Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Hälsoministern avskedas

   Hälsominister Nasim Olimzoda avskedas av president Rahmon. Inga skäl anges, bara att Olimzoda flyttas till en annan position. Tadzjikistan rapporterade sina 15 första fall av coronasmitta den 30 april efter att länge ha tonat ned hotet från pandemin. När hälsoministern byts ut har landet 293 registrerade fall av coronasmitta och fem dödsfall i covid-19.

  • April

  • Coronapandemin når Tadzjikistan

   Tadzjikistan har registrerat sina första fall av covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. Fem människor i Dusjanbe och tio i den nordliga regionen Sughd har testats positivt. Därmed har coronapandemin även nått Tadzjikistan som ett av de sista länderna i världen.

  • Migrantarbetarna vänder hemåt

   Mängder av tadzjikiska migrantarbetare tvingas återvända hem när arbetsmöjligheterna i Ryssland och Kazakstan försvinner i spåren av coronapandemin och prisraset på olja. Landets finansminister varnar för stora negativa konsekvenser för ekonomin, då remissorna från migrantarbetarna utgör en stor del av landets inkomster i utländsk valuta. Finansministern beräknar att förlusterna blir ungefär 650 miljoner dollar. Regeringen har ansökt om 240 miljoner dollar i stöd från IMF. Tadzjikistan har ännu inte rapporterat något fall av coronasmitta.

  • Presidentson blir senatsordförande

   Rustam Emomali, son till president Rakhmon, väljs till ordförande för senaten. Han väljs enhälligt av samtliga senatorer. Vissa bedömare säger att valet av Rustam Emomali till senatsordförande är ännu ett tecken på att han är tänkt att efterträda fadern på presidentposten så småningom. Enligt författningen är det senatens ordförande som är ställföreträdande vid presidentens frånvaro eller bortgång. Rustam Emomali är borgmästare i Dusjanbe och kommer att behålla den posten.

  • Stödpengar från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 11,3 miljoner dollar går till Tadzjikistan, som vid den tidpunkten inte rapporterat något fall av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0