April 2020

Senaste händelser

  • April

  • Utegångsförbud dygnet runt

    Utegångsförbudet skärps i huvudstaden Riyad och en rad andra större orter så att det nu gäller dygnet runt (se 23 mars). För att motverka coronasmitta är resor mellan provinserna förbjudna sedan tidigare. När utegångsförbudet mildras igen den 26 april, är den heliga staden Mecka en av de platser där det inte blir några lättnader.

  • Oljeländer minskar produktionen

    Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar (Ryssland, Mexiko och Kazakstan) enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på olja att stiga. Minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om de lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Papperslösa etiopier deporteras

    Saudiarabien har deporterat nästan 3 000 etiopiska migranter under loppet av några dagar, detta trots risken för att det ska medföra spridning av coronavirus, uppger FN-organisationen IOM. De som skickas hem är personer som saknar uppehållstillstånd.

  • Amorteringsfritt år för fattiga länder

    Saudiarabien samlar, via internet på grund av covid-19-pandemin, finansministrarna och centralbankscheferna i G20 (världens ekonomiska stormakter) för att dryfta den globala kris som pandemin har utlöst. Långivarna i G20 ger nu fattigare länder, de flesta i Afrika, möjlighet att göra uppehåll i sina betalningar på lån i ett helt år. G20 uppmanar också långivare på den privata marknaden att ansluta sig till initiativet. IMF har ett par dagar tidigare meddelat att 25 länder slipper avbetalningar i ett halvår.

  • Dödsskott i konflikt om megaprojekt

    En klanmedlem som vägrat lämna ifrån sig mark till det statliga prestigeprojektet Neom rapporteras ha skjutits ihjäl av en säkerhetsstyrka. Abd al-Rahim al-Huwaiti tillhör en klan i Tabuk, där megaprojektet Neom ska anläggas. Innan han blir skjuten har han lagt upp protestvideor på internet där han bland annat dokumenterat hur myndigheterna agerar för att kunna ta mark i anspråk. al-Huwaytat är en stamfederation med nomadbakgrund som har företrädare i flera länder, bland dem Saudiarabien och Jordanien. I de trakter där de nu motsätter sig exploatering har de levt långt innan den saudiska staten bildades.

  • Nödrop från prinsessa i fängelse

    Prinsessan Basma bint Saud uppger att hon hålls inspärrad i fängelse och ber sin farbror kung Salman och dennes son, kronprinsen, att se till att hon friges. Det är klarlagt att meddelandena kommer från ett konto på sociala medier som tillhör den 56-åriga prinsessan, som har haft en aktiv i roll i frågor som rör mänskliga rättigheter. Först i början av 2022 rapporteras att hon återfått friheten.

  • Avrättningarna ökar

    Saudiarabien verkställde 184 dödsstraff 2019, enligt Amnesty International som räknade till 149 avrättningar året innan. Drygt hälften av de avrättade var utländska medborgare. Sex var kvinnor.  

  • Demokratiaktivist dör i fängelse

    Abdullah al-Hamid, som var en av grundarna till Saudiska förbundet för medborgerliga och politiska rättigheter, avlider i fängelse. Människorättsaktivister anklagar regimen för att inte ha sett till att han fått vård efter en stroke ett par veckor tidigare. Regimkritikern fängslades 2013 på tio år, stämplad som orosstiftare. 

  • Dödsstraff för unga och prygel avskaffas

    Saudiarabien kommer inte längre att avrätta minderåriga som dömts för brott. Beslutet fattas genom dekret från kung Salman. Så unga brottslingar ska som mest kunna tvingas till tio års ungdomsfängelse. Två dagar tidigare har regimen meddelat att de hårt kritiserade spöstraffen också ska ersättas med fängelsestraff. Bestraffningen av aktivisten Raif Badawi (se Januari 2015) är ett av de fall som lett till skarp kritik och diplomatiska problem för Saudiarabien.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0