UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

 

 

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Emir sätter tidtabell för val

   Emiren av Qatar, landets härskare, säger att hans land har lyckats klara de svåraste följderna av en bojkott från grannländerna som varat i över två år. Qatar skulle också kunna hålla sitt allra första nationella val inom två år. Någon exaktare tidpunkt anger emiren inte, däremot skulle det kunna ske före fotbolls-VM i Qatar i slutet av 2022, att döma av de förberedelser som sker för fotbollsfesten.

  • Oktober

  • Stränga regler för arbetskraft mildras

   En del av de hårt kritiserade regler för gästarbetare som blivit kvar från det så kallade kafala-systemet skrotas. Reglerna om utresevisum har tidigare mildrats för en del anställda, och nu ska ingen längre behöva sin arbetsgivares tillstånd för att byta jobb eller lämna landet. Den lag om minimilön som utlovades 2017 kan också träda i kraft  vid nyår, uppger arbetsmarknadsministern utan att ange vilken lägstalönen blir. De enorma byggarbetena inför fotbolls-VM 2022 och inför nyligen avhållna friidrotts-VM har dragit blickarna till att arbetskraften tvingats uthärda stränga villkor i Qatar.

  • September

  • Uppehållstillstånd dragplåster för investerare

   Utländska investerare kommer framgent lättare att kunna få uppehållstillstånd, rapporterar statliga medier. Den som bidrar med kapital till Qatars ekonomi ska kunna få ett femårigt tillstånd, som kan förnyas. Tidigare krävdes att ens vistelse i landet var knuten till ett qatariskt företag eller en qatarisk person. Lagändringen är en av flera som ska locka satsningar från utlandet (se 13 mars).

  • Juni

  • USA rustar upp i Qatar

   USA förstärker sina styrkor på militärbasen al-Udayd i Qatar med smygflygplan av jaktmodellen F-22 Raptor. Anledningen till upprustningen är det krigshot som vuxit vid Persiska viken sedan USA 2018 lämnade en internationell överenskommelse om Irans kärnenergiteknik och återinförde stränga sanktioner mot Iran. Det uppges vara första gången smygflygplanen stationeras i Qatar, däremot framgår inte hur många plan det är fråga om.

  • Mutmisstankar kring fotbolls-VM synas

   Michel Platini, fransk tidigare fotbollsstjärna som hade en ledande roll inom fotbollen i Europa fram till 2015, grips i Frankrike och förhörs om hur det gick till när det internationella fotbollsförbundet Fifa beslöt att låta Qatar arrangera fotbolls-VM 2022 (se December 2010). Mutmisstankarna vill inte lägga sig, trots att Fifa har avfärdat anklagelserna efter egna utredningar. Den brittiska tidningen Sunday Times har rapporterat att Qatar erbjöd Fifa motsvarande över nio miljarder kronor före beslutet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0