Mars 2021

Senaste händelser

  • Mars

  • USA kräver att regimförtryck upphör

    USA uppmanar Saudiarabien att upplösa en snabbinsatsstyrka som lyder under kronprins Mohammed bin Salman. USA efterfrågar också institutionella och systematiska reformer för att säkerställa att aktiviteter och insatser mot regimkritiker upphör, uppger en talesperson för amerikanska UD. Washington har infört sanktioner mot snabbinsatsstyrkan, vilket bland annat försvårar överföringar av pengar till den. Det skedde i samband med offentliggörandet av en rapport där det hävdas att kronprinsen gav underlydande order om att mörda dissidenten Jamal Khashoggi (se 26 februari 2021).

  • Huthier anfaller saudiska mål

    Oljehandeln slås ut tillfälligt av anfall mot viktiga anläggningar. Både hamnen i Ras Tanura och Dhahran, där oljejätten Aramco har sitt säte, angrips i vad som beskrivs som de allvarligaste händelserna på ett och ett halvt år. Oljepriset stiger kortvarigt till nivåer som inte setts sedan början av 2020. De jemenitiska huthierna, en Iranstödd shiamuslimsk rebellrörelse, tar på sig ansvaret och säger sig ha skickat 14 bestyckade drönare och åtta ballistiska robotar mot saudiska mål.

  • Fredsutspel om Jemen

    Sex år har gått sedan inbördeskriget i Jemen fick öppna internationella dimensioner, när en saudiskt ledd militärallians började angripa de shiamuslimska huthirebellerna som tagit kontroll över bland annat huvudstaden Sanaa och hamnstaden al-Hudayda. Nu lägger Saudiarabien, som hittills inte har uppnått sina mål med insatserna, fram ett förslag om eldupphör. En FN-övervakad vapenvila, politiska förhandlingar mellan Jemens saudiskt stödda regering och huthirörelsen samt öppning av flygplatsen i Sanaa (som nu är under blockad) ställs i utsikt. Huthierna avfärdar utspelet och kräver att blockaden i luften och till sjöss mot rebellkontrollerade områden hävs först. Den senaste tiden har shiarebellerna tagit på sig en mängd drönar- och robotattacker mot mål inne i Saudiarabien. I Marib, regeringssidans sista betydande fäste i norra Jemen, pressar huthierna sina motståndare hårt (se 10 februari).

  • Trädplantering inslag i grön plan

    Saudiarabien har inte direkt framstått som världens främsta förespråkare av rena, eller förnybara, energikällor men nu sjösätter oljelandet en plan för att minska växthusgaserna och tackla klimatförändringarna. Under de kommande årtiondena ska också tio miljarder träd planteras i kungariket och ytterligare 40 miljarder i andra arabländer, meddelar kronprins Mohammed. Han är sparsam med detaljer om hur planteringen ska lyckas i svårhanterligt ökenklimat.

  • Jättesatsning på det privata näringslivet

    Saudiarabien ska investera 3,2 biljoner dollar i det privata näringslivet fram till 2030, meddelar kronprins Mohammed som uppfattas som landets verklige härskare. 24 av landets storföretag, bland dem oljebolaget Aramco, kommer att ha en nyckelroll. Bolagen, varav många är börsnoterade, sänker sina avkastningskrav i utbyte mot bland annat statliga subventioner. Mer information om en ”nationell investeringsstrategi” ska presenteras inom kort (se 24 januari).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0