November 2019

Senaste händelser

  • November

  • Skyddsinsats för tankfartyg på plats

    En USA-ledd flottstyrka, som bildats för att skydda handelsfartyg i Persiska viken, inleder officiellt sin verksamhet. Det sker med Bahrain som bas, eftersom USA har tillgång till en marinbas där. Sedan styrkan började bildas i juni har flera länder anslutit sig, såväl Saudiarabien och andra arabländer i regionen som Storbritannien och Australien. Lastfartyg ska få militär eskort genom Hormuzsundet, där flera tankfartyg har utsatts för attacker eller sabotage som USA håller Iran ansvarigt för.

  • Knivattack mot teater

    Minst tre personer skadas när en spansk teatergrupp utsätts för en knivattack i Riyad. Gruppens gästspel ingår i en kulturfestival som syftar till att uppvisa ett öppnare och gladare Saudiarabien. Den 30 december döms en jemenitisk medborgare till döden för överfallet; han avrättas i april 2020. En utpekad medbrottsling döms till tolv års fängelse.

  • Staten säljer aktier i jättebolag

    Ett erbjudande om aktieköp offentliggörs inför delprivatiseringen av oljebolaget Aramco. Staten ska sälja 1,5 procent av aktierna. Investerare kan lockas av att de saudiska oljereserverna kommer att räcka länge och att de är lätta att komma åt rent praktiskt, jämfört med olja som tas upp från stora havsdjup. För saudiska makthavare är det viktigt att lyckas sälja Aramco-aktierna till högt pris. Men det finns hinder:  Aramco verkar i en region med stor konfliktrisk och regimen kan ha skrämt bort placerare genom det brutala mordet på en motståndare (se 2 oktober 2018 och 2 oktober 2019). Saudiska medborgare som köper tio aktier får en extra gratis. När aktierna väl säljs, i december, drar de in rekordsumman 25,6 miljarder dollar, trots att det mest är saudiska och regionala investerare som nappar på erbjudandet. Efter börsintroduktionen, som sker på inhemsk handelsplats i Saudiarabien, stiger aktiekursen över introduktionspriset.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0