Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters,  AP, taiwanesiska CNA samt Taiwan Security Research.

Senaste händelser

 • 2019

  • Oktober

  • President Tsai leder opinionsmätningar inför valet

   Flera opinionsundersökningar visar på en ledning för president Tsai Ing-wen över KMT-kandidaten Han Kuo-yu. Enligt en undersökning gjord av TV-kanalen TVBS News i slutet av september hade Tsai stöd av 50 procent av invånarna medan Han låg på 38 procent. Stödet för Tsai har ökat jämfört med tidigare mätningar, vilket bedömare menar beror på de pågående protesterna i Hongkong. Ett viktigt budskap för Tsai är att försvara Taiwans suveränitet gentemot Kina, och rapporteringen och stödet för demokratiaktivister i Hongkong i deras kamp har även gynnat Tsai.

  • September

  • Kiribati bryter med Taiwan

   Två öriken i Stilla havet Kiribati avslutar de diplomatiska relationerna med Taiwan till förmån för Kina.  Bara några dagar efter att Salomonöarna meddelat sitt beslut (se 16 september) följer Kiribati efter. Nu har Taiwan diplomatiska relationer med endast 15 länder. Hittills har sju länder brutit med Taipei under president Tsais tid vid makten.

  • Salomonöarna bryter med Taiwan

   Salomonöarnas regering upprättar diplomatiska relationer med Kina och bryter med Taiwan. Därmed förlorar Taipei ännu en bundsförvant bland världens länder. Det är nu endast 16 länder som har diplomatiska relationer med Taiwan.

  • Juli

  • Han Kuo-yu utses till Nationalistpartiets kandidat i presidentvalet

   Han Kuo-yu, borgmästare i den sydliga staden Kaohsiung, vinner primärvalet för att bli Nationalistpartiets kandidat i presidentvalet 2020. Kuo-yu får 45 procent av rösterna, jämfört med 28 procent för Terry Gou, som är Taiwans rikaste man. Kuo-yu beskrivs som en populist, och han lovar att få fart på den taiwanesiska ekonomin och förbättra kontakterna med Peking.

  • Maj

  • Taiwan godkänner samkönade äktenskap

   Den lagstiftande yuan i Taiwan röstar ja till en lag som ger människor av samma kön rätt att ingå ett juridiskt erkänt parförhållande och att ansöka om äktenskapsregistrering hos myndigheterna. Taiwans parlament är det första i Asien som godkänner samkönade äktenskap. Författningsdomstolen hade i en dom 2017 fastställt att samkönade par har rätt att gifta sig och parlamentet fick två år på sig för att ändra den gällande lagstiftningen. I folkomröstningar som hölls därefter har dock en majoritet av taiwaneserna ansett att erkända äktenskap enligt civilrätten bara ska kunna ingås mellan en man och kvinna (se November 2018). Regeringen beslöt att lösa frågan genom att föreslå att en speciallag som tillåter samkönade äktenskap införs.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0