Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Juni

  • Sirisena i konflikt med utredare

   President Sirisena meddelar att han inte kommer att samarbeta med den utredningsgrupp som parlamentet tillsatt för att granska bristerna i kommunikationen mellan landets olika myndigheterna i samband med terrorattacken på påskdagen (se April 2019). Sirisena avskedar samma dag chefen för den nationella underrättelsetjänsten, Sisira Mendis, efter att denne vittnat inför utredarna om att attacken hade kunnat undvikas samt om att Sirisena inte hade hållit regelbundna möten om säkerheten i landet. Sirisena ska ha förbjudit militär, polis och säkerhetspersonal att vittna inför utredningskommittén.

  • Muslimska ministrar avgår

   Samtliga nio muslimska ministrar samt två muslimska provinsguvernörer avgår i protest mot att regeringen enligt dem inte lyckas skydda landets muslimska minoritet. Folkmobbar har under de senaste veckorna angripit muslimskägda bostäder och affärsinrättningar i vad som tycks vara en hämnd för terrordådet den 21 april, då 258 människor dödades av militanta islamister (se April 2019).

  • Maj

  • Antimuslimska upplopp

   Antimuslimska kravaller leder till att en muslimsk man dödas av en folkmobb i Nordvästprovinsen norr om Colombo. Mobben stormar in i mannens mattbutik och dödar honom. Antimuslimskt våld har blossat upp på flera håll i landet efter terrordådet på påskdagen. Tiotals butiker, restauranger och bostäder tillhörande muslimer samt flera moskéer har satts i brand av uppretade folkmassor. Polisen försöker hejda angriparna med tårgas och vattenkanoner.

  • "Alla ansvariga för terrordådet gripna eller dödade"

   Polisen meddelar att alla gärningsmän med ansvar för terrordådet den 21 april, då 258 dödades, är gripna eller dödade av polis eller militär. Det gäller såväl dem som planerat och organiserat attentaten som de personer som utförde sprängningarna. Enligt polisen sitter 73 misstänkta gärningsmän i förvar, däribland nio kvinnor.

  • April

  • Ett 40-tal utländska dödsoffer identifierade

   Lankesiska myndigheter har identifierat 42 utländska medborgare bland de 253 dödsoffren för påskhelgens terrordåd. Av de 42 kommer elva från Indien, sex från Storbritannien, fyra från Kina och tre från Danmark. Saudiarabien, Spanien och Turkiet förlorade två medborgare vardera medan Bangladesh, Japan, Nederländerna, Portugal, Schweiz och USA miste vardera en medborgare. Sex dödsoffer hade med än ett medborgarskap. Ytterligare tolv utländska medborgare är rapporterade saknade och kan finnas bland ännu oidentifierade kroppar i polisens bårhus i Colombo, enligt myndigheterna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0