

   Regeringskritiska protester hålls i Bangkok för tredje gången på en vecka, efter en lugnare period på grund av coronapandemin. Demonstranterna kastar sten och smällare mot kravallpolisen som svarar med vattenkanoner, gummikulor och tårgas för att skingra demonstranterna som genom att samlas bryter mot coronarestriktionerna. Demonstrationerna hålls i protest mot just regimens sätt att hantera pandemin, särskilt den långsamma vaccinationskampanjen och hur restriktionerna slår hårt mot fattiga människor. Men i bakgrunden pyr också det pågående missnöjet med regeringen och monarkin. Thailand har runt 21 000 bekräftade nya fall av covid-19 per dygn.

  • Över 100 åtal för majestätsbrott under ett år

   Etthundratio demonstranter har åtalats för majestätsbrott under det senaste årets protestaktioner, då bland annat krav framförts på minskad kungamakt. Det är framför allt ungdomar som åtalats för att de krävt författningsändringarna. Protestledaren Parit Chiwarak, kallad Pingvinen, innehar rekordet på hela 20 åtalspunkter för att ha förolämpat kungen. Ytterligare minst åtta protestledare under 18 år står åtalade för majestätsbrott. De åtalade riskerar att dömas till mellan tre och 15 års fängelse.

  • Coronarestriktionerna utvidgas

   Det nattliga utegångsförbudet och andra coronarestriktioner utvidgas till ytterligare 16 provinser. Sedan tidigare är restriktioner på plats i Bangkok samt tolv provinser. Bland annat hålls parker, simbassänger och museer stängda, och restaurangerna får inte sälja alkohol och bara erbjuda hämtmat. Ändå har smittspridningen inte gått att stoppa. Den 30 juli noteras fler än 18 900 bekräftade nya infektioner under ett dygn och 178 dödsfall med covid-19. Sammanlagt har Thailand haft 615 000 bekräftade fall av covid-19 samt 4 990 dödsfall med virussjukdomen.

  • Juli

  • Coronarestriktionerna skärps

   Hårdare coronarestriktioner införs i Bangkok och nio provinser i ett försök att bromsa den snabba spridningen av coronaviruset. Bland annat införs nattligt utegångsförbud. Poliser patrullerar gatorna för att se till att förbudet efterlevs. Folksamlingar med fler än fem personer är inte längre tillåtna. Allmänna kommunikationer slutar att gå klockan 21 på kvällen.

  • Karantänsfria resor till Phuket

   I ett försök att återstarta turistindustrin inför Thailand karantänsfria resor till Phuket. Under dagen anländer 249 utländska passagerare från Israel, Förenade arabemiraten, Qatar och Singapore. Resemodellen tillåter resenärer som kan bevisa att de är fullt vaccinerade mot covid-19 att besöka Phuket utan att först vara i karantän. Om turisterna vill resa någon annanstans inom Thailand måste de först vara 14 dagar på Phuket och under denna tid testa sig för covid-19 tre gånger. Inför turisternas ankomst har 70 procent av invånarna på Phuket vaccinerats. Vanligtvis står turismen för runt en femtedel av landets BNP, men coronapandemin har fört Thailand in i den värsta ekonomiska nedgången sedan Asienkrisen 1997, mycket på grund av stoppet i den internationella turismen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0