Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters,  AP, taiwanesiska CNA samt Taiwan Security Research.

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Regeringspartier i Japan och Taiwan håller möte om säkerhet

   Det styrande LDP i Japan och Taiwans regerande DPP håller ett gemensamt möte om regional säkerhet för första gången. Enligt bedömare är det ett sätt för Japan att närma sig Taiwan utan att göra det på officiell nivå, vilket skulle ha fått Kina att se rött. Peking protesterar trots det mot att samtalen hålls. Vid mötet lovar de japanska LDP-parlamentarikerna att stödja Taiwans medlemskap i det stora handelssamarbetet CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tidigare TPP). Det diskuteras även samarbete kring produktion av halvledare. Det taiwanesiska ledande datorchiptillverkaren TSMC har planer på att starta en fabrik i Japan.

  • Juni

  • USA och Taiwan återupptar handelssamtal

   Efter ett uppehåll på fem år återupptar Taiwan och USA förhandlingar om ett handels- och investeringsavtal inom ett särskilt forum (Trade and Investment Framework Agreement Council). Samtalen hålls digitalt mellan högt uppsatta handelstjänstemän i Taipei och Washington. Parterna enas om att starta flera arbetsgrupper för att diskutera olika frågor. Peking protesterar mot de återupptagna samtalen.

  • April

  • Flera kinesiska stridsflygplan kränker Taiwans luftrum

   Regeringen rapporterar att ytterligare 25 flygplan från Kina, varav minst 18 är stridsflygplan, har färdats över Taiwans säkerhetszon. Det är den största kränkningen hittills i år och tionde gången som det händer bara under april. Under 2020 genomförde Kina över 380 kränkningar av den taiwanesiska zonen. USA meddelade nyligen att vissa restriktioner som har gällt för amerikanska regeringsrepresentanter för att träffa representanter från Taiwan tas bort.

 • 2020

  • November

  • Pekingvänlig nyhetskanal stoppas

   Den Kinavänliga TV-kanalen Chung T’ien Television (CTI) förlorar sitt sändningstillstånd. Den nationella kommissionen för kommunikation anser att CTI misslyckats med att bättra sig trots upprepade varningar om partiskhet och felaktigheter. Enligt kommissionen hade nära en tredjedel av de anmälningar som kommit från allmänheten gällt CTI. Nyhetskanalens huvudägare, en rik affärsman som även äger livsmedelsföretaget Want Want med stora investeringar i Kina, ska ha försökt påverka nyhetsrapporteringen att bli mer prokinesisk och positiv till Kuomintang. Företrädare för kanalen har sagt att man kommer att försöka överklaga beslutet, som man menar är politiskt grundat.

  • Oktober

  • USA säljer nya vapen till Taiwan

   Det amerikanska försvarsdepartementet ger klartecken till vapenaffär med Taiwan. Det handlar bland annat om en försäljning av 135 kryssningsrobotar, 11 raketramper och andra vapenslag till ett värde av motsvarande omkring 2 miljarder dollar. USA har sedan president Trump tillträde sålt betydligt mer vapen till Taiwan än under tidigare amerikanska presidenter, vilket mötts med kraftiga protester av Kina. Den här gången reagerar Peking med att meddela att sanktioner kommer att införas mot de amerikanska vapentillverkarna, däribland Lockhead Martin, vars material ingår i försäljningen till Taiwan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0