Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Februari

  • Protester mot USA-lån

   Polis drabbar samman med demonstranter som samlats utanför parlamentet i Katmandu där ledamöterna debatterar ett infrastrukturlån från USA på 500 miljoner dollar. Lånet undertecknades 2017 men har ännu inte ratificerats på grund av politiska motsättningar. Motståndet kommer särskilt från Kinavänliga maoister. Enligt lokala medier är kinesiska företrädare missnöjda med lånet och lobbar mot nepalesiska politiker för att de inte ska ta lånet. Kina satsar på infrastruktur i Nepal som en del av Sidenvägsinitiativet.

 • 2021

  • Juli

  • Nepalesiska kongressen bildar ny regering

   Sher Bahadur Deuba, ledare för det största oppositionspartiet Nepalesiska kongressen, bildar en kongressledd regering sedan Högsta domstolen en dag tidigare beordrat president Bhandari att utse Deuba till ny premiärminister och återinsätta parlamentet. För att blidka maoisterna och kommunisterna i den gamla regeringen får de ministerposter i Deubas nya regering, bland annat finansministerposten och energiministerposten. En utbrytargrupp ur Kommunistpartiet, ledd av Madhav Kumar Nepal, ingår i den nya regeringen. I en omröstning vinner den nya regeringen nationalförsamlingens förtroende.

  • Juni

  • Regeringen krymper markant

   Högsta domstolen underkänner en större regeringsombildning som premiärminister Oli gjort tidigare under månaden. Orsaken är att en övergångsregering inte kan göra sådana förändringar när den har utlyst nyval, enligt domstolen, som därefter beordrar att ett 20-tal ministrar ska lämna regeringen. Kvar i Nepals regering blir endast en handfull ministrar samt Oli själv.

  • Maj

  • Parlamentet åter upplöst

   President Bhandari upplöser åter parlamentet på premiärminister Olis rekommendation. Det sker sedan varken Oli eller oppositionen lyckats samla en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig. Nyval utlyses till den 12 och 19 november (två omgångar). Det är andra gången på fem månader som parlamentet upplöses och nyval utlyses.

  • Oli och hans regering återinsatt

   Premiärminister Oli utnämns åter till premiärminister av president Bhandari sedan oppositionen misslyckats med att samla en majoritet av parlamentets ledamöter bakom en alternativ premiärministerkandidat. Oli tillträder formellt dagen därpå tillsammans med sin gamla regering.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0