Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2019

  • Oktober

  • Val till rådgivande församling

   Omanierna väljer de 85 representanterna till en rådgivande församling. Rådet har inte stor politisk makt men kan komma att få inflytande i valet av en tronföljare.  Landet styrs av en sultan, som är 78 år och har vissa hälsoproblem, och han saknar en given efterträdare. Bland de 737 kandidaterna till rådet finns 40 kvinnor.

  • Juni

  • Oman planerar ambassad på Västbanken

   Oman deklarerar, som första gulfstat, att landet ska öppna en ambassad i Palestina. En beskickning i Ramallah ska förberedas. Beskedet välkomnas av prominenta palestinier, men Hanan Ashrawi – som ingått i palestinska delegationer vid fredsförhandlingar – luftar en farhåga: att Oman ser det som ett steg mot att etablera diplomatiska förbindelser med Israel (se 25 oktober 2018).

  • Iran lastas för attentat mot tankfartyg

   En norsk och en japansk oljetanker utsätts för attentat i vattnen mellan Oman och Iran, sydost om Hormuzsundet. Tankfartygen skadas av explosioner och båda besättningarna evakueras till fartyg i närheten. USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att bara Iran har förmåga att genomföra liknande attentat. Iran avvisar beskyllningarna, liksom efter sabotage mot fyra tankfartyg utanför Förenade arabemiraten som utfördes i maj.

  • Lyckade insatser mot sjukdomar

   WHO förklarar att de smittsamma sjukdomarna mässling och röda hand har utrotas i landet. Världshälsoorganisationen manar till fortsatt vaksamhet och vaccinationskampanjer, särskilt som krigsläget i länder som Jemen gör att insatser mot smittspridning äventyras.

  • Maj

  • Ny nämnd tar upp gästarbetares tvister

   Gästarbetare ska från och med nu snabbare kunna få hjälp med en rättslig bedömning om de hamnar i tvist med sin arbetsgivare. En särskild nämnd – som kallas försoningskommitté – har inrättats och den har fått verktyg för att kunna genomdriva sina beslut (se 12 augusti 2018). Systemet har till att börja med införts i Musqat, men tanken är att det efter utvärdering ska spridas till hela landet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0