Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Skolor öppnas, nattlivet återuppstår

   Med en rad restriktioner på plats öppnas skolorna och klubbar, karaokebarer, massagelokaler och dylika ställen tillåts igen. Affärsresenärer från Japan, Sydkorea, Singapore och Kina samt så kallade medicinska turister får lov att besöka landet igen. Thailand lättar samtidigt på restriktionerna för inresor för utländska medborgare med arbetstillstånd. Nedstängningen i samband med coronapandemin har drabbat Thailands turistnäring hårt. Landet har 3 169 bekräftade fall av covid-19 med 58 dödsfall i virussjukdomen.

  • Maj

  • Ekonomiskt stimulanspaket

   Det lagstiftande parlamentet godkänner ett ekonomiskt stimulanspaket från regeringen på närmare 60 miljarder dollar. Pengarna ska hjälpa landets avstannade ekonomi att återhämta sig efter coronapandemin. Bedömare befarar att den turistberoende thailändska ekonomin kan komma att krympa med upp emot 7 procent under 2020. Drygt 17 miljarder av beloppet kommer att utgöras av stöd till bönder och arbetare på den informella marknaden, samt till anställda på massageinstitut och barer. Satsningar görs också på att stabilisera marknader och öka köpkraften samt till "beredskap inom sjukvården". Merparten av oppositionen i parlamentet lägger ner sina röster vid omröstningen om stimulanspaketet eftersom de anser att åtgärderna är för vagt beskrivna. Spridningen av coronaviruset i Thailand har bromsat in under de senaste veckorna. Vid tidpunkten har landet strax över 3 000 fall av coronasmitta och 57 dödsfall i covid-19.

  • Samhället öppnas sakta upp

   Shoppinggallerior får lov att öppna igen som ett led i en gradvis återgång till ett öppet samhälle efter det att Thailand sattes i karantän på grund av coronapandemin. En rad restriktioner, som temperaturkontroller och ett begränsat antal besökare åt gången, föreligger dock i butikerna. Smittspridningen i landet har slagit av på takten under de senaste veckorna. Vid tidpunkten har Thailand haft drygt 3 000 bekräftade fall av coronasmittade personer.

  • April

  • Räddningspaket mot ökad arbetslöshet

   Kung Maha Vajiralongkorn godkänner en rad lagar som ger regeringen rätt att låna drygt 58 miljarder dollar som ska gå till folkhälsovård och jobbskapande åtgärder. Thailand riskerar att förlora runt tio miljoner arbetstillfällen på grund av turistindustrins nedgång under coronapandemin. Undantagstillstånd råder i landet.

  • Nattligt utegångsförbud

   Nattligt utegångsförbud införs i hela Thailand för att försöka bromsa spridningen av coronaviruset. Den som bryter mot förbudet kan straffas med två års fängelse. Undantag görs för sjukvårdspersonal, postservice samt mat- och bränsletransporter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0