Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Spridning av coronavirus minskar

   Förbud mot regionala resor och alla sorters sammankomster införs för att minska risken för spridning av coronasmitta under storhelgen stora offerfesten, normalt högsäsong för vallfärder. Nedstängningen, som också begränsar butikstiderna något, ska pågå till en vecka in i augusti. Oman har rapporterat sammanlagt 412 dödsoffer i covid-19, men antalet nya fall av smitta är på väg ner.

  • April

  • Staten måste spara

   Ministerier och myndigheter har fått order om att spara, i ljuset av att sjunkande oljepriser minskar omanska statens intäkter. Sparbetinget är 10 procent, och både lönesänkningar och minskade förmåner kan bli aktuella, enligt statliga medier. Coronakrisen leder också till ett antal åtgärder: omanier får inte sägas upp, men kan permitteras med ersättning från staten. Företag som hamnar i ekonomisk knipa kan bland annat få sina energinotor betalda i tre månader. I mitten av april har ett tusental fall av virussjukdomen covid-19 och fyra dödsfall bekräftats.

  • Oljeländer minskar sin produktion

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar (som Oman, Ryssland, Mexiko och Kazakstan) enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på råolja att stiga. Oman drar för sin del ned med ett par hundratusen fat per dag. Den sammanlagda minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om producentländerna lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Mars

  • Regler skärps mot coronasmitta

   En serie åtgärder vidtas för att motverka spridningen av ett nytt coronavirus, som har konstaterats även i Oman. Bland annat genomförs polisrazzior mot gatuförsäljare i Musqat som inte följer de nya förhållningsreglerna och därför befaras bidra till smittspridning. Världshälsoorganisationen (WHO) har den 11 mars klassat sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Februari

  • Gamle sultanen bort ur nationalsången

   Den nye sultanen Haitham utfärdar ett dekret om nationalsången. Namnet på hans avlidne företrädare, som hyllas i texten, ska tas bort. Dekretet kommer dagen efter det att den officiella sorgeperioden avslutats.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0