Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

 

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Brister i obligatorisk virusapp

   En mobilapp för smittspårning blir obligatorisk i Qatar; den som inte använder appen hotas av fängelse. Men Amnesty International  slår larm om att appen lätt kan röja en miljon användares identitet, vistelseplats och hälsostatus. En förbättrad version av den kontroversiella appen blir tillgänglig efter ett par dagar, men användaren måste fortfarande gå med på långtgående krav från myndigheter när den installeras. I Qatar har 28 dödsoffer i covid-19 bekräftats och 47 000 smittade hittats, i en totalbefolkning på närmare 1,7 miljoner människor.

  • Stränga straff för masklösa

   Qatar aviserar att ansiktmask blir obligatorisk för den som lämnar hemmet, enda undantaget är förare som är ensamma i sin bil. Den som bryter mot påbudet riskerar upp till tre års fängelse och motsvarande över en halv miljon kronor i böter. Hittills har 14 dödsfall i covid-19 bekräftats. Att dödsfallen inte blivit fler antas bero på att befolkningens medelålder är låg och att läkarundersökningar är obligatoriska för de många gästarbetarna.

  • Indiska gästarbetare hämtas hem

   När Indien i stor skala börjar evakuera medborgare som fastnat i utlandet under coronakrisen är Qatar ett av de länder som arbetslösa gästarbetare väntas lämna. Indien ska både flyga hem migranter och ta hem arbetare med fartyg, men de som tackar ja får räkna med att betala för resan. I Qatar finns cirka 700 000 indier. I Förenade arabemiraten, där indierna är många fler, har statsledningen krävt att gästarbetarnas hemländer agerar för att bistå landsmän. Enbart Indiens konsult i emiratet Dubai har tagit emot nästan 200 000 ansökningar.

  • April

  • Diplomatisk offensiv i coronatider

   Till skillnad från andra flygbolag i gulfstaterna har Qatars statliga bolag behållit en del av sin flotta i trafik under coronakrisen. Omkring en tredjedel av trafiken med passagerare och gods har fortsatt, där det inte har hindrats av andra länders restriktioner. Dessutom har plan chartrats ut till evakuering av strandsatta resenärer från andra länder. Frankrike, Tyskland och Storbritannien hör till de länder som har uppmanat sina medborgare att vända sig till qatarierna för att ta sig hem. För Qatar är detta ett sätt att plocka diplomatiska poäng i en träta med grannländer som varat sedan 2017 (se 5 juni 2017 och 10 december 2019). Landets flygvapen har samtidigt levererat två fältsjukhus till det covid-19-drabbade Italien.

  • Mars

  • Oro för gästarbetare i pandemi

   Första dödsoffret för virussjukdomen covid-19 bekräftas: en 57-årig bangladeshisk medborgare. Farhågorna för utländska gästarbetare, varav många hör hemma i folkrika stater i Asien, är stor i alla gulfstater. Migrantarbetarna dominerar i många branscher, inte minst byggsektorn, och det är oklart både hur det ska gå med deras inkomster och vad de får för vård om de börjar uppvisa symtom på smitta. I Qatar börjar en biståndsorganisation dela ut matportioner till gästarbetare som till följd av åtgärder mot corona inte får lämna sitt område i Doha.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0