Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Ny karta retar Indien

   Nepals regering offentliggör en ny kontroversiell karta där områden som även Indien gör anspråk på ingår. Indien kallar Nepals anspråk på området "ohållbart". Spänningarna mellan de två länderna har stigit snabbt sedan Indien invigde en ny väg från indiska Uttarakhand till det omstridda passet Lipu Lekh. Passet är nepalesiskt på den nya kartan, liksom ett par andra områden som Indien gör anspråk på. Parlamentet har tidigare godkänt kartan. Vägbygget har under de senaste veckorna lett till protestdemonstrationer i Nepal.

  • Dödsskjutning vid gränsen till Indien

   Nepalesiska gränspoliser skjuter mot en grupp på cirka 30 indier som överträder gränsen till Nepal vid distriktet Sarlahi i söder. Enligt polisen dödas en man och två skadas. Polisen ska ha skjutit mot indierna sedan de angripit vakterna med bland annat stenar och dessutom stulit ett gevär. Tre nepalesiska gränspoliser skadas också. Händelsen är en i raden av liknande incidenter som inträffat längs den indisk-nepalesiska gränsen sedan Nepal stängde gränsen vid coronapandemins utbrott i mars. De ökade spänningarna mellan de två länderna beror också på att Indien öppnat en ny omstridd väg över gränsen.

  • Maj

  • Första dödsfallet i covid-19

   Nepal rapporterar in sitt första bekräftade dödsfall i covid-19, samtidigt som landet noterar 281 fall av bekräftat coronasmittade invånare. Den avlidna var en 29-årig kvinna som fött barn tio dagar tidigare. Hon dog på väg till sjukhuset. Hela Nepal är nedstängt sedan den 24 mars.

  • Protester mot indiskt vägbygge

   Nepal lägger in en formell protest mot att Indien låter inviga en ny vägsträcka från den indiska delstaten Uttar Pradesh till Kina. Den åtta mil långa vägen till bergspasset Lipu Lekh i Himalaya passerar genom ett område som Nepal gör anspråk på. Trots coronarestriktionerna samlas människor till protestdemonstrationer i Katmandu, bland annat utanför Indiens ambassad. Ett 40-tal människor grips.

  • April

  • HD: gästarbetare måste få komma hem

   Högsta domstolen beordrar regeringen att bistå nepalesiska gästarbetare som fastnat i utlandet där de förlorat sina jobb på grund av coronapandemin. Regeringen i Katmandu har fram till nu inte tillåtit migrantarbetarna att återvända till Nepal av rädsla för smittspridning. Upp emot 2,6 miljoner nepaleser beräknas befinna sig i länderna kring Persiska viken, i Malaysia och i Sydkorea där de förlorat sina jobb på grund av karantänsregler och nedlagda arbetsplatser.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0