Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldsutbrott. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla dessa händelser utan återger bara ett urval.  

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Kontanta bidrag från Qatar till Gazabor

   Bistånd från Qatar har de senaste åren varit viktigt för den utarmade palestinska befolkningen i Gazaremsan. Nu offentliggörs en ny mekanism som också tillfredsställer Israel, som håller Gaza under blockad alltsedan islamiströrelsen Hamas tog makten där 2007: Gazabor ska kunna ta emot kontantstöd från Qatar via FN. Före det senaste kriget mellan militanta rörelser i Gaza och Israels försvarsmakt, i maj, anses bidrag från Qatar för att hjälpa upp palestiniernas vardagstillvaro ha minskat våldsnivån. Men tidigare överfördes stödet till FN som köpte in bränsle till palestinierna. Nu ska pengarna gå direkt till palestiniers konton via FN:s livsmedelsprogram WFP. Israel får godkänna mottagarna.

  • Hamasledare omvald utan utmanare

   Ismail Haniya har valts om ohotad som politisk ledare för Hamas, bekräftar islamiströrelsen. Han lever i exil och uppges dela sin tid mellan Turkiet och Qatar. Valprocessen började i mars. Yahya Shinwar blev då omvald som lokal Hamasledare i Gazaremsan.

  • Juli

  • Fler arbetstillstånd till palestinier

   Israel kommer att bevilja arbetstillstånd för 16 000 palestinier från Västbanken, som ska få jobba i byggbranschen och i hotellnäringen. Totalt kommer i och med det 106 000 palestinier att kunna försörja sig genom israeliska arbetsgivare, förutom 30 000 som har jobb i bosättningar på Västbanken. Inga Gazabor får del av beslutet, enligt Cogat, den enhet inom Israels försvarsmakt som ansvarar för civila frågor i de ockuperade områdena. Beskedet kommer efter samtal mellan försvarsminister Benny Gantz och president Mahmud Abbas och ska klubbas av Israels regering för att kunna träda i kraft. Antalet palestinier med arbetstillstånd i Israel har varierat kraftigt genom åren, beroende på det politiska läget. Palestinierna får lägre lön och har inte samma arbetsrelaterade förmåner som israeler, men lönerna är högre än i de palestinska områdena.

  • HRW: Krigsbrott begicks i Gazakrig

   Både israeliska styrkor och militanta palestinier utförde under krigsveckorna i maj 2021 handlingar som kan klassas som uppenbara krigsförbrytelser, bedömer organisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport. Elva dagar av stridshandlingar ledde till minst 260 dödsoffer i Gazaremsan och 13 i Israel. Enligt FN var minst 129 av offren i Gaza civila (se 21 maj och 25 maj). Som krigsbrott, där de stridande inte brydde sig om att civila liv riskerades, räknar HRW dels 4 300 raketer som avfyrades mot Israel, dels tre av de israeliska flyganfallen mot Gaza.

  • FN-veteran ska leda granskning

   Domaren Navi Pillay från Sydafrika, tidigare FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, ska leda en utredning av anklagelser om systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna i Israel och de palestinska områdena. Hon och en stab av jurister, bland andra, ska enligt uppdraget från FN:s råd för mänskliga rättigheter också klarlägga de underliggande orsakerna till våld och övergrepp i områdena (se 27 maj 2021).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0