Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juli

  • Ny regering bildas

   President Wickremesinghe utser Dinesh Gunawardene till ny premiärminister. En ny regering tillsätts i vilken Gunawardene även är inrikesminister, medan president Wickremesinghe intar posten som finansminister.

  • Wickremesinghe väljs till ny president

   Parlamentet väljer UNP-ledaren och tillförordnade presidenten Ranil Wickremesinghe till ny president. Han segrar över oppositionens kandidat Dullus Alahapperuma med 134 röster mot 82. Wickremesinghe förknippas av lankeserna med familjen Rajapaksa och den ekonomiska och politiska kris som landet genomlever. UNP har ett enda mandat i parlamentet men Wickremesinghe får stöd av flertalet av det största partiet SLPP:s ledamöter. Demonstranterna på städernas gator kräver Wickremesinghes avgång. Han ska inneha presidentposten till den nuvarande mandatperioden löper ut i november 2024.

  • Protesterna avtar

   Gotabhaya Rajapaksa mejlar sin avskedsansökan från Singapore till parlamentets talman i Colombo. Ansökan beviljas av parlamentet, som har i uppgift att välja en ny president. Demonstranterna börjar lämna de offentliga byggnader som de ockuperat i flera dagar, såsom presidentpalatset samt premiärministerns residens och kansli.

  • President Rajapaksa avgår

   President Gotabhaya Rajapaksa och hans fru flyr till Maldiverna (dagen därpå vidare till Singapore) i ett militärflygplan. Parlamentets talman meddelar därefter att presidenten har avgått (en formell avskedsansökan lämnas dock inte in) och att premiärminister Ranil Wickremesinghe har utsetts till tillförordnad president. Massprotesterna fortsätter med krav på Wickremesinghes avgång. Den tillförordnade presidenten inför undantagstillstånd i hela landet och beordrar militären att återställa ordningen. Demonstranterna stormar premiärministerkansliet; polisen skjuter tårgas men ingen skottlossning hörs. Minst en människa avlider efter att ha utsatts för tårgasen och 84 tas till sjukhus för behandling av olika skador, enligt sjukhuskällor.

  • Demonstranter stormar presidentpalatset

   De månadslånga regeringskritiska demonstrationerna kulminerar i samband med att hundratusentals människor samlas i fredliga protester för att åter kräva president Rajapaksas avgång. Med militäreskort tvingas Rajapaksa i hast fly från sitt residens utanför Colombo strax innan byggnaden stormas och övertas av tusentals demonstranter. Bilder i medier visar hur människor rör sig inne i den lyxiga bostaden och badar i poolen. En portölj med dokument och ett större belopp kontanter hittas och överlämnas till polisen. Premiärminister Wickremesinghes residens i Colombo sätts i brand. Han och hans familj är inte på plats. Tre personer behandlas för skottskador och tiotals för andningsbesvär efter att ha träffats av polisens tårgas, enligt sjukhuskällor.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0